watson Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Planuję uwarzyć milda i american wheat, do milda planuję użyć drożdże Wyeast 1098 lub Wyeast 1968 lub Wyeast 1318 Wg opisów 1098 są raczej neutralne, natomiast 1968 i 1318 dają wyważone profile owocowe. Czy mogę ich użyć również do american wheat? Czy profil aromatyczno-smakowy nie wyjdzie jakiś dziwny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Spokojnie możesz użyć tych drożdży również do American Wheat. watson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Użyć możesz,ale będzie pewnie problem z zmętnieniem tego pszennego,przynajmniej na esb jakoś sobie nie wyobrażam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Użyć możesz,ale będzie pewnie problem z zmętnieniem tego pszennego,przynajmniej na esb jakoś sobie nie wyobrażam. American Wheat może być idealnie klarowny, więc to nie powinien być problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 American Wheat jak chłop na wsi robiłem na US 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi. @Dori, a według Ciebie jako doświadczonej piwowarki, który szczep byłby najlepszy do milda? do mnie chyba najbardziej przemawiają 1318 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi. @Dori, a według Ciebie jako doświadczonej piwowarki, który szczep byłby najlepszy do milda? do mnie chyba najbardziej przemawiają 1318 1318 lub ewentualnie 1968. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 A dlaczego akurat te polecasz? Robiłem głównie na sucharach M03, S-04 oraz na gęstwie tych pierwszych i zadowolony do końca nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 A dlaczego akurat te polecasz? Robiłem głównie na sucharach M03, S-04 oraz na gęstwie tych pierwszych i zadowolony do końca nie jestem. Kolega podał trzy szczepy do wyboru, więc poleciłam te najbardziej neutralne, nie odfermentowujące zbyt mocno, które odpowiednie byłyby zarówno do mailda jak i do american wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się