Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynałem od 68 ale przed postawieniem na noc robiłem mash out do 74 - 76, po 10 godzinach miałem 50 - 55. Bitter z 9 zszedł do 2.5 (koniec na 50), dubbel z 17 do bodajże 3.5 (koniec na 55). Nie wydaje mi się, żeby miało to jakiś wielki wpływ na fermentowalność brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 118 Pilzner

 

5,0kg słód pilzneński

1,0kg słód monachijski

25g Magnum (60 min)

50g Saaz (40 min)

50g Saaz (15 min)

50g Saaz (5 min)

 

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager

 

12,5°Blg, 38l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 118 Pilzner

 

5,0kg słód pilzneński

1,0kg słód monachijski

25g Magnum (60 min)

50g Saaz (40 min)

50g Saaz (15 min)

50g Saaz (5 min)

 

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale

 

12,5°Blg, 38l

 

Zmęczony? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 119 Schwarzbier

 

5,0kg słód pilzneński

1,0kg słód monachijski ciemny

0,2kg Caraamber

0,3kg słód pszeniczny palony

0,3kg Carafa II Special

10g Magnum (60 min)

30g Hallertau Tradition (60 min)

30g Tettnang (20 min)

 

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 20min

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager

 

12,5°Blg, 38l

 

Słody palone ekstrahowałem przez 12h w zimnej wodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 120 Pilzner

 

4,5kg słód pilzneński

2,5kg słód wiedeński

0,2kg słód bursztynowy

10g Magnum (60 min)

50g Premiant (60 min0

50g Saaz (40 min)

50g Saaz (15 min)

50g Saaz (5 min)

 

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager

 

13°Blg, 39l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 121 Bitter

 

2,5kg słód mild

2,5kg słód pale ale

0,5kg Crystal 150

30g Marynka (60 min)

30g Pilgrim (40 min)

15g Bramling Cross (15 min)

50g EKG (15 min)

 

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast West Yorkshire

 

11,5°Blg, 39l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 122 Pilzner

 

5,0kg słód pilzneński

0,5kg słód monachijski

0,5kg słód monachijski ciemny

50g Premiant (60 min)

50g Saaz (30 min)

50g Saaz (15 min)

50g Saaz (10 min)

50g Saaz (5 min)

50g Saaz (0 min)

Zacieranie

 

67°C 60min

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager

 

12°Blg, 36l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 123 Bitter

 

2,5kg słód mild

2,0kg słód pale ale

0,5kg Crystal 150

0,5kg słód tostowy wlasnoręcznie wyprażony :)

10g Marynka (60 min)

50g Goldings (60 min)

50g Goldings (20 min)

50g Goldings (10 min)

50g East Kent Goldings (0 min)

 

 

Zacieranie

 

68°C 60min

76°C 10min

 

Drożdże Wyeast West Yorkshire

 

11,5°Blg, 39l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 124 Extra Stout

 

5,0 kg słód pilzneński

1,2 kg słód monachijski

0,8 kg słód monachijski ciemny

0,3 kg słód karmelowy ciemny 350EBC

1,2 kg słód barwiący Strzegom 1200 EBC

0,35kg melasa trzcinowa

0,5kg cukier trzcinowy Demerara

30g Herkules [18%] (60 min)

50g Marynka [9,1%] (40min)

 

Zacieranie

68°C 60min

76°C 10min

 

Drożdże Wyeast West Yorkshire

 

1Blg, 39l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 125 Pszeniczne

 

5,0 kg słód pszeniczny

2,0 kg słód pale ale

2,0 kg słód wiedeński

0,3 kg słód bursztynowy

0,2 kg słód karmelowy pszeniczny

50g Perle [6%] (60 min)

30g Cascade [6,7%] (15min)

70g Cascade [6,7%] (0min)

 

Zacieranie

68°C -> 60°C 10h

76°C 15min

 

Drożdże American Ale II

13°Blg, 43l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 126 CDA

 

5,0 kg słód pilzneński

2,0 kg słód monachijski ciemny

2,0 kg słód pale ale

0,8 kg słód pszeniczny czekoladowy

0,2 kg słód barwiący 1100EBC

30g Apollo[19,2%] (60 min)

28g Falconer's Flight[10,8%] (30min)

30g Simcoe [11,9%] (20min)

40g Amarillo [8,9%] (10min)

50g Citra (0min)

 

słodu palone ekstrahowane zimną wodą

 

Zacieranie

70°C -> 62°C 4h

76°C 15min

 

Drożdże American Ale II

16°Blg, 35l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem nie mierze :)

 

Trudno wyrokować jednooznacznie, ale dla mnie nie ma to większego znaczenia.

 

[Edit] wczoraj przelałem pszeniczne na cichą, jak będe butelkował na pewno podam odfermentowanie.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie

68°C -> 60°C 10h

Rano przed pracą zasypałem, potem tylko infuzyjnie podniosłem temperaturę i wysładzanie.

Ciekawa technika. :)

A jak z odfermentowaniem tak długo zacieranego piwa?

 

Robiłem tak ze 2 razy. Wyszło całkiem normalnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś ostatnia warka sezonu.

Choć latem na pewno będę robił lambiki owocowe, a może skusze się na jakiegoś saisona w czerwcu :)

 

Warka 127 Żytnia IIPA

 

5,0 kg słód pilzneński

4,0 kg słód żytni

1,2 kg płatki żytnie

0,2 kg słód karmelowy 350EBC

1,2 kg cukier

30g Herkules[18,1%] (60 min)

50g Zythos[11%] (30min)

20g Chinook [10,5%] (20min)

20g Apollo[19,2%] (10min)

70g Amarillo [8,6%](0min)

 

 

Zacieranie

72°C 90min

76°C 15min

 

Drożdże American Ale II

21°Blg, 33l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 128 Witbier

 

7,0 kg słód pilzneński

7,0 kg pszenica

5ml Beerzym MULTI Brewferm

30g Marynka [9,1%] (60min)

30g kolendra (5min)

25g Curacao (5min)

32g skórka cytrynowa krojona Kotanyi (0min)

 

Zacieranie

64°C 8h

76°C 15min

 

Drożdże Wyeast 3655 Belgian Schelde

 

11°Blg, 75l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Na cichą fermentacje dodam Saccharolicious W001 Brett I, będę też chmielił na zimno Amarillo i Citrą.

 

Jaki efekt dały te drożdże na cichej? Piłem IPA 100% W001 Brett I i dla mnie było za bardzo dzikie. Obecnie fermentuję APA na US-05 i na cichą zamierzam dodać właśnie Saccharolicious W001 Brett I, stąd ciekaw jestem efektu jakie dały u Ciebie na cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 117 na pewno do powtórzenia, z tego piwa jestem bardzo zadowolony,

owocowy, bardzo pijalny quadruppel z lekką nutą dziką, ziemistą, z delikatną derką

 

dzikość faktycznie powoli ujawniała i nadal nie jest dominująca, nastawiłbym się na cierpliwość

może APA nie jst idealnym stylem pod te dzikusy, zanim zaczną być wyczuwalne, chmielowość zaniknie, choć kto wie, trzeba sprawdzić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pierwsza warka nowego sezonu :)

 

W tym roku z braku czasu i natłoku różnych problemów, nieco późno wystartowałem, ale będę nadrabiał.

 

Pierwsza warka na nowej warzelni. Zdjęcia i opis wkrótce.

 

Warka 129 Dziki braggot

 

7,0kg słód pilzneński 51,47 %

1,0kg pszenica 7,35 %

0,6kg słód monachijski 4,41 %

0,5kg Carafa II 3,68 %

0,5kg Special B 3,68 %

0,5kg słód wiedeński 3,68 %

7,0kg miód 25,74 %

50g Nelson Sauvin 60min

50g Motueka 30min

Zacieranie

64°C 60h

76°C 15min

 

Drożdże szampańskie Lalvin EC-1118

Drożdże Saccharolicious W001 Brett I

 

~28°Blg, 35l

 

Miód będę dodawał systematycznie podczas fermentacji, gęstość początkowa szacowana (bez miodu 16°Blg)

Drożdże dzikie dodam na cichą, z butelek z piw z poprzedniego sezonu.

Chmiel też z odzysku :), spróbowałem nachmielic, zamrożoną szyszką po chmieleniu na zimno.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.