Usiu Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Miło mi poinformować, że Pomorski Oddział PSPD będzie organizatorem I Gdańskiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się 27 czerwca 2015 podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka na terenie targów AmberExpo. W tym roku będą trzy kategorie: Pils, Porter Bałtycki oraz American Weizen. (Opisy stylów wkrótce) Jeśli chodzi o konkurs w przyszłym roku to ogłaszamy już teraz pierwszą kategorię, będzie to à la Jopejskie! Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce. Informacje na temat kategorii, American Weizen, Porter Bałtycki i Pils Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Woooow, portera już mam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Trochę przy późno jak na lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Trochę przy późno jak na lagery. Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 spróbujeMam jeszcze pytanie, chodzi o Pils niemiecki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Trochę przy późno jak na lagery. Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica). Będzie 18blg czy 21? Edytowane 17 Marca 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Będzie 18blg czy 21? Anteks, wg BJCP możesz zacząć od 14,7. Polotmave uwarzone na Birofilia prawie się łapie Pilsa można spróbować zrobić ale za 3 miesiące to marny jeszcze będzie. Tym bardziej, że nie wiemy jakiego pilsa... Niemniej jednak cieszę się z kategorii bo mam je już w skrzynkach Edytowane 17 Marca 2015 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Z tego co ogarniam i raczej mam rację to po prostu Pils, bez względu czy Niemiecki czy Bohemski, ale jak to będzie rozwiązane dokładnie (czy jakaś deklaracja przy zgłoszeniu) to nie wiem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Trochę przy późno jak na lagery. Pilsa spokojnie jeszcze uwarzysz. Jeśli chodzi o Portera to kto mam mieć ten ma w piwnicy. Sporo osób też warzyło Portera na konkurs im. Sławka Palhke (na którym ostatecznie była tylko pszenica). Będzie 18blg czy 21? Wg BJCP od 14,7blg :trololo: A tak poważnie od 18o BLG w górę Jeśli chodzi o Pilsa to będzie wspólna kategoria, gdzie mieści się i czeski i niemiecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Więcej informacji oraz regulamin konkursu już wkrótce. Kiedy można się spodziewać większej ilości informacji na temat konkursu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Charakterystyka American Weizen kończy się robić. Piwa będzie trzeba wysyłać na adres browaru w Kościerzynie. Co chciałbyś jeszcze wiedzieć na dzień dzisiejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Do kiedy trzeba będzie wysłać/zawieźć piwa do Kościerzyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Co chciałbyś jeszcze wiedzieć na dzień dzisiejszy? Regulamin i formularz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wszystko w swoim czasie. Deadline jeśli chodzi o wysyłkę to zapewne będzie 1,5 tygodnia przed datą konkursu/festiwalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Wrzuć ten opis American Weizen'a, może to będzie moje pierwsze piwo które wyślę na konkurs ;p Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Wrzuć ten opis American Weizen'a, może to będzie moje pierwsze piwo które wyślę na konkurs ;p Jakimi drożdżami je fermentowałeś? W tym wypadku mowa jest o hybrydzie, czyli nowofalowe chmielenie i drożdże weizenowe . Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jeszcze nie uwarzyłem, właśnie zastanawiam się nad tym czego oczekują organizatorzy. Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Skąd wywnioskowałeś, że chcą hybrydy? Usiu puścił parę? Tak, kontaktowałem się z nim w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Dori na blogu ma opis American Weizen'a. Czy o to chodzi? Edit:Ups Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Ona ma opis american wheat a nie american weizen.. American wheat jest na neutralnych drożdżach a american weizen na pszenicznych typu wb-06, mauribrew weiss, weihenstephan weizen i inne tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic. American Weizen to hybryda klasycznego bawarskiego weizena z chmielami amerykańskimi. Jeśli chodzi o nagrody, info od sponsora: Nasi drodzy piwowarzy domowi! Mamy dla was informację o nagrodach w konkursie piw domowych. Oto lista: 1. Najlepsze piwo festiwalu - 1000 zł + warzenie w Starym Browarze Kościerzyna + imię i nazwisko na etykiecie + beczka piwa Kościerskie + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka 2. Zwycięzca w każdej z kategorii - 500 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka 3. II miejsce - 300 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka 4. III miejsce - 200 zł + beczka piwa + gadżety Starego Browaru Kościerzyna + gadżety festiwalu Hevelka Warto spróbować swoich sił Emotikon smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Dajcie mi jeszcze chwilę, nie mam teraz kompletnie czasu na nic. Pytanko, ale nie ma pośpiechu . Dla AW jakie widełki IBU oraz BLG? Jak dla Weizen, jak dla American Wheat czy luźna interpretacja (z parametrami bardziej jak APA)? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 15 – 30 IBU Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg Kolor: 2 – 10 SRM Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Odnośnie stylów: I GDAŃSKI KONKURS PIW DOMOWYCH KATEGORIE: AMERICAN WEIZEN Aromat Umiarkowany poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan) oraz umiarkowany do średnio wysoki aromat nowofalowych odmian chmielu (cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy). Intensywność i równowaga między fenolami i estrami mogą być różne, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane, aromat chmielowy może lekko dominować. Lekki do umiarkowanego aromat pszenicy (który może być odczuwany jako chlebowy albo zbożowy) może być obecny, ale inne cechy słodowe nie powinny występować. Brak dwuacetylu i DMS. Wygląd Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemno złotego. Charakterystyczna jest gęsta, długo otrzymująca się piana. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy oraz ewentualne chmielenie na zimno wpływają na klarowność w niefiltrowanych piwach, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny. Smak Słaby do umiarkowanie mocnego smak bananów i goździków, umiarkowane smaki chmielowe pochodzące od nowofalowych odmian chmielu. Intensywność i równowaga między fenolami, estrami i smakami chmielowymi powinna być dobrze zbalansowana. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest obowiązkowy. Goryczka chmielowa umiarkowana, nie powinna być zalegająca. Przeważnie obecne są cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania. Relatywnie wytrawny finisz, który może wzmacniać odczucie goryczki. Brak dwuacetylu czy DMS. Tekstura Treściwość średnio lekka do średniej, nigdy ciężkie. Osad drożdżowy może zwiększać odczucia treściwości. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucia puszystości, kremowości, pełności. Zawsze mocno gazowany. Surowce Przynajmniej 50% zasypu stanowi słód pszeniczny. Drożdże typowe dla weizenów produkujące typowe przyprawowe i owocowe cechy, aczkolwiek fermentacja w ekstremalnych temperaturach może wpłynąć na balans i nadać nieprzyjemne posmaki. Nowofalowe odmiany chmielu nadające charakter cytrusowy, kwiatowy, perfumowy, żywiczny, sosnowy, i/albo owocowy. Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 15 – 30 IBU Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg Kolor: 2 – 10 SRM Alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6% PORTER BAŁTYCKI Preferowana gęstość początkowa 18,0 – 22,0°Blg http://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter PILS Akceptowane obie wersje: http://www.wiki.piwo.org/Bohemian_Pilsener http://www.wiki.piwo.org/German_Pilsner_(Pils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Nagrody od sklepu Esencje Smaku: Champion 25kg slodu Pale ale Weyermann + kapslownica stolowa 1 miejsca we wszystkich kategoriach Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka + 500 kapsli do wyboru w kolorach dostepnych w ES 2 miejsca Fermentor z rurka fermentacyjna, kranikiem, samoprzylepnym termometrem i podzialka 3 miejsca Fermentor z rurka fermentacyjna i podzialka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się