sziszi Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Warka nr 41 Blonde Ale poszła na cichą fermentację 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka nr 42 AIPA 6,00 kg słód pale ale Maris Otter 89,55 % 0,30 kg słód wiedeński 4,48 % 0,30 kg słód pszeniczny 4,48 % 0,10 kg słód Crystal 200 1,49 % 50g Citra [12,00 %] (60 min) 15g Amarillo Gold [8,60 %] (15 min) 20g Cascade [5,50 %] (0 min) 1 łyżeczka mech irlandzki (15,0 min) drożdże Wyeast 1272 American Ale II Zacieranie 60 min 66°C gęstwa Wyeast 1272 American Ale II 22l, 16,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Wczoraj zabutekowałem RISa, 6°Blg, ~19l + 110gram glukozy. Na cichą wrzuciłem też pół paczki płatków dębowych średnio przypalanych (~10g). Smak zdominował całkowicie to piwo, jak na teraz to jest do bani, mam nadzieje, że to się ułoży, choć wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Warka nr 41 Blonde Ale psozła do kega z 70g glukozy, reszta - 6,5l do butelek z cukierkami mistra sladka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Warka nr 42 AIPA została przelana na cichą fermentacje, 2,5°Blg, Wcale nie jest jakoś mocno chmielowa a to około 63 IBU, aż żałuje, że nie dorzuciłem więcej chmielu . Na cichej będę pracował nad aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 43 Helles "Opowieść zimowa" 4,0kg słód pilzneński 81,63 % 0,8kg słód wiedeński 16,33 % 0,1kg Carapils 2,04 % 30g Northern Brewer [10,00 %] (60 min) 20g Lublin [3,50 %] (15 min) Zacieranie 30 min 64°C 30 min dekokcja 5l, 72°C starter Munich Lager 26l, 12°Blg Edycja: Wymyśliłem nazwę Edycja II: Zmiana stylu, po pierwszych degustacjach jest to raczej monachijskie jasne Edytowane 10 Stycznia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Dziś wsypałem10g Amarillo i 10g Cascade do fermentora z AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Warka 43 Pils "Opowieść zimowa" [/i] Armia czy Szekspir ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Armia - nazwa wiąże się z datą(co prawda powinien być wieczór 12 - ale to już szczegół). Poza tym u Szekspira to chyba była "Zimowa opowieść" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Warka nr 42 AIPA - została rozlana do butelek, 20l+150g ekstraktu ciemnego + 20g glukozy 3 dni temu dodałem jeszcze 15g Cascade Warka 43 Pils "Opowieść zimowa" - została przelana na cichą fermentację 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Siedzę w domu bo ma zapalenie oskrzeli. A jak mam wolne to warze Warka 45 Porter Bałtycki "Witelon" 4,00kg słód monachijski ciemny 3,00kg słód wiedeński 2,00kg słód pilzneński 0,25kg Caraaroma 0,25kg Carafa Special II 0,25kg Caramunich 0,25kg słód karmelowy ciemny Strzegom 0,10kg słód czekoladowy typ III Litovel 35g Marynka [7,20 %] (60 min) 20g Lublin [5,00 %] (20 min) 1łyżeczka mech irlandzki drożdże Munich Lager Zacieranie 20 min 64 C 6L dekoktu 10min 72C potem 10min wrzenia 20min 72C 10min 76C gęstwa Munich Lager 21l, 21Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 43 Pils "Opowieść zimowa" została przelana do kega z 50gramami cukru , 6l zostało zabutelkowane z cukierkami Mistra Sladka. Piwo odfermentowało do 3°Blg, trochę za mało jak na pilsa, zresztą jest taki lekko słodkawy. Ale piwo oczywiście jest dobre , właśnie spijam drugi kufelek:beer:. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Warka 46 Marcowe "Sancti Magi" 2,0kg słód pilzneński 38,10% 2,0kg słód monachijski ciemny 38,10 % 1,0kg słód wiedeński 19,05 % 0,2kg Karapils 3,81 % 0,05kg Caaroma 0,95 % 30g Hallertauer [5,20 %] (60 min) 20g Hallertauer [5,20 %] (15 min) 1łyżeczka mech irlandzki(10,0 min) drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) Zacieranie 25 min 64°C 35 min 72°C 10 min 76°C Gotowanie 90min gęstwa Munich Lager 22l; 13,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Warka 46 Marcowe "Sancti Magi" została przelana na cichą fermentacje, 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Warka 47 Orzechowe Ale 2,0kg słód pilzneński 56,66 % 0,8kg słód wiedeński 22,66 % 0,5kg słód orkiszowy 14,16 % 0,2kg carapils 5,67 % 0,03kg palony jęczmień 0,85 % 20g chmiel Williamette [5,50 %] 1łyżeczka mech irlandzki 5 orzechów włoskich z nalewki drożdże American Ale II Zacieranie 60 min 66°C 10 min 73°C Gotowanie 70min Chmiel - 60min. Mech irlandzki, 5 orzechów włoskich -15min. 18 litrów, 12°Blg Eksperymentalne piwo warzone z myślą o VI WKPD. Co z tego wyniknie to się dopiero okaże . Trochę obawiam się o dodatek orzechów włoskich, które zawierając tłuszcz mogą zlikwidować pianę. Z drugiej strony mam nadzieje, że tłuszcz został ekstrahowany podczas robienia nalewki. Poza tym nalewka była zrobiona z orzechów zielonych i tłuszczu na powierzchni brzeczki nigdy nie zauważyłem. Podczas cichej fermentacji mam zamiar dodać właściwą ilość orzechów włoskich ~1,5 litrowy słoik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Porter Bałtycki "Witelon" został przelany na cichą, 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Warka 48 Pils 3,9kg słód pilzneński 97,50 % 0,1kg Carapils 2,50 % 30g Hallertauer [5,20 %] (60 min) 20g Hallertauer [5,20 %] (15 min) 20g Lublin [3,50 %] (15 min) 1łyżeczka mech irlandzki drożdże Munich Lager Zacieranie 50min 64°C 10min 72°C 10min 76°C Gotowanie 75min 1 dawka chmielu przez 60min 2 dawka chmielu przez 15min 20l; 12°Blg , zadane gęstwą Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Warka 47 Orzechowe Ale została przelana na cichą fermentację. Dodałem też 1,5l orzechów pozostałych po nalewce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Z tego co wiem, orzechy zawierają tłuszcze a to nie wpływa dobrze na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Z tego co wiem, orzechy zawierają tłuszcze a to nie wpływa dobrze na piwo. Też tak myślałem, tyle że nalewkę robi się jeszcze z całkiem zielonych orzechów włoskich, które tłuszczu jeszcze nie zawierają. Cóż na efekty trzeba poczekać i oczywiście nie jestem tego pewny na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Warka 48 Pils poszła na cichą, zeszła do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Dziś odbyło się wielkie warzenie na wesele mojej siostry. Nie odbyło się bez małych kłopotów. Mój sprzęt nie do końca jest przystosowany do takiego wybicia , Filtracja trwała 2,5 godziny. Warka 49 Pils Weselny 19kg słód pilzneński 3kg słód pszeniczny 1kg słód maonachijski 0,5kg Karapils (50,0 EBC) 50g Magnum [15,00 %] (60 min) 100g Spalt Select [4,80 %] (15 min)Hops Zacieranie 60min 68°C Gotowanie 90min Magnum 60min Spalt Select 20min 120 litrów, 13°Blg edycja: numeracja warki Edytowane 6 Lutego 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 120 litrów, 13°Blg widzę że normalnie warki robiłeś do 25 litrów, jak osiągnąłeś takie wybicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 120 litrów, 13°Blg Oszty, 1.2hl wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 120 litrów' date=' 13°Blg[/b'] widzę że normalnie warki robiłeś do 25 litrów, jak osiągnąłeś takie wybicie? -lodówka turystyczna 66l, z filtratorem kiblowym długości niecałego metra co okazało się największym problemem (lodówka była zapełniona po brzegi), mimo tego wydajność mnie zaskoczyła -pożyczony gar 100l plus taboret gazowy, gar 30l i kuchenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się