Skocz do zawartości

Drożdże do American Wheat i do Milda


watson

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć milda i american wheat, do milda planuję użyć drożdże Wyeast 1098 lub Wyeast 1968 lub Wyeast 1318 :D

Wg opisów 1098 są raczej neutralne, natomiast 1968 i 1318 dają wyważone profile owocowe.

Czy mogę ich użyć również do american wheat? Czy profil aromatyczno-smakowy nie wyjdzie jakiś dziwny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyć  możesz,ale  będzie pewnie problem z zmętnieniem tego pszennego,przynajmniej na esb jakoś sobie nie wyobrażam.

American Wheat może być idealnie klarowny, więc to nie powinien być problem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego akurat te polecasz? Robiłem głównie na sucharach M03, S-04 oraz na gęstwie tych pierwszych i zadowolony do końca nie jestem.

Kolega podał trzy szczepy do wyboru, więc poleciłam te najbardziej neutralne, nie odfermentowujące zbyt mocno, które odpowiednie byłyby zarówno do mailda jak i do american wheat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.