Undeath Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Kraj pochodzenia: USAOdmiana: aromatycznaŚrednia zawartość alfakwasów: 4-6,5%Krótki opis:Do piwa wnosi nuty cytrusowo-owocowe z nutą grejfruta oraz żywicy sosnowej. Porównywany do odmiany Cascade i Amarillo. Wykorzystywany do chmielenie wielu odmian piw jednak najczęściej chmieli się nim piwa typu India Pale Ale, American Pale Ale. Dokładna specyfikacja (po angielsku): http://hopunion.com/ahtanum-brand-ycr-1cv/ Użyłem wczoraj tego chmielu do CDA, po wrzuceniu do gara niesamowity aromat cytrusowy- bardziej limonkowy rozniósł się po całej warzelni, na forum jeszcze nie został opisany, a wydaje mi się bardzo fajnym chmielem. Nachmiele CDA jeszcze nim na zimno zobaczymy jak się sprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Zakładam, że masz chmiel z 2013 roku? Jeśli tak i serio były takie doznania aromatyczne, to jestem spokojny o jutrzejsze warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Zakładam, że masz chmiel z 2013 roku? Jeśli tak i serio były takie doznania aromatyczne, to jestem spokojny o jutrzejsze warzenie Tak 2013, nie widziałem nigdzie jeszcze 2014... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-aromatyczny/883-ahtanum-chmiel-granulat-usa.html?search_query=ahtanum&results=2 Jest i 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Użyłem chmiel do kilku piw i mogę go spokojnie polecić, jest bardzo przyjemny zgodny o dziwo z opisem, nadaje się głównie na aromat i na chmielenie na zimno, nawet w większych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Opis zachęcający. Czy próbował już ktoś najświeższych zbiorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ja dziś robiłem dual hop Centennial + Ahtanum 2017. Za wczesnie żeby coś więcej powiedzieć prócz tego że aromat cytrusowo-cytrynowy, srednio intensywny przy gotowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi