josefik Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Nie zapomnij Przemku o fraku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Oooo kochany, już mam nawet spakowaną "muszkę" Ktoś mi mówił, że jeden z zaproszonych gości specjalnie zadba o swoją "toaletę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Nalewak - coś pięknego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 nie zmieściłyby się 4 kegi i płyty chłodzące z lodówki. podaj jakieś szczegóły techniczne, linka czy coś w tym stylu, zrób reszcie prezent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Nie, tak sobie "tworzę". Jeszcze mam w planie Polskie Imperialne Z Dodatkiem Aloesu Będzie po nim ładnie do łazienki goniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 nie zmieściłyby się 4 kegi i płyty chłodzące z lodówki. podaj jakieś szczegóły techniczne, linka czy coś w tym stylu, zrób reszcie prezent Robiłem zdjęcia etapami, ale na razie nie mogę ich znaleźć. Przesyłam linka który mnie zainspirował. U mnie aż takiej dewastacji nie było. https://plus.google.com/photos/104905281622862003869/albums/5710673882898829185?banner=pwa&authkey=CJ_Vxezq1IeU_gE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Josefikowe pianio jednak fikuśniejsze. Wygląda tak, jakby cały swój żywot czekało na te rynienki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Co to za kapturki są na kranach ? A, nie doczytałem, to był link z inspiracją więc kapturki nie Twoje Edytowane 18 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Niczym pianoktajl z "Piany dni" Borisa Viana. Ciekawe melodie można wygrywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Co to za kapturki są na kranach ? A, nie doczytałem, to był link z inspiracją więc kapturki nie Twoje Podejrzewam że są to krany - nasadki na stouta z mieszanką azotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Krzyśku, a nie a nie zagrałbyś jakiegoś Ragtima w Żywcu oczywiście na własnym instrumencie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Krzyśku, a nie a nie zagrałbyś jakiegoś Ragtima w Żywcu oczywiście na własnym instrumencie Będę improwizował bez instrumentu, tak Monthy Python by się nie powstydził. Chyba że namówię Przema żeby do pociągu zaniósł na plecach i przy okazji będę grał do kotleta w Warsie. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) warka 208 Witbier skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 3,4kg płatki owsiane - 1,2kg płatki pszeniczne - 1,6kg płatki ryżowe - 0,4kg płatki jęczminne - 1,6kg kaszka kukurydziana - 0,4kg zacieranie Zasyp 56°C 56°C - 20 min. 67°C - 30 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki amarillo - 50g - do zacieru sybilla - 40g - 60min. citra - 30g - 25 min drożdże Forbidden Fruits Edytowane 7 Lipca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) warka 209 Black IPA skład pilzneński - 16kg monachijski -2,4kg owsiany - 0,5kg karmelowy jasny - 1,3kg czekoladowy 900ebc - 1,2KG carafa III - 0,4kg carafa I special - 0,2kg black - 0,5kg kawowy ciemny - 0,2kg back of black - 0,3kg Zacieranie Zasyp 56°C 54°C - 15 min. 64°C - 20 min. 68°C - 25 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 30 g (9,1%) magnat (12,5%) - added during boil, boiled 80 m 30 g (9,1%) sybilla (6,2%) - added during boil, boiled 70 m 30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - added during boil, boiled 60 m 30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 50 m 30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 40 m 30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - added during boil, boiled 30 m 30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 20 m 30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 10 m 30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - steeped after boil 30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - steeped after boil 30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - steeped after boil drożdże WLP 090 Edytowane 6 Lipca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 jakie jest Twoje zdanie o Sandiego Super ? możesz już coś napisać czy to początek Twoich doświadczeń z tymi supermenami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Jeszcze niewiele mogę powiedzieć, apa właśnie się chmieli na zimno, a to dzisiaj to dopiero drugie podejście, ale wydaje się że będzie wszystko na dobrym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) warka 210 Witbier skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 3,5kg płatki owsiane - 1,2kg płatki pszeniczne - 1,6kg płatki ryżowe - 0,4kg płatki jęczminne - 1,6kg kaszka kukurydziana - 0,4kg zacieranie Zasyp 56°C 56°C - 20 min. 67°C - 30 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki amarillo - 50g - do zacieru sybilla - 40g - 60min. citra - 30g - 25 min motueka - 35g - łirpul skórka pomarańczowa 100g - 15min kolendra 110g - 10min. drożdże Forbidden Fruits blg 11,5 ph 5,4 TO 7N Edytowane 7 Lipca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 warka 197 prawie bezglutenowe skład gryczany - 5kg owsiany - 2kg kaszka kukurydziana - 3,1kg kaszka jaglana - 1,2 mąka ryżowa 1kg amarantus - 0,75kg len - 0,25g josefik - a co z tą warką? bo jakoś mi do łba trafił dziś pomysł o nazwie amarantus. Z tego co wyszukałem to jedyne wystąpienie takowego słowa na forum to właśnie w cytowanym fragmencie pada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Wypita dawno, piwo wyglądało jak maślanka, niesklarowane. Na razie nie mam chęci i czasu na powtórkę, przede wszystkim trzeba uzbroić się w większa ilość enzymów, zasyp OK. Wyczuwalna gryka i zbożowość, taki fajny witbier lub grand cru z tego wyszedł. Ogólnie smakowało, nikt nie wybrzydzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 pytanie czy jak bym kleikowanej maczki ( miału ) amrantusowej dał 0.5-1kg na 4-5 kg słodu aktywnego enzymatycznie - to czy muszę mimo wszystko mieć flaszeczkę enzymów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Myślę że spokojnie słód dałby rade , tylko pytanie czy wtedy ten amarantus w takiej ilości będzie wyczuwalny... musisz spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 musisz spróbować jeszcze chwila i zacznę czuć się jak Columb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 warka 211 belgian stout/belgian stout jagodowy skład pilzneński - 16kg czekoladowy - 1,7kg palony - 1,6kg karmelowy jasny - 1,7kg carapils - 0,5kg zacieranie Zasyp 64°C 65°C - 40 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka 130g - 60min motueka 130g - 1min 8l jagód na 23l wydzielonej brzeczki drożdże wyeast belgian stout warka z 11.07.2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Te jagody to w jaki sposób dodawałeś ? Do gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 8l wrzuciłem /tak jak zawsze z owocami robię/ do takiego NRDowskiego aluminiowego sokownika. Dodałem sok do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się