rubezahl Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 To definitywnie rozwiązuje problem muszek. Dobre! Na chmary, które i tak będą się pętały po browarze, zastosuj coś z tego http://www.piwo.org/topic/14838-sposob-na-muszki-owocowki/page__hl__owocówki ... najlepiej wszystkie proponowane rozwiązania i daj znać co działa najskuteczniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 oj tam, oj tam... mrówki przeżyłeś to i z muszkami dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) warka 216 red flanders skład pilzneński - 10kg monachijski - 2,5kg special b 350ebc - 0,3kg carapils 20ebc - 0,7kg cukier kandyzowany ciemny - 3kg zacieranie Zasyp 53°C 53°C - 15 min. 67°C - 30 min. 73°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 120g - 90 min. drożdże 3655- belgian Schelde 3789 - Trapist blend blg 13,7, woda 12N, temp zadania drożdży 22C Edytowane 30 Września 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) warka 217 trappist ale skład pale ale- 9kg monachijski - 3kg carapils 20ebc - 2kg pszeniczny - 1kg płatki owsiane - 0,4 cukier kandyzowany jasny - 2kg zacieranie Zasyp 53°C 53°C - 15 min. 65°C - 45 min. 73°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 70g - 90 min. motueka - 60g -15 min drożdże 3522 belgian ardennes Edytowane 3 Października 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Zrobiłeś napad na hurtownie cukru kandyzowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Nie kroczę ścieżką przestępcy, zakup takiej ilości drenuje niepotrzebnie portfel, więc robię sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 W sumie to ma sens zwykły cukier teraz po 1,8zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Stos kegów do umycia, o butelkach nie mówię, a już lepiej to już było i nie wróci. Przydałby się pomocnik piwowara. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) A Jadwiga? Edytowane 6 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Jadwigę jest na rencie, jeden "kolega" ją tak załatwił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Stos kegów do umycia, o butelkach nie mówię, a już lepiej to już było i nie wróci. Przydałby się pomocnik piwowara. U mnie nie stos, ale 4 od miesiąca stoją i czekają na tę "godzinkę" której zawsze brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 warka 218 blond skład pilzneński- 7kg heidelberg - 10kg monachijski - 2kg kaszka kukurydziana - 2kg cukier kandyzowany jasny - 2kg zacieranie Zasyp 53°C 53°C - 15 min. 65°C - 45 min. 73°C - 15 min. chmielenie/dodatki motueka- 80g - 90 min. motueka - 50g -15 min motueka - 50g -15 min drożdże 3522 belgian ardennes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) warka 219 westvretelen v4 skład pilzneński- 14kg monachijski - 3kg pszeniczny -0,5kg płatki owsiane - 0,8kg special b - 0,5kg caraaroma - 0,5kg biscuit - 0,5 kg zacieranie Zasyp 53°C 53°C - 15 min. 66°C - 35 min. 72°C - 20 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki cukier kandyzowany ciemny - 4kg motueka 80g - 80min. motueka 40g - 30min. motueka 30g - 0min. drożdże 3522 belgian ardennes 3655- belgian Schelde blg 19,4 Edytowane 21 Października 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Bez chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Krzysiek, prześlij mi proszę te 3655- Belgian Schelde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Tak! Przyślij przyślij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 U mnie to już są schelde pewnie jakiś blend z brettami sie zrobił, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Bez chmielu? Nie, jak zwykle jak pochmielę to napiszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) warka 220 korbolowe skład pilzneński- 12kg wiedeński - 3kg monachijski - 1kg pszeniczny -0,5kg płatki owsiane - 0,4kg special b - 0,45kg cara ruby - 0,5kg biscuit - 0,5 kgy - 0,5kgpalonu ok 10l wygotowanego zapieczonego korbola zacieranie Zasyp 52°C 53°C - 15 min. 65°C - 35 min. 72°C - 10 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki motueka - 130g - 90min. cynamon laska - 7g kardamon - 10 "saszetek" z nasionami pieprz - 10g gałka muszkatołowa - 2 szt. goździki - 10g kminek - 10g imbir kandyzowany - 50g drożdże 3522 belgian ardennes blg 15,2 tem zadania drożdży 19C Edytowane 21 Października 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Na jaki litraż? na 100l? Chce dyniowe zrobić za tydzień-dwa, tylko z Osw muszę dynie odebrać, ale cały czas myślę nad ilością... I drugie pytanie: jak zapiekałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Tak 100l. Dynia była dość duża , z około 35l obietości, po wygotowaniu zostało 10l, dla formalności wstawiłem do piekarnika, ale myślę że dobre odparowanie przy gotowaniu wystarczy /taka konsystencja dżemu/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Niezła dynia na targu w Ostrowie takie dają? Rozumiem, że gotować jak na gęsty kompot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Nie, to przydomowa hodowla , Kompot to chyba za mało, to tak jakby owoce na dżem gotował, taka konsystencja jak przed dodaniem cukru. Inaczej u mnie wygotowanie dyniowej wody trwało blisko 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Z ciekawości... ile ten potwór ważył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Nie miałem takiej wagi skala do 30kg, Coś jak worek słodu myślę, ok. 50kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się