Skocz do zawartości

aż tak słodko?


Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałem zrobić stouta 13BLG na dość słodko:

zasyp to głównie:

35% weyermann wędzony

25% pilznenski/pale ale

10% monachijski

15% słody ciemne

 

słody jasne zatarłem 40' w 68-69'C, po dodaniu ciemnych od razu podniosłem temp. do 72'C (10')

 

drożdże S-04 z gęstwy dwukrotnie użytej, 3-tygodniowej.

 

po 1,5 tygodniu fermentacji zeszło do 6BLG. zrobiłem FFT (także z dodatkiem piekarniczych) i jest 6BLG.

 

i teraz pytanie - czy jest możliwe, że w skutek takiego zacierania mam aż tak płytko odfermentowane piwo? chciałem słodko ale nie aż tak...

skoro FFT wychodzi mi na tym samym poziomie co piwo to mogę spokojnie butelkować? granaty mi nie grożą?

 

dzięki

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.