josefik Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) warka 181 Belgian Dubbel skład pilzneński - 13,2kg pearl pale ale - 3kg pszeniczny - 1kg specjal B - 0,5kg crystal 150 - 1kg caramel dark - 0,6kg płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie 52-zasyp, 10 min 62°C - 25 min. 72°C -35 min podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki perle 5,7%AA - przed zagotowaniem sybilla 6,5%AA - przed zagotowaniem syrop glukozowo-fruktozowy ciemny 2kg 30 min. daktyle 100g - 15 min. drożdże Wyeast Belgian Ardennes Blg początkowe 15,5 dodano 0,6l gęstwy Wyeast 3522 drożdze zadano w temp 17,5C temp ferm . 18, 18, 26, 24, 23 Przelano na cichą 15-03-2013 05-04-2013 rozlew blg końcowe 3,4 Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Cześć. Na chmielenie powinienem zdążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Hej, może w końcu uda mi się popatrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Hej, może w końcu uda mi się popatrzeć... No to daj znać na GG Ze jesteś. Edytowane 7 Marca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Jest tak dramatycznie nieprzyjemnie że mi sie robić nie chce, wrzucę jednak bo juz wszystko przyszykowane, ale na zacieraniu to mnie tam za dużo nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) warka 182 Tripel V. 2013 skład pilzneński - 9kg pearl pale ale - 2kg pszeniczny - 0,5kg karmelowy stzregom chyba 150ebc - 0,4kg płatki owsiane - 0,4kg płatki jęczmienne - 0,4kg Zacieranie 52-zasyp, 10 min 67°C - 60 min. 72°C -15 min podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki warrior - 30g - 90bmin. east kent - 30g 15 min. cukier biały kryształ - 1kg - 15 min. kolendra 60g - 15 min. citra - 15g - 5 min. drożdże WLP Farmhouse blend zasyp niestandardowy 50l Blg początkowe 18,5 29-03-2013 Przelano na cichą, blg 1,5 10-04-2013 Rozlew Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Tak się nie bawimy, piwowar podczas warzenia powinien być obecny ciałem i duchem, a nie tylko duchem Chyba, że gdzieś poza kamerami pociska Jadwigę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Ja tylko niosę pomoc Pisałem że podczas zacierania mnie nie bedzie, przy wrzeniu i warzeniu sie pojawię jak tyko zrobi się cieplej, dzisiaj wyjątkowo mi aura przeszkadza. Też masz taką gołoledź? Dzisiaj do samochodu z czajnikiem wrzątku musiałem podchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Z aurą podobnie, jak zapowiadali tak jest, przynajmniej sezon lagerowy będzie dłuższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) warka 183 Pacific IPA - Ocean's fourteen skład pilzneński - 14kg pearle pale ale - 5kg karmelowy jasny Strzegom - 1,5kg carahell - 0,5kg płatki owsiane 0,4kg płatki żytnie - 0,4kg Zacieranie 52-zasyp, 15 min 67-68°C - 40 min. 72°C -15 min podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 100 g (18,2%) Nelson Sauvin (11,9%) - added during mash 50 g (9,1%) wakatu (7,1%) - added first wort, boiled 60 m 50 g (9,1%) wakatu (7,1%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (9,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 30 m 50 g (9,1%) Pacifica (5,0%) - added during boil, boiled 25 m 50 g (9,1%) stella (15,0%) - added during boil, boiled 20 m 50 g (9,1%) Sorachi Ace (13,5%) - added during boil, boiled 15 m 50 g (9,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10 m 50 g (9,1%) stella (15,0%) - added during boil, boiled 5 m 50 g (9,1%) Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil 5 m 50 g (9,1%) Pacifica (5,0%) - added during boil, boiled 0 m drożdże fermentator 1 - WLP 670 Farmhouse blend fermentator 2 - WLP 041 Pacific ale Blg początkowe 16,5 rozcieńczono wodą do 14,3 , drożdże zdane w temp. 20C temp ferm. 22-23C 10-04-2013 przelano na cichą wlp 670 3,2blg, wlp 061 3,8blg 13-04-2013 chmielenie na zimno wlp 061 galaxy 50g, pacyfic jade 100g, sorachi ace 50g, helga 100g wlp 670 waimea 50g, mandarina bavaria 30g, stella 100g, topaz 50g 26-04-2013 rozlew, blg końcowe 3,8 Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Nie przesadzasz z tymi chmielami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Badamy granicę ludzkich możliwości? Rozumiem, że na ok. 60 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Badamy granicę ludzkich możliwości? Rozumiem, że na ok. 60 litrów? skad takie daleko idace wnioski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Trochę oglądałem - za szybko chodzisz rozmazywało mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Trochę oglądałem - za szybko chodzisz rozmazywało mi się.trzeba było na trzeźwo oglądać to by się nie rozmazywalo Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy 60l wychodzi 10g chmielu/ 1l! przy utylizacji 100% BS2 mówi o 96,4 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Widza Cię, Chopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy 60l wychodzi 10g chmielu/ 1l! przy utylizacji 100% BS2 mówi o 96,4 IBU Przecież ja robię warki 90l Widza Cię, Chopie Chopie, juz żech skończył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy 60l wychodzi 10g chmielu/ 1l! przy utylizacji 100% BS2 mówi o 96,4 IBU Przecież ja robię warki 90l fermentator 1 - WLP 670 Farmhouse blend fermentator 2 - WLP 061 Pacific ale Masz wiadra po 50l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Masz wiadra po 50l ? taa z nierdzewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 No, mam wybicie około 92l, i fermentatory 120l. jak chce pokombinować z drożdżakami jak dzisiaj, to rozdzielam warkę na beczki 2 x 60l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Aaaa, no widzisz, nie miałem pojęcia No, to zeszło do 64 IBU Już się bałem, że będziesz robił coś na wzór Kopyra w Widawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Aaaa, no widzisz, nie miałem pojęcia No, to zeszło do 64 IBU Już się bałem, że będziesz robił coś na wzór Kopyra w Widawie Trudno byłoby powtórzyć taki diacetyl. Odpuszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się