przemo86 Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Witam, od jakiegoś czasu mam ochotę uwarzyć piwo na słodzie wędzonym. Założenia: ok 12blg wyraźnie wyczuwalna wędzonka ale nie przytłaczająca goryczka Projekt receptury na 25l: Słody: 4kg - pale ale / pilzneńskiego (?) 1kg wędzonego Weyermann dla koloru 20-30g barwiącego na koniec gotowania Chmielenie: 30g Marynki na 60min 5g Lubelskiego 20min 5g Lubelskiego 15min 5g Lubelskiego 10min 5g Lubelskiego 5min 10g Lubelskiego 0min Zacierane: Temperature Mash, 2 step, Light Body 50 st C - 30min 65 st C - 75min Mash out Drożdże US-05 powinny być ok co sądzicie o takim zasypie ? lepiej pale ale czy pilzneński? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 No jak dla mnie OK. Barwiący śmiało wrzucaj od początku. 30g nie będzie wyczuwalne. Z chmieleniem chce Ci się bawić z dorzucaniem lubelskiego co 5 minut? Wrzuć cały na ostatnie 10-5 minut. Pale ale czy pilzneński to prawie bez różnicy. Wrzuć to co masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Tylko nie wiem czy tej wędzonki nie jest za mało , czy aby na pewno 25% zasypu da wyraźnie wyczuwalną? moim zdaniem nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Oczywiście, że wędzonki jest za mało, jeszcze przy górnej fermentacji, to będzie pewnie na granicy wyczuwalności. Wędzony Weyermanna to słód czynny enzymatycznie, więc możesz go sypnąć dokładnie na odwrót (4kg wędzony i 1 kg pilzneński). Z tymi chmialeami po 5g, to nie zaprzątaj sobie głowy, sypnij cały Lubelski 10 min przed końcem gotowania, ewentualnie coś zostaw na 5min i już. Nie rozumiem co masz na myśli, że dodasz słód barwiący do gotowania? Chodzi Ci pod koniec zacierania/filtracji? przemo86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 mój błąd oczywiście planowałem na koniec zacierania. Małe dawki chmielu bardzo fajny efekt dały w AIPA tyle że tam chmielu to dowaliłem grubo co do większej ilości wędzonki to oczywiście mogę dać nawet i cały zasyp. Piwo które mi ostatnio podchodzi to Darz Bór - wędzony, wiem że to lager i u mnie efekt na pewno będzie inny. Na pewno chce trochę więcej wędzonki niż w Darz Borze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 To ma być wędzonka czy IPA? Jeśli chcesz zrobić piwo o wyraźnym aromacie wędzonym to dodatki chmielu poza tymi na goryczkę są niepotrzebne/niewskazane. Jeśli chcesz mieć konkretną wędzonkę to słodu wędzonego musi być min. 30%. Karmelowego może być więcej,ewentualnie daj z 1 kg monachijskiego. Ja bym zrobił tak: 2 kg wędzonego 2 kg pilzneński 1 kg monachijski Chmielenie na jakieś 30IBU na goryczkę. I co najważniejsze jeśli nie chcesz żeby estry przykryły ci wędzonkę to fermentuj w temp.poniżej 20stopni, a najlepiej 15-18. przemo86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Można spokojnie zwiększyć wędzonkę. Akurat słodu WY nie stosowałem, ale przy zasypie ok. 25 % Briessa dało się zauważyć wędzonkę. WY nie ma chyba większej. Steinbach jest chyba najmocniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ell Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Jakiś czas temu popełniłem wędzoną pszenicę i przy zasypie 50% wędzonego Weyermanna aromaty wędzone są raczej delikatne, także, jak już wyżej padło - albo większy zasyp, albo Steinbach (i większy zasyp:)) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Kilo to Steinbacha, a i tak nie będzie za bardzo czuć. Weyermanna to 2-3 kilo nawet. Hehe, widzę że recepta na tę bolączkę dość uniwersalna. Edytowane 9 Marca 2015 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja robiłem ostatnio marcowe wędzone i 33% zasypu wędzonego z weyermanna dało fajną wędzonkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 20% Steinbacha daje cień wędzonki w zapachu i prawie nic w smaku. Teraz dałbym więcej. :-D przemo86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Moja ostatnia warka wędzonego: "2 kg Wędzony Weyermann 2kg Monachijski I 1kg Wędzony pszeniczny Weyermann 0,33 Blackprinz 0,25 Jęczmień Palony 0,23 Kawowy 500 0,1 Caramunich III Blg po chmieleniu: 14° Objętość brzeczki: 28l (+0,5l wylane z chmielinami)" Piwo jest nisko wędzone, a minęło ledwo 5 tygodni od warzenia. Jeśli miałbym w nim coś zmienić to w zasypie Weyermanna zastąpiłbym Steinbachem. Poprzednia wędzonka: "2kg Pszeniczny Strzegom 2kg Wędzony Steinbach Blg po chmieleniu: 11,5° Objętość brzeczki: ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami)" Piwo jest zbyt mocno wędzone, dopiero po około 1,5 miesiąca od warzenia fenole zeszły do racjonalnego (pijalnego) poziomu. PS - Moim wzorcem natężenia wędzonki jest Schlenkerla. Do ich poziomu jeszcze nie doszedłem, uważam, że jestem dość daleko. Edytowane 9 Marca 2015 przez gwzd przemo86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/3871-browar-sieprawskie/page-2?do=findComment&comment=147615 Tutaj moja receptura na chyba podobne piwo. Wędzonka wyszła baaardzo delikatna. Na granicy wyczuwalności. Jeśli ma być wyraźnie , to ze 2 , 3 kilo tak jak koledzy piszą. To bardzo delikatnie wędzony słód. Edit : W recepturze nie jest opisany jaki to słód był , ale to Weyermann. Edytowane 9 Marca 2015 przez pepek84 przemo86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 piwo uwarzone w niedzielę mówią że niedzielna praca w g... się obraca, nie obyło się bez niespodzianek: - gaz w butli się skończył - szybka wycieczka na stację podczas filtracji - brak us-05 - nie sprawdziłem wcześniej ... - gapa ze mnie, spadłem ze chodów zasyp zgodnie z sugestiami zmodyfikowałem 4kg Weyermann wędzony 1kg Pale Ale - Strzegom ok 60g barwiącego dla koloru chmielenie uproszczone 30 marynka 60 min 35 lubelski 10 min Drożdże s-04 blg przed gotowaniem 10°, blg finalne lekko ponad 12° na chwilę obecną "wesoło bulka" w temp 17-18 dziękuję za pomoc i sugestię bardziej doświadczonych kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 S-04 to nie najlepsze drożdże do wędzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 A jakie są lepsze/najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 2112 (wg mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 piwo uwarzone w niedzielę mówią że niedzielna praca w g... się obraca, nie obyło się bez niespodzianek: - gaz w butli się skończył - szybka wycieczka na stację podczas filtracji - brak us-05 - nie sprawdziłem wcześniej ... - gapa ze mnie, spadłem ze chodów zasyp zgodnie z sugestiami zmodyfikowałem 4kg Weyermann wędzony 1kg Pale Ale - Strzegom ok 60g barwiącego dla koloru chmielenie uproszczone 30 marynka 60 min 35 lubelski 10 min Drożdże s-04 blg przed gotowaniem 10°, blg finalne lekko ponad 12° na chwilę obecną "wesoło bulka" w temp 17-18 dziękuję za pomoc i sugestię bardziej doświadczonych kolegów I jak efekty? Sprawdzałeś już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się