Erwin1991 Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Witam, niedługo zabieram się za warzenie swojego pierwszego belgijskiego pale ale. Chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów, co do mojej receptury i wykonania. Za wszystkie uwagi i wskazówki będę bardzo wdzięczny! Słody: Wayermann Pale Ale - 3,250 kg Wayermann monachijski (typ I) - 1,175 kg Wayermann Abbey Malt - 0,375 kg Wayermann Caramunich (typ II) - 0,250 kg Chmiele: Fuggles 20 g/60 minut Boadicea 10 g/60 minut, 20 g/15 minut Styrian Golding 20 g/15 minut Drożdże (jedne z czterech): WLP550 Safbrew S-33 Safbrew T-58 Safbrew Abbaye Zacieranie infuzyjne w 16 L wody w temperaturze 66 przez 50 minut. Mash out w 77 stopniach przez 10 minut. Filtracja z pomocą węża z oplotu. Wysładzanie metodą "na raty" z użyciem ok. 8 L wody w temperaturze 72 stopni.. Ilość brzeczki przed chmieleniem ok. 23 L. Gotowanie przez 60 minut. Ilość brzeczki po gotowaniu ok. 20 L. Zgodnie z Brewtarget piwko powinno mieć ekstrakt początkowy na poziomie ok. 13 Blg, ok. 28 IBU, barwę ok. 12 SRM. Fermentacja burzliwa i cicha, refermentacja w butelce z dodatkiem roztworu cukru buraczanego/trzcinowego. Alkohol ok. 5,5%. Zależy mi na tym, aby piwko było jak najbardziej "w stylu". Parametry się zgadzają, ale nie wiem, jak to wyjdzie z aromatem, smakiem i goryczką.Z góry dziękuję za wszystkie sugestie, uwagi i opinie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Zasyp jest jak najbardziej w porządku. Nie przekombinowałeś ze słodami specjalnymi. Chmielenie: Styrian Golding przesunął bym na 5' - 0', na aromat. Drożdże zdecydowanie i tylko WLP550 z wymienionych. Zbierzesz po burzliwej gęstwę i uwarzysz sobie np. Blonda albo Dubbla. Potem np. Tripla. W belgach najważniejsza jest prawidłowo przeprowadzona fermentacja! Pamiętaj żeby wystartować z fermentacją w temp. ok 18 C i stopniowy podnosić w górę w miarę możliwości. Prawidłowo przeprowadzona fermentacja w tym przypadku do klucz do sukcesu Poczytaj jak to robią browary klasztorne albo zasugeruj się schematem Dagome dot. fermentacji belgów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 Wielkie dzięki! Najbardziej chodziło mi właśnie o przedziały czasowe dla chmielenia i o drożdże. Nie wiem, jaką temperaturę będę miał w piwnicy w połowie kwietnia, bo wtedy planuję rozpocząć fermentację. Polegając na temperaturze powierza noc/dzień rano będę miał w piwnicy temperaturę o 2-3 stopnie niższą niż wieczorem, więc fermentacja będzie przebiegać raczej w zmiennych warunkach, ale myślę, że będzie się to mieścić w przedziale 18-22 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) Tylko trochę mało wody - 16l do zacierania + 8l wysładzanie -> 24l minus to co zostanie w młócie. Nie dostaniesz przed warzeniem 23l, raczej 18-19. Edited March 10, 2015 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Do wysładzania użyj ok 15 litrów wody. Co wówczas da w sumie 30 - 31 litrów użytej wody do warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 Boję się tylko, że zbytnio rozcieńczę brzeczkę przy wysładzaniu i będę musiał się później ratować dłuższym gotowaniem, żeby uzyskać odpowiednie Blg. Nie mam jeszcze takiej wprawy, żeby po zmierzeniu brzeczki przedniej wiedzieć, ile jeszcze wycisnę z młóta i ile wody mam do tego zużyć. Pewnie to przyczyna tak małej wydajności przy pierwszych warkach. Tym razem chyba wysłodzę pozostałe młóto dwukrotnie, zalewając je dwa razy 7 L wody (tak, by wyszło te ok. 15 L do wysładzania, jak pisał mat). Pierwszą partię przeleję do brzeczki przedniej, a drugą dla pewności sprawdzę balingometrem, żeby nie była za cienka. Brewtarget wyliczył mi, że muszę uzyskać 23,6 L brzeczki przed gotowaniem na poziomie 11,4 Blg, więc będę kombinował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) Może za bardzo chcesz wszystko wyliczyć? Wysładzaj tak, że dolewasz trochę jak odsłoni się wierzch złoża. Ja mam rondelek 1l i taki jeden wlewam, po paru minutach kolejny. Wadą tego rozwiązania jest pracochłonność. Edited March 10, 2015 by Sławek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 Pewnie masz rację. Tego typu praca mi nie przeszkadza, bo zawsze to jakaś odskocznia od codziennych zajęć. Rozumiem, że co jakiś czas mam mierzyć filtrat z wysładzania, żeby nie wlewać tego już poniżej 2-2,5 Blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Pewnie masz rację. Tego typu praca mi nie przeszkadza, bo zawsze to jakaś odskocznia od codziennych zajęć. Rozumiem, że co jakiś czas mam mierzyć filtrat z wysładzania, żeby nie wlewać tego już poniżej 2-2,5 Blg? Nie mierz co chwilę blg filtratu, zbyt pracochłonne. No chyba, że masz refraktometr z korekcją temperatury. Wysładzaj do objętości i tak 3 - 4 litry odparują spokojnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 (edited) Wydaje mi się, że masz znacznie za duży zasyp. Oczywiście to kwestia wydajności, ale ja wiem, że np. uzyskuję 22-23 litry brzeczki nastawnej z 4,3-4,5kg słodów i 30 litrów wody (np. 12/18 zacieranie/wysładzanie). Przy takim wysładzaniu i ilości wody nigdy nie schodzę do zbyt niskiego Blg przy wysładzaniu (zwykle pod koniec jest powyżej 3 Blg). Wysładzaj tak, że dolewasz trochę jak odsłoni się wierzch złoża. Ja mam rondelek 1l i taki jeden wlewam, po paru minutach kolejny. Wadą tego rozwiązania jest pracochłonność. Niepotrzebnie sugerujesz, że wysładzanie ciągłe jest lepsze od wysładzania na raty, bo wcale niekoniecznie tak jest! Ja również zaczynałem od wysładzania na raty (2-3 raty) i bardzo sobie chwalę tę metodę. Pracochłonność obu metod jest podobna, bo o ile w wysładzaniu ciągłym musisz ciągle dolewać wody, o tyle robisz to po troszku, a przy ratach musisz mieszać całość młóta, czekać na ułożenie się złoża filtracyjnego i z każdą ratą zawracać do kadzi mętny filtrat z początku. Ciągłe jest w moim przekonaniu mniej pracochłonne (praca jest łatwiejsza), natomiast u mnie przy takim wysładzaniu delikatnie spadła wydajność. Swoją drogą - czy Wyeast 3787 THG sprawdzą się w tym piwie? Też planuję uwarzyć BPA, aby mieć gęstwę pod Blond Ale'a a potem Strong Golden'a Edited March 11, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Właśnie czeka na rozlew Belgian Pale Ale 12,5 blg na THG. Z tym, że oczywiście lekko stuningowałem to piwko sypiąc na cichą Simcoe i Amarillo. Same drożdże się nadadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 (edited) Same drożdże się nadadzą. To, że się nadają, to ja doskonale wiem - równie dobrze można zrobić na pierwszych lepszych sucharkach do belgów - też się nadają Pytanie było jak WY THG sprawdzą się w tym stylu w porównaniu z np. WLP550? Edited March 11, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 W kwestii zasypu chyba pozostanę przy tym co mam, bo jestem dopiero na początku swojej przygody z warzeniem piwa, a wolałbym uniknąć zbyt małej ilości uwarzonego piwa proporcjonalnie do włożonej w to pracy. Jeśli ekstrakt będzie za wysoki to chyba zawsze mogę użyć większej ilości wody do wysładzania i doprowadzić blg do odpowiedniego poziomu przed gotowaniem. Takie jest moje rozumowanie, choć oczywiście, jako początkujący piwowar mogę się mylić. Jeżeli chodzi o wysładzanie to faktycznie chyba wolę robić to "na raty", ale z drugiej strony przy ciągłym wydaje się, że łatwiej kontrolować ekstrakt filtratu i w odpowiednim momencie przerwać cały proces. Pomyślę jeszcze nad tym i znając mnie pewnie i tak zrobię inaczej, niż to sobie zakładałem. O drożdżach już postanowiłem, użyję WLP550, bo chcę, żeby piwo było jak najbardziej w stylu. Problem w tym, że nie ma ich na browamatorze, a tam robię zakupy. Polecacie jeszcze jakieś inne sklepy internetowe? A może napisać do nich maila, żeby dołączyli je do swojej oferty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 (edited) Polecacie jeszcze jakieś inne sklepy internetowe? Sprawdź dział Sklepy dla piwowarów domowych i Piwowarską porównywarkę cen - według porównywarki nie masz specjalnego wyboru. Edited March 11, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Twojbrowar.pl ostatnio mieli promocję na drożdże WLP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 To jak się sprawdza w porównaniu z np wlp550 to napiszę za jakieś dwa tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 według porównywarki nie masz specjalnego wyboru. Faktycznie straszna lipa z tymi drożdżami na rynku, na twojbrowar.pl też ich już nie ma.A coś z tych: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1047-belgian-ale-m27-mangrove-jack-s-.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/128-mauribrew-ale.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Wg tego co wyguglałem, Wyeast 1214 albo Wyeast 1762 są odpowiednikami WLP550 a są szerzej dostępne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 Nie brałem pod uwagę drożdży płynnych. Bardzo trudno się ich używa? Na twojbrowar.pl są trzy rodzaje drożdży Wyeast polecanych do BPA:http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/40-wyeast-3522-belgian-ardennes.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/1421-wyeast-3655-belgian-schelde-ale.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/46-wyeast-3942-belgian-wheat.html Mogłyby być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 (edited) Nie brałem pod uwagę drożdży płynnych. Bardzo trudno się ich używa? Ponoć w Belgach na płynnych są duuużo lepsze efekty niż na sucharkach. Czy trudno się używa? Najlepiej zrobić starter na mieszadle magnetycznym... ale trzeba je wpierw mieć. Dlatego wydaje mi się, że do lekkiego piwa (jakim jest stylowy Belgian Pale Ale) można by użyć Wyeast'ów z saszetki z aktywatorem - sam mam plan tak zrobić, bo również nie mam mieszadła. Oczywiście nie powinno się tego robić, bo liczba drożdży może być zbyt mała (trzeba kupić jak najświeższe - wtedy szanse rosną). Sądzę natomiast, że efekt i tak będzie lepszy niż przy użyciu sucharków - ale to są tylko moje przypuszczenia. Być może oświeci nas ktoś bardziej doświadczony kto tego już próbował? Edited March 11, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Wg tego co wyguglałem, Wyeast 1214 albo Wyeast 1762 są odpowiednikami WLP550 a są szerzej dostępne. WY1214 = wlp500 = FM25 wlp550 = WY3522 = FM26 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 hmm, a wy wróżki czy wyrocznie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Witam, niedługo zabieram się za warzenie swojego pierwszego belgijskiego pale ale. Chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów, co do mojej receptury i wykonania. Za wszystkie uwagi i wskazówki będę bardzo wdzięczny! Napisz jakich drożdży finalnie użyłeś i co Ci z tego wyszło. Sam chciałbym uwarzyć takiego Belga i jestem ciekaw Twoich rezultatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin1991 Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Napisz jakich drożdży finalnie użyłeś i co Ci z tego wyszło. Sam chciałbym uwarzyć takiego Belga i jestem ciekaw Twoich rezultatów. Użyłem drożdży Mangrove Jack's M27 Belgian Ale, a finał był taki, że piwo to zajęło III miejsce na VI Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych. Gdyby nie za wysoki ekstrakt to pewnie byłoby lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 15, 2019 Share Posted October 15, 2019 Chce zrobić Belgian Pale ale więc z tego Co widze to temperatura najlepiej 18 Stopni. Chce użyć drożdzy Safbrew Abbaye . Coś więcej na ten temat. U mnie zauważyłem ze termometr z czujka przyklejony do fermentora, zabespieczony styropianem pokazuje zawsze 15-16 stopni i czytałem ze w teori w srodku temp jest o 2 - 3 stopnie wyższa. trzymać sie tej zasady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now