Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę oglądałem - za szybko chodzisz rozmazywało mi się.

Z tego co dzisiaj zauważyłem to przestawił ktoś na 10 klatek na sekundę, przy 30 powinno być płynnie, aż taki szybki nie jestem. Gdybym po suficie chodził to też nie dawaj wiary, tylko sprawdź ustawienia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio to już butla z tlenem, ale wcześniej jedynie strumień brzeczki wlewany do fermentatora z wysoka. W sumie w większości robię belgijskie, a drożdże dedykowane do tych piw nie specjalnie potrzebują dużej dawki tlenu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to napowietrzasz za pomocą tlenu? Po prostu walisz określoną ilość w wiadro?

 

Ja mam problem, bo jednak nie napowietrzam brzeczki wcale - z gara do wiadra przelewam gorącą, a potem po schłodzeniu zadaję drożdże - rozważałem tlen, bo alternatywa to kolejne przelanie do drugiego wiadra...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-onlajn/page__st__1660?do=findComment&comment=180082

Tak jak mówisz tylko ilość to nie do końca wiem jaka się wydobywa, czas-okres napowietrzania liczę, dochodząc do tego po kilku próbach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 184

Witbier v.1.2013

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 2kg

orkisz ziarno kleikowane - 2,5kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki pszeniczne - 0,8kg

płatki jęczmienne - 2,8kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki owsiane 0,4kg

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej, płatków pszenicznych

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

40 g (33,3%) Palisade (7,7%) - added during boil, boiled 60 m

20 g (16,7%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m

65 g kolendra (crushed) - added during boil, boiled 15 m

65 g kolendra (crushed) - added during boil, boiled 5 m

skórka świeżych pomarańczy /2 szt./ - added during boil, boiled 15 m

50g suszona skórka cytryny 15 min.

30 g (25,0%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 5 m

30 g (25,0%) Mandarina Bavaria (9%) - added during boil

 

drożdże

wyeast 3463 forbiden fruit

blg początkowe 12,7, temp, ferm 23

16-04-2013 chmielenie na zimno

21-04-2013 rozlew

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 185

weizenbock / dunkelweizen

 

skład

pilzneński - 4,1kg

pszeniczny - 4,8kg

monachijski I - 0,5kg

Monachijski II - 0,5kg

pszeniczny ciemny - 0,6kg

karmelowy 150 - 0,6kg

czekoladowy 500 - 0,02kg

jeczmień palony - 0,02

pszenica palona - 0,01kg

płatki jęczmienne - 2,8kg

 

Zacieranie

Zasyp 43°C

 

43-45°C - 60 min.

53°C - 10 min.

63°C - 10 min.

dolanie dekoktu

68°C - 20 min.

72°C - 30 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

 

 

drożdże

WLP 300 Hefeweizen

WB-06

 

blg początkowe dunkelweizen 11,5 weizenbock16

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.