nofx1 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam, Zarażony piwną rewolucją po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie. Zakupiłem zestaw startowy z BA z surowcami: Finlandia Premium Lager (ten z drożdżami, które nie są do lagera ). Przygotowałem wszystko użyłem brew-kita, dosypałem mieszanki glukozy i suchego ekstraktu całość dopełniłem wodą z 5l butli. Baaaaaardzo mocno miętosiłem całość żeby napowietrzyć. Wyszło 20l potencjalnego piwka a BLG ukształotowało się na poziomie 10BLG. Zrehydratyzowałem drożdże w temperaturze 25 stopni i zadałem do brzeczki o tempretaturze 21 stopni. Rzecz miała miejsce w środę godz 13. W czwartek rano lekko się zaniepokoiłem, że nie bulka ale dojrzałem przez ściankę fermetora, że jest lekka piana (powiedzmy 2-3cm grubości) wiec byłem spokojny, W piątek wróciłem z pracy koło 19 i niestety...dalej nie bulka a i piany też już nie widziałem. Wydaje mi się, że wiadro do fermentacji szczelne. Otworzyłem wieko piany zero zbadałem BLG spadło do 6BLG. Zaskoczyło mnie to ale pomyślałem, że jest dobrze bo BLG spada. Dalej jednak jestem zdania, że wiadro szczelne bo najmniejszy nacisk na wiaderko powoduje bulkanie. Dzisiaj mamy poniedziałek sprawdzam BLG i niestety ani drgnęło od piątku dalej jest 6BLG. Poradźcie co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Sprawdzić spławik. Nie grzebać przez następny tydzień. Zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Sprawdzić spławik. Nie grzebać przez następny tydzień. Zabutelkować. Kolego, a nie przelewać na cichą żeby się wyklarowało trochę? Jeśli tak to kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Bez cichej też się wyklaruje, jeśli mu to pisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) po obejrzeniu milion razy filmików Kopyra postanowiłem spróbować się w domowym piwowarstwie To poczytaj to forum i wiki, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. P.S. takich pytań jak Twoje i odpowiedzi na nie jest tutaj mnóstwo... wystarczy czytać ze zrozumieniem Edytowane 23 Marca 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 słuchać cemika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Jaką masz obecnie temperaturę fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) 19 stopni i spławik sprawdzony, przy zwykłej wodzie pokazuje 0 Edytowane 23 Marca 2015 przez nofx1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Powinny dać sobie radę. Zostaw w spokoju. Jak nic się nie zmieni to przenieś w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 I nie przelewać na cichą. Dla początkujących to niesie więcej ryzyka i możliwości zepsucia piwa niż z tego jest zysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Orliński Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Witam, właśnie dzisiaj warzyłem ten sam zestaw. I tak samo droźdże po uwodnieniu nie wyglądały na bardzo żywe ale cóż zobaczymy co z tego będzie. a w razie czego jakimi droźdzami je zastąpić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się