Jump to content

Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas

Recommended Posts

Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C

Stopień odfermentowania : 74-78%

Flokulacja  : niska

Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV

Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania

Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch

Edited by mc007

• 3 months later...

Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa.

3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st.

Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy.

Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach.

• 8 months later...

Potrafią dać sporo siarki

Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione...

Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki :)

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C.

To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie.

• 1 year later...
  • 4 months later...
Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?

Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka