mc007 Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 (edited) Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C Stopień odfermentowania : 74-78% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch Edited October 8, 2015 by mc007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted June 27, 2015 Share Posted June 27, 2015 Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa. 3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st. Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy. Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach. mc007 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Potrafią dać sporo siarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Potrafią dać sporo siarki Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione... Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matz Posted July 1, 2017 Share Posted July 1, 2017 (edited) Czy FM50 nadadzą się do Kolscha? Później chciałbym na nich zrobić American Wheat i APA. Edited July 2, 2017 by Matz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunow Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now