mc007 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 14-22 st.C Stopień odfermentowania : 74-78% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV Profil smakowy : uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów, szeroki zakres temperatur stosowania Szczep polecany do piw w stylach : American Wheat, Cream Ale, Alt, Kolsch Edytowane 8 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Bardzo kłopotliwy w fermentacji szczep, pierwsze dwie warki niedopilnowane i bardzo gwałtowna i szybka fermentacja. Piwa zbyt mocno estrowe, sporo fuzli i landrynek. Problem z zupełnym sklarowaniem się piwa. 3 warka fermentowana w 16 st, fermentacja burzliwa około 8 dni. Piwo przelane na cichą zupełnie klarowane. Ewidentnie mocny wzrost flokulacji wraz z obniżeniem temp poniżej 18 st. Prawdopodobnie przez silną flokulację mocno osłabia aromat chmielowy. Moim zdaniem drożdże jak najbardziej do Koelscha i Altbiera, bo te piwa fermentuje się właśnie w optymalnych temp dla tych drożdżach. mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Potrafią dać sporo siarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrafią dać sporo siarki Jesteś pewny, że to była siarka? Opisz dokładnie co to za piwo i jak robione... Na FM50 zrobiłem kilka piw i nigdy nie miałem siarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Ja robiłem Kolscha i trochę tej siarki było podczas fermentacji. Po kilku dniach ładnie się zredukowała. Z tym, że nie pilnowałem temperatury i mogło na początku podskoczyć na 2-3 dni do 20C. To początek fermentacji i wiadomo, że da się rade tego pozbyć, ale na moje oko stężenie jest dość duże. Fermentuje w 16. Wydaje mi się, że to drożdże podobne do S-33, tam też czasem mi się ona zdarza czasem nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Czy FM50 nadadzą się do Kolscha? Później chciałbym na nich zrobić American Wheat i APA. Edytowane 2 Lipca 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Zastanawia mnie czy nadadzą się do NEIPA. Ktoś coś ?Niska produkcja estrów wyklucza te drożdże do produkcji NEIPA na 200%.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi