zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zaczynałem od 68 ale przed postawieniem na noc robiłem mash out do 74 - 76, po 10 godzinach miałem 50 - 55. Bitter z 9 zszedł do 2.5 (koniec na 50), dubbel z 17 do bodajże 3.5 (koniec na 55). Nie wydaje mi się, żeby miało to jakiś wielki wpływ na fermentowalność brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 118 Pilzner 5,0kg słód pilzneński 1,0kg słód monachijski 25g Magnum (60 min) 50g Saaz (40 min) 50g Saaz (15 min) 50g Saaz (5 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 30min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager 12,5°Blg, 38l Edytowane 4 Stycznia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Warka 118 Pilzner 5,0kg słód pilzneński 1,0kg słód monachijski 25g Magnum (60 min) 50g Saaz (40 min) 50g Saaz (15 min) 50g Saaz (5 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 30min Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale 12,5°Blg, 38l Zmęczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Trochę, Już poprawiłem, sprawdzałem tylko czy ktoś to w ogóle czyta Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Warka 119 Schwarzbier 5,0kg słód pilzneński 1,0kg słód monachijski ciemny 0,2kg Caraamber 0,3kg słód pszeniczny palony 0,3kg Carafa II Special 10g Magnum (60 min) 30g Hallertau Tradition (60 min) 30g Tettnang (20 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 20min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager 12,5°Blg, 38l Słody palone ekstrahowałem przez 12h w zimnej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Warka 120 Pilzner 4,5kg słód pilzneński 2,5kg słód wiedeński 0,2kg słód bursztynowy 10g Magnum (60 min) 50g Premiant (60 min0 50g Saaz (40 min) 50g Saaz (15 min) 50g Saaz (5 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 30min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager 13°Blg, 39l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Warka 121 Bitter 2,5kg słód mild 2,5kg słód pale ale 0,5kg Crystal 150 30g Marynka (60 min) 30g Pilgrim (40 min) 15g Bramling Cross (15 min) 50g EKG (15 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 30min Drożdże Wyeast West Yorkshire 11,5°Blg, 39l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Warka 122 Pilzner 5,0kg słód pilzneński 0,5kg słód monachijski 0,5kg słód monachijski ciemny 50g Premiant (60 min) 50g Saaz (30 min) 50g Saaz (15 min) 50g Saaz (10 min) 50g Saaz (5 min) 50g Saaz (0 min) Zacieranie 67°C 60min 76°C 30min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager 12°Blg, 36l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Warka 123 Bitter 2,5kg słód mild 2,0kg słód pale ale 0,5kg Crystal 150 0,5kg słód tostowy wlasnoręcznie wyprażony 10g Marynka (60 min) 50g Goldings (60 min) 50g Goldings (20 min) 50g Goldings (10 min) 50g East Kent Goldings (0 min) Zacieranie 68°C 60min 76°C 10min Drożdże Wyeast West Yorkshire 11,5°Blg, 39l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Warka 124 Extra Stout 5,0 kg słód pilzneński 1,2 kg słód monachijski 0,8 kg słód monachijski ciemny 0,3 kg słód karmelowy ciemny 350EBC 1,2 kg słód barwiący Strzegom 1200 EBC 0,35kg melasa trzcinowa 0,5kg cukier trzcinowy Demerara 30g Herkules [18%] (60 min) 50g Marynka [9,1%] (40min) Zacieranie 68°C 60min 76°C 10min Drożdże Wyeast West Yorkshire 17°Blg, 39l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Warka 125 Pszeniczne 5,0 kg słód pszeniczny 2,0 kg słód pale ale 2,0 kg słód wiedeński 0,3 kg słód bursztynowy 0,2 kg słód karmelowy pszeniczny 50g Perle [6%] (60 min) 30g Cascade [6,7%] (15min) 70g Cascade [6,7%] (0min) Zacieranie 68°C -> 60°C 10h 76°C 15min Drożdże American Ale II 13°Blg, 43l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dłuuuugo zacierałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dłuuuugo zacierałeś ? Sziszi tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Coś mi się tak ostatnio spodobało . Rano przed pracą zasypałem, potem tylko infuzyjnie podniosłem temperaturę i wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Warka 126 CDA 5,0 kg słód pilzneński 2,0 kg słód monachijski ciemny 2,0 kg słód pale ale 0,8 kg słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg słód barwiący 1100EBC 30g Apollo[19,2%] (60 min) 28g Falconer's Flight[10,8%] (30min) 30g Simcoe [11,9%] (20min) 40g Amarillo [8,9%] (10min) 50g Citra (0min) słodu palone ekstrahowane zimną wodą Zacieranie 70°C -> 62°C 4h 76°C 15min Drożdże American Ale II 16°Blg, 35l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zacieranie 68°C -> 60°C 10h Rano przed pracą zasypałem, potem tylko infuzyjnie podniosłem temperaturę i wysładzanie. Ciekawa technika. A jak z odfermentowaniem tak długo zacieranego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem nie mierze Trudno wyrokować jednooznacznie, ale dla mnie nie ma to większego znaczenia. [Edit] wczoraj przelałem pszeniczne na cichą, jak będe butelkował na pewno podam odfermentowanie. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zacieranie 68°C -> 60°C 10h Rano przed pracą zasypałem, potem tylko infuzyjnie podniosłem temperaturę i wysładzanie. Ciekawa technika. A jak z odfermentowaniem tak długo zacieranego piwa? Robiłem tak ze 2 razy. Wyszło całkiem normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Dziś ostatnia warka sezonu. Choć latem na pewno będę robił lambiki owocowe, a może skusze się na jakiegoś saisona w czerwcu Warka 127 Żytnia IIPA 5,0 kg słód pilzneński 4,0 kg słód żytni 1,2 kg płatki żytnie 0,2 kg słód karmelowy 350EBC 1,2 kg cukier 30g Herkules[18,1%] (60 min) 50g Zythos[11%] (30min) 20g Chinook [10,5%] (20min) 20g Apollo[19,2%] (10min) 70g Amarillo [8,6%](0min) Zacieranie 72°C 90min 76°C 15min Drożdże American Ale II 21°Blg, 33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Warka 128 Witbier 7,0 kg słód pilzneński 7,0 kg pszenica 5ml Beerzym MULTI Brewferm 30g Marynka [9,1%] (60min) 30g kolendra (5min) 25g Curacao (5min) 32g skórka cytrynowa krojona Kotanyi (0min) Zacieranie 64°C 8h 76°C 15min Drożdże Wyeast 3655 Belgian Schelde 11°Blg, 75l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 nowy sezon się zaczął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 nowy sezon się zaczął? taki mały przerywnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Na cichą fermentacje dodam Saccharolicious W001 Brett I, będę też chmielił na zimno Amarillo i Citrą. Jaki efekt dały te drożdże na cichej? Piłem IPA 100% W001 Brett I i dla mnie było za bardzo dzikie. Obecnie fermentuję APA na US-05 i na cichą zamierzam dodać właśnie Saccharolicious W001 Brett I, stąd ciekaw jestem efektu jakie dały u Ciebie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 warka 117 na pewno do powtórzenia, z tego piwa jestem bardzo zadowolony, owocowy, bardzo pijalny quadruppel z lekką nutą dziką, ziemistą, z delikatną derką dzikość faktycznie powoli ujawniała i nadal nie jest dominująca, nastawiłbym się na cierpliwość może APA nie jst idealnym stylem pod te dzikusy, zanim zaczną być wyczuwalne, chmielowość zaniknie, choć kto wie, trzeba sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Pierwsza warka nowego sezonu W tym roku z braku czasu i natłoku różnych problemów, nieco późno wystartowałem, ale będę nadrabiał. Pierwsza warka na nowej warzelni. Zdjęcia i opis wkrótce. Warka 129 Dziki braggot 7,0kg słód pilzneński 51,47 % 1,0kg pszenica 7,35 % 0,6kg słód monachijski 4,41 % 0,5kg Carafa II 3,68 % 0,5kg Special B 3,68 % 0,5kg słód wiedeński 3,68 % 7,0kg miód 25,74 % 50g Nelson Sauvin 60min 50g Motueka 30min Zacieranie 64°C 60h 76°C 15min Drożdże szampańskie Lalvin EC-1118 Drożdże Saccharolicious W001 Brett I ~28°Blg, 35l Miód będę dodawał systematycznie podczas fermentacji, gęstość początkowa szacowana (bez miodu 16°Blg) Drożdże dzikie dodam na cichą, z butelek z piw z poprzedniego sezonu. Chmiel też z odzysku , spróbowałem nachmielic, zamrożoną szyszką po chmieleniu na zimno. Edytowane 20 Listopada 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się