bajtek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa. Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają. Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Proponuję ziołowe środki uspokajające. Hitchhiker i OroTanque 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 świerze piwo po fermentacji bużliwej Ja proponuję to: http://lmgtfy.com/?q=swierze+bu%C5%BCliwej i sprawdzić sugestie. nike21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajtek Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 rozumiem że nikt nie próbował klarować siłą odśrodkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Było niedawno temat o wirówce. Generalnie pomysł gówniany i nikt nie robi tak ale zawsze jest ten pierwszy ochotnik a zatem do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Cold crash, żelatyna, karuk (insiglass). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny. Które? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa. Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają. Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka. Pewnie powiesz, że się czepiam, ale czy Ty te "rz" i "ż" wstawiasz na chybił trafił w wyrazach? Jakby nie było to polskie forum i warto pisać w języku polskim. Co do klarowania piwa to na tym forum znajdziesz gotowe odpowiedzi. Edytowane 6 Marca 2015 przez mariucha anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny. Które? Domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Niewielka ilość mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Robiłem klon z BYOBRA Grahama Wheelera, dokładnie wg przepisu - dodałem też mchu. Mierzyłem blg po ponad tygodniu - próbka była bardzo klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajtek Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 dziękuję za konkretne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Mech jest populary i nie bez przyczyny, bardzo ładnie klaruje. Co do kleju rybiego to czytałem w jakiś książkach że tak robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się