Pun kOmora Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Hej, chciałem zrobić stouta 13BLG na dość słodko: zasyp to głównie: 35% weyermann wędzony 25% pilznenski/pale ale 10% monachijski 15% słody ciemne słody jasne zatarłem 40' w 68-69'C, po dodaniu ciemnych od razu podniosłem temp. do 72'C (10') drożdże S-04 z gęstwy dwukrotnie użytej, 3-tygodniowej. po 1,5 tygodniu fermentacji zeszło do 6BLG. zrobiłem FFT (także z dodatkiem piekarniczych) i jest 6BLG. i teraz pytanie - czy jest możliwe, że w skutek takiego zacierania mam aż tak płytko odfermentowane piwo? chciałem słodko ale nie aż tak... skoro FFT wychodzi mi na tym samym poziomie co piwo to mogę spokojnie butelkować? granaty mi nie grożą? dzięki Edytowane 8 Marca 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Całkiem dobry wynik Zawsze mogło być 7 BLG jak w moim coffee stoucie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Jak na to zacieranie, to lepiej być nie ma prawa. Spokojnie możesz lać w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Możliwe. Raz zatarłem na słodko AW i mi z 12 zszedł do 5 na US-05. S-04 fermentują płycej, więc taki wynik wydaje się całkiem realny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 chciałem słodko ale nie aż tak... Nie jestem pewien, czy piwo będzie słodkie. Pełniejsze raczej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Nie jestem pewien, czy piwo będzie słodkie. Pełniejsze raczej tak.jest słodkie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się