Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

nie zmieściłyby się 4 kegi i płyty chłodzące z lodówki.

podaj jakieś szczegóły techniczne, linka czy coś w tym stylu, zrób reszcie prezent :lol:

Robiłem zdjęcia etapami, ale na razie nie mogę ich znaleźć. Przesyłam linka który mnie zainspirował.

U mnie aż takiej dewastacji nie było. https://plus.google.com/photos/104905281622862003869/albums/5710673882898829185?banner=pwa&authkey=CJ_Vxezq1IeU_gE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzyśku, a nie a nie zagrałbyś jakiegoś Ragtima w Żywcu oczywiście na własnym instrumencie :okey::cool:

Będę improwizował bez instrumentu, tak Monthy Python by się nie powstydził. ;)

Chyba że namówię Przema żeby do pociągu zaniósł na plecach i przy okazji będę grał do kotleta w Warsie. ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 208

Witbier

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 3,4kg

płatki owsiane - 1,2kg

płatki pszeniczne - 1,6kg

płatki ryżowe - 0,4kg

płatki jęczminne - 1,6kg

kaszka kukurydziana - 0,4kg

 

 

zacieranie

Zasyp 56°C

56°C - 20 min.

67°C - 30 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

amarillo - 50g - do zacieru

sybilla - 40g - 60min.

citra - 30g - 25 min

 

drożdże

Forbidden Fruits

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka 209

Black IPA

 

skład

pilzneński - 16kg

monachijski -2,4kg

owsiany - 0,5kg

karmelowy jasny - 1,3kg

czekoladowy 900ebc - 1,2KG

carafa III - 0,4kg

carafa I special - 0,2kg

black - 0,5kg

kawowy ciemny - 0,2kg

back of black - 0,3kg

 

Zacieranie

Zasyp 56°C

54°C - 15 min.

64°C - 20 min.

68°C - 25 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

30 g (9,1%) magnat (12,5%) - added during boil, boiled 80 m

30 g (9,1%) sybilla (6,2%) - added during boil, boiled 70 m

30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - added during boil, boiled 60 m

30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 50 m

30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 40 m

30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - added during boil, boiled 30 m

30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 20 m

30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 10 m

30 g (9,1%) Citra™ (12,2%) - steeped after boil

30 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - steeped after boil

30 g (9,1%) Centennial (10,0%) - steeped after boil

 

 

drożdże

WLP 090

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 210

Witbier

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 3,5kg

płatki owsiane - 1,2kg

płatki pszeniczne - 1,6kg

płatki ryżowe - 0,4kg

płatki jęczminne - 1,6kg

kaszka kukurydziana - 0,4kg

 

 

zacieranie

Zasyp 56°C

56°C - 20 min.

67°C - 30 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

amarillo - 50g - do zacieru

sybilla - 40g - 60min.

citra - 30g - 25 min

motueka - 35g - łirpul

skórka pomarańczowa 100g - 15min

kolendra 110g - 10min.

 

drożdże

Forbidden Fruits

blg 11,5 ph 5,4 TO 7N

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 197

 

prawie bezglutenowe

 

 

 

skład

 

gryczany - 5kg

 

owsiany - 2kg

 

kaszka kukurydziana - 3,1kg

 

kaszka jaglana - 1,2

 

mąka ryżowa 1kg

 

amarantus - 0,75kg

 

len - 0,25g

 

josefik - a co z tą warką?

bo jakoś mi do łba trafił dziś pomysł o nazwie amarantus.

Z tego co wyszukałem to jedyne wystąpienie takowego słowa na forum to właśnie w cytowanym fragmencie pada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypita dawno, piwo wyglądało jak maślanka, niesklarowane. Na razie nie mam chęci i czasu na powtórkę, przede wszystkim trzeba uzbroić się w większa ilość enzymów, zasyp OK. Wyczuwalna gryka i zbożowość, taki fajny witbier lub grand cru z tego wyszedł. Ogólnie smakowało, nikt nie wybrzydzał. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pytanie czy jak bym kleikowanej maczki ( miału ) amrantusowej dał 0.5-1kg na 4-5 kg słodu aktywnego enzymatycznie - to czy muszę mimo wszystko mieć flaszeczkę enzymów ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka 211

belgian stout/belgian stout jagodowy

 

skład

pilzneński - 16kg

czekoladowy - 1,7kg

palony - 1,6kg

karmelowy jasny - 1,7kg

carapils - 0,5kg

 

zacieranie

Zasyp 64°C

65°C - 40 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka 130g - 60min

motueka 130g - 1min

8l jagód na 23l wydzielonej brzeczki

 

drożdże

wyeast belgian stout

 

 

warka z 11.07.2014

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.