Jump to content

Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas


Recommended Posts

Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

 

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C

Stopień odfermentowania : 74-78%

Flokulacja  : niska

Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV

Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

 

Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch

 

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa.

3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st.

Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy.

 

Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Potrafią dać sporo siarki

Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione...

 

Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki :)

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

 

To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...
Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?

Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.