sziszi Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Ponieważ do tej pory wszelka dokumentacja moich piwowarskich poczynań wcześniej czy później ginęła postanowiłem opisy moich warek umieszczać na forum. Warka nr 15 Szkockie Mocne Ale słód Pale Ale 6kg 19,3% słód pszeniczny 0,3kg 3,4% słód Karapils 0,2kg 2,3% słód karmelowy jasny 0,2kg 2,3% słód melanoidowy 0,2kg 2,3% słód Carafa 0,1kg 1.1% słód wędzony 0,1kg 1,1% ekstrkat jasny WES 1,7kg 19,3% chmiel Challenger 5,8% 30gr. Safale US-56 Zacieranie lodówka turystyczna 71°C -68°C 2h Gotowanie 90min, od 60 min chmiel 22l - 21°Blg Fermentacja burzliwa Starter drożdżowy Safale US-56, fermentacja w 16°C Niestety moja kuchenka nie daje rady konkretnie gotować ~23litrów, brzeczki o tak wysokim ekstrakcie, tylko tak bulgocze. Następne mocne piwo to chyba maksymalnie 15 litrów (zresztą jak do tej pory robiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Cześć. super że zdecydowałeś się na prowadzenie dziennika Starter drożdżowy Safale US-56, fermentacja w 16°C Z ciekawości zapytam - miałeś tak stare drożdże że nazywały się jeszcze US-56? Bo przynajmniej od roku drożdże mają zmieniona nazwę. Jeżeli chodzi o mocne zagotowywanie brzeczki ja od 4 warek wspomagam sie grzałką 1400w za 6 zł z allegro + przesyłka. Skraca przynajmniej 2x szybkość zagotowywania brzeczki w porównaniu z palnikiem gazowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Z ciekawości zapytam - miałeś tak stare drożdże że nazywały się jeszcze US-56? Bo przynajmniej od roku drożdże mają zmieniona nazwę.Jeżeli chodzi o mocne zagotowywanie brzeczki ja od 4 warek wspomagam sie grzałką 1400w za 6 zł z allegro + przesyłka. Skraca przynajmniej 2x szybkość zagotowywania brzeczki w porównaniu z palnikiem gazowym. A nie jakoś coś mnie się pomieszało z tymi US-56 (chyba w promashu tak miałem). Na US-05 to zmieniły nazwę dużo wcześniej, bo pierwszą warkę na ekstraktach nich robiłem. Czyli minimum 2-2,5 roku temu. A grzałkę to koniecznie kupuje, dzięki za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) SZISZI- pisze- moja kuchenka nie daje rady konkretnie gotować 23 litrów o tak wysokim ekstrakcie. Twoja kuchenka nie może uciągnąć 23 litrów bo za dużo, ale ekstrakt chyba tu nie ma znaczenia. Posłuchaj rady BIELOKA to mocno pomaga. Edytowane 2 Listopada 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 SZISZI- pisze- moja kuchenka nie daje rady konkretnie gotować 23 litrów o tak wysokim ekstrakcie.Twoja kuchenka nie może uciągnąć 23 litrów bo za dużo, ale ekstrakt chyba tu nie ma znaczenia. Posłuchaj rady BIELOKA to mocno pomaga. z tym ekstraktem to nie wiem czy ma to znaczenie, wydaję mi się że jak robiłem jakieś lekkie piwo to dobrze gotowała - musze to sobie przeanalizować grzałka już zamówiona 2000W mam nadzieje, że moja instalacja elektryczna teraz da rade:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Z przykrością stwierdzam, że wygląda na to warkę nr 15 szlag trafił. Niestety to już trzecia warka w tym roku, w której coś przeoczyłem. Po dwóch kwasiorach, zrobiłem milka stouta, który chyba będzie piwem naprawdę dobrym, znowu przyplątał się jakiś syf. Jestem lekko podłamany:(. Wydawało mi się, że po tych dwóch wiosennych porażkach robię wszystko wyjątkowo dokładnie. Dziś wszystkie węże poszły na śmieci, fermentory zalane po same szczyty chlorem, chyba przejdę jedynie na te bez kraników. Już sam nie wiem co jest źle ogólnie załamka:( Chyba zajmę się cukiernictwem:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 czym do tej pory myłeś /dezynfekowałeś sprzęt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 czym do tej pory myłeś /dezynfekowałeś sprzęt ? 1) mycie płynem do mycia naczyń 2) zalewanie wszystkiego roztworem wody z ace 3) przed użyciem dezynfekcja chemipro oxi kurcze, chyba to jednak te zakichane wężyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 a kranik przed zlewaniem dezynfekowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 a kranik przed zlewaniem dezynfekowałeś ? tak, zawsze po każdej warce rozkręcam fermentor to wężyk jak dekantowałem brzeczkę po ochłodzeniu, chyba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 czym do tej pory myłeś /dezynfekowałeś sprzęt ? 1) mycie płynem do mycia naczyń 2) zalewanie wszystkiego roztworem wody z ace 3) przed użyciem dezynfekcja chemipro oxi kurcze' date=' chyba to jednak te zakichane wężyki[/quote'] Ja też tak robię dezynfekcję, przyczyna musi tkwić gdzie indziej. Może słód zapleśniał albo infekcja złapana na etapie startera? Tak strzelam tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 . Może słód zapleśniał albo infekcja złapana na etapie startera? zapleśniały słód raczej nie bo brzeczka jest jeszcze gotowana , starter tak - tylko czy sziszi robił ze świeżych czy gęstwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 a kranik przed zlewaniem dezynfekowałeś ? tak' date=' zawsze po każdej warce rozkręcam fermentor[/quote'] zlewasz po fermentacji wężykiem czy przez kranik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 a kranik przed zlewaniem dezynfekowałeś ? tak' date=' zawsze po każdej warce rozkręcam fermentor[/quote'] zlewasz po fermentacji wężykiem czy przez kranik ? akurat tym razem zlewałem po fermentacji burzliwej wężykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 sziszi: u mnie też wszystkie milk stouty łapały infekcje, robaczki chyba lubią tą laktozę. Do ostatniego specjalnie kupiłem nowy fermentor, nie zlewałem na cichą, i wreszcie wyszedł czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 sziszi: u mnie też wszystkie milk stouty łapały infekcje, robaczki chyba lubią tą laktozę. Do ostatniego specjalnie kupiłem nowy fermentor, nie zlewałem na cichą, i wreszcie wyszedł czysty. nie wiem czy jasno tam napisałem, ale właśnie akurat milk stout okazał się krótkim przerywnikiem w moich porażkach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Po problemach z infekcją i przejściowym kryzysie, zrobiłem porządki i dziś uwarzyłem: Warka nr 16 Piwo Niepodległościowe słód Pale Ale 4kg 90,9% słód Karapils 0,4kg 9,1% chmiel Challenger 20gr. chmiel Marynka 5gr chmiel lubelski 20gr Danstar Nottingham Zacieranie 68°C -67°C 1,30h 73°C - 15 min - miał być mash out ale coś z dolewaniem gorącej wody pokręciłem:) Gotowanie 80min, od 75min chmiel goryczkowy, 15min aromatyczny wyszło 20l - 12°Blg , Fermentacja zadane uwodnionymi drożdżami Danstar Nottingham Lodówka turystyczna plus mój stary harcerski śpiwór sprzed 20 laty daje super efekty jeśli chodzi trzymanie temperatury. Dzięki radzie kolegów gotowanie z grzałką 2000W było na tyle intensywne, że skręcałem kuchenkę Edytowane 13 Listopada 2009 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) 1)Warka nr 15 Szkockie Mocne Ale - wylałem bo nic z tego by już nie wyszło:( 2) Warka nr 16 Piwo Niepodległościowe - od 4 dni stoi na cichej fermentacji i ciągle pyrka i pyrka. Po burzliwej było 4°Blg i myślałem, że już koniec. Pogłoski o straszliwej żarłoczności Nottinghamów zostały sprawdzone:). Piwo planowane jest do keggowania, ze sztucznym nagazowaniem i szybkiego wypicia na imprezie. Miałem zamiar klarować je na zimno na balkonie ale temperatura u nas coś nie za bardzo 10-12°C i chyba pójdzie po prostu za klika dni do beczki. Edytowane 20 Listopada 2009 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Warka nr 16 poszła przed chwilą do kega i jest teraz sztucznie nagazowywana. Zeszło do 3°Blg .Piwo mi smakuje i zostanie wypite za tydzień na spotkaniu u kolegi. Trochę szybko, powinno trochę poleżakować ale co zrobić jak terminy gonią. Od następnej warki dolniaki. Munich Lagery powoli starują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 (edytowane) Warka nr 17 Monachijskie Jasne słód pilzneński 3,50 kg 79,55 % Karapils 0,30 kg 6,82 % słód wiedeński 0,30 kg 6,82 % słód pszeniczny 0,30 kg 6,82 % Marynka [szyszka ~6,00 %] 30 gr Lublin [szyszka ~3,00 %] ` 15 gr mech irlandzki 1 łyżeczka drożdże Munich Lager Zacieranie 68°C -66°C 55' 75°C -15' Gotowanie 70', od 60' chmiel goryczkowy, 15' aromatyczny, wyszło równo 20litrów 12,5°Blg a potem połamał się aerometr:) Fermentacja zadane starterem Munich Lager Edytowane 30 Listopada 2009 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Warka nr 16 Piwo Niepodległościowe zostało rozpite w sobotę wieczorem. Piwo zostało robione pod publikę i ogólnie zostało pozytywnie przyjęte. 3 tygodnie od warzenia to może trochę mało ale było całkiem ok. Jeśli chodzi o kegowanie to moim największym problemem jest odpowiednie nagazowanie. Wszystkie jakie do tej pory robiłem były moim zdaniem nagazowane tylko na starcie, potem jak opanuje pienienie przy nalewaniu to i nagazowanie mocno spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) 1) Warka nr 17 Monachijskie Jasne została wczoraj zlana na cichą fermentacje 2,5°Blg 2) Dziś została uwarzona Warka nr 18 Porter Bałtycki "Vitelon" 3,00 kg słód monachijski 37,50 % 1,50 kg słód pilzneński 18,75 % 0,50 kg słód karmelowy jasny 6,25 % 0,50 kg słód melanoidowy 6,25 % 0,50 kg słód pszeniczny 6,25 % 0,08 kg Carafa I 1,00 % 0,06 kg słód czekoladowy pszeniczny 0,75 % 0,06 kg słód czekoladowy żytni 0,75 % 1,80 kg ekstrakt bursztynowy WES 22,50 % 40,00 g Marynka [~6,00 %] 25,00 g Lublin [~4,00 %] 1 łyżeczka mchu irlandzkiego drożdże Munich Lager Zacieranie 69°C -68°C 60' Gotowanie 70', od 60' chmiel goryczkowy, 15' aromatyczny, 23 litry 22°Blg Fermentacja zadane gęstwą Munich Lager Edytowane 9 Grudnia 2009 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 19 Lekko Wędzone 4,00 kg słód pale ale 80,00 % 0,80 kg słód wędzony 14,00 % 0,10 kg Karapils 2,00 % 0,20 kg słód pszeniczny 4,00 % 25,00 g Marynka [~6,5 % - granulat] 20,00 g Lublin [~4,00 % - granulat] 1 łyżeczka mchu irlandzkiego drożdże Munich Lager Zacieranie 67°C -65°C 70' Gotowanie 70', od 60' chmiel goryczkowy, 15' aromatyczny -15gr, 0' chmiel aromatyczny 5gr, 22 litry 13°Blg Fermentacja zadane starterem Munich Lager Piwo to zajęło I miejsce ?SLOVAK HOMEBREWING STAR 2010? w kategorii piwo jasne warzone ze słodów do 14°Plato Edytowane 31 Maja 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Warka nr 17 Monachijskie Jasne Fermentacja doszła do 2°Blg. Zabutelkowane po miesiącu ze 100gr glukozy. Moje pierwsze piwo fermentowane w lodówce z kontrolą temperatury przez termostat, cały czas było zatkane rurką fermentacyjną. Jak najczęściej bywa nie znam zbyt wielu przedstawicieli gatunku(w sumie to tylko jedno piwo), nie potrafię powiedzieć czy jest to przedstawiciel stylu. Natomiast co mnie bardzo cieszy piwo mi bardzo smakowało(wypiłem dwa kufelki) i mam nadzieje, że się jeszcze poprawi:), w końcu to lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 20 Monachijskie Jasne v2 3,40 kg słód pilzneński 81,93 % 0,70 kg słód wiedeński 16,87 % 0,05 kg słód karmelowy jasny 1,21 % 25 gr Marynka [6,00 %] (60 min) 20 gr Lublin [3,00 %] (15 min) 1,00 łyżeczka mchu irlandzkiego (10,0 min) drożdże Munich Lager Zacieranie Dekokcyjne 30 min 65,0°C 30 min 72,0°C odebrałem 4litry zacieru przetrzymałem 20min w 72°C i gotowałem 10min 5min 76°C zagotowałem 4litry zacieru i wróciłem do lodówki turystycznej Fermentacja zadane gęstwą Munich Lager Coś słabo ostatnio w moim nanobrowarku z wydajnością, wyszło 17 litrów 11,5°Blg. Przyczyna tkwi chyba w słabo ześrutowanym słodzie. Piwo to zajęło II miejsce w kategorii pils podczas V Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na VII Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich. Edytowane 25 Października 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się