crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Ej no, jakbyś się postarał to mogłoby wyjść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Trochę oglądałem - za szybko chodzisz rozmazywało mi się. Z tego co dzisiaj zauważyłem to przestawił ktoś na 10 klatek na sekundę, przy 30 powinno być płynnie, aż taki szybki nie jestem. Gdybym po suficie chodził to też nie dawaj wiary, tylko sprawdź ustawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No, mam wybicie około 92l, i fermentatory 120l. Z ciekawości zapytam, w jaki sposób napowietrzasz tak duże ilości brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ostatnio to już butla z tlenem, ale wcześniej jedynie strumień brzeczki wlewany do fermentatora z wysoka. W sumie w większości robię belgijskie, a drożdże dedykowane do tych piw nie specjalnie potrzebują dużej dawki tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Jak to napowietrzasz za pomocą tlenu? Po prostu walisz określoną ilość w wiadro? Ja mam problem, bo jednak nie napowietrzam brzeczki wcale - z gara do wiadra przelewam gorącą, a potem po schłodzeniu zadaję drożdże - rozważałem tlen, bo alternatywa to kolejne przelanie do drugiego wiadra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-onlajn/page__st__1660?do=findComment&comment=180082 Tak jak mówisz tylko ilość to nie do końca wiem jaka się wydobywa, czas-okres napowietrzania liczę, dochodząc do tego po kilku próbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Żeby tak karchera podpinać do zaciernego?! Kolega do tych mniej cierpliwych należy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Tak, to do whirpoola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 A to zwracam honor. Myślałem że do przefiltrowania 50 litrów w 20 sekund . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) warka 184 Witbier v.1.2013 skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 2kg orkisz ziarno kleikowane - 2,5kg mąka ryżowa - 1kg płatki pszeniczne - 0,8kg płatki jęczmienne - 2,8kg mąka ryżowa - 1kg płatki owsiane 0,4kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej, płatków pszenicznych 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 40 g (33,3%) Palisade (7,7%) - added during boil, boiled 60 m 20 g (16,7%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m 65 g kolendra (crushed) - added during boil, boiled 15 m 65 g kolendra (crushed) - added during boil, boiled 5 m skórka świeżych pomarańczy /2 szt./ - added during boil, boiled 15 m 50g suszona skórka cytryny 15 min. 30 g (25,0%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 5 m 30 g (25,0%) Mandarina Bavaria (9%) - added during boil drożdże wyeast 3463 forbiden fruit blg początkowe 12,7, temp, ferm 23 16-04-2013 chmielenie na zimno 21-04-2013 rozlew Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Aha, zapomniałem dodać że startujemy około 13 wcześniej zrobię kleikowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A to dziś warzenie zespołowe widzę, z przyjemnością popacze. Głos sie rwie. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Bardzo udane warzenie dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenman Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jeśli piwo będzie tak udane jak degustacja w trakcie to może być hicior. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Plan na czwartek-piatek zrobić dwa piwa w jednej warce. Weizenbock i dunkelweizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 piątek weizenbockowy Stasiek będzie warzył i ja prawdopodobnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 No to muszę się zmobilizować na ten piątek, robię starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Jadwiga ma wolne, więc tylko potwierdzę że jutro warzymy, weizenbocka i dunkel weizena w jednym , start pewnie koło południa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Powietrze jej zeszło? Dopompujesz na jutro? WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Nie, nie, właśnie już nie schodzi, jak dostała ciśnienie w zeszły tydzień tak trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) warka 185 weizenbock / dunkelweizen skład pilzneński - 4,1kg pszeniczny - 4,8kg monachijski I - 0,5kg Monachijski II - 0,5kg pszeniczny ciemny - 0,6kg karmelowy 150 - 0,6kg czekoladowy 500 - 0,02kg jeczmień palony - 0,02 pszenica palona - 0,01kg płatki jęczmienne - 2,8kg Zacieranie Zasyp 43°C 43-45°C - 60 min. 53°C - 10 min. 63°C - 10 min. dolanie dekoktu 68°C - 20 min. 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki drożdże WLP 300 Hefeweizen WB-06 blg początkowe dunkelweizen 11,5 weizenbock16 Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zmotywowałeś mnie. Nastawiam dunkelweizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A ja z Maciejem nie pójdziemy głównym nurtem i "strzelimy" sobie dzisiaj koelscha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Popatrzę sobie co mi tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się