Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

To definitywnie rozwiązuje problem muszek.

Dobre!

Na chmary, które i tak będą się pętały po browarze, zastosuj coś z tego http://www.piwo.org/topic/14838-sposob-na-muszki-owocowki/page__hl__owocówki

... najlepiej wszystkie proponowane rozwiązania i daj znać co działa najskuteczniej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 216

red flanders

 

skład

pilzneński - 10kg

monachijski - 2,5kg

special b 350ebc - 0,3kg

carapils 20ebc - 0,7kg

cukier kandyzowany ciemny - 3kg

 

zacieranie

Zasyp 53°C

53°C - 15 min.

67°C - 30 min.

73°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 120g - 90 min.

 

drożdże

3655- belgian Schelde

 

3789 - Trapist blend

 

blg 13,7, woda 12N, temp zadania drożdży 22C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 217

trappist ale

 

skład

pale ale- 9kg

monachijski - 3kg

carapils 20ebc - 2kg

pszeniczny - 1kg

płatki owsiane - 0,4

cukier kandyzowany jasny - 2kg

 

zacieranie

Zasyp 53°C

53°C - 15 min.

65°C - 45 min.

73°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 70g - 90 min.

motueka - 60g -15 min

 

drożdże

3522 belgian ardennes

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stos kegów do umycia, o butelkach nie mówię, a już lepiej to już było i nie wróci. Przydałby się pomocnik piwowara. :)

 

U mnie nie stos, ale 4 od miesiąca stoją i czekają na tę "godzinkę" której zawsze brakuje. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 218

blond

 

skład

pilzneński- 7kg

heidelberg - 10kg

monachijski - 2kg

kaszka kukurydziana - 2kg

cukier kandyzowany jasny - 2kg

 

zacieranie

Zasyp 53°C

53°C - 15 min.

65°C - 45 min.

73°C - 15 min.

 

 

chmielenie/dodatki

motueka- 80g - 90 min.

motueka - 50g -15 min

motueka - 50g -15 min

 

drożdże

3522 belgian ardennes

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 219

westvretelen v4

 

skład

pilzneński- 14kg

monachijski - 3kg

pszeniczny -0,5kg

płatki owsiane - 0,8kg

special b - 0,5kg

caraaroma - 0,5kg

biscuit - 0,5 kg

 

 

zacieranie

Zasyp 53°C

53°C - 15 min.

66°C - 35 min.

72°C - 20 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

cukier kandyzowany ciemny - 4kg

motueka 80g - 80min.

motueka 40g - 30min.

motueka 30g - 0min.

 

drożdże

3522 belgian ardennes

3655- belgian Schelde

 

blg 19,4

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 220

korbolowe

 

skład

pilzneński- 12kg

wiedeński - 3kg

monachijski - 1kg

pszeniczny -0,5kg

płatki owsiane - 0,4kg

special b - 0,45kg

cara ruby - 0,5kg

biscuit - 0,5 kgy - 0,5kgpalonu

ok 10l wygotowanego zapieczonego korbola

 

zacieranie

Zasyp 52°C

53°C - 15 min.

65°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

motueka - 130g - 90min.

cynamon laska - 7g

kardamon - 10 "saszetek" z nasionami

pieprz - 10g

gałka muszkatołowa - 2 szt.

goździki - 10g

kminek - 10g

imbir kandyzowany - 50g

 

 

drożdże

3522 belgian ardennes

 

blg 15,2 tem zadania drożdży 19C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak 100l. Dynia była dość duża :), z około 35l obietości, po wygotowaniu zostało 10l, dla formalności wstawiłem do piekarnika, ale myślę że dobre odparowanie przy gotowaniu wystarczy /taka konsystencja dżemu/.

22dd50bab21876e4.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, to przydomowa hodowla :) , Kompot to chyba za mało, to tak jakby owoce na dżem gotował, taka konsystencja jak przed dodaniem cukru. Inaczej u mnie wygotowanie dyniowej wody trwało blisko 2h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.