mc007 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C Stopień odfermentowania : 74-78% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch Edytowane 8 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa. 3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st. Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy. Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach. mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Potrafią dać sporo siarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrafią dać sporo siarki Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione... Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Czy FM50 nadadzą się do Kolscha? Później chciałbym na nich zrobić American Wheat i APA. Edytowane 2 Lipca 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się