sziszi Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Nie ma, że lato trzeba warzyć ! :) Warka 60 Dubbel "Czerwcowa burza" 5,0kg pilzneński 65,36 % 0,7kg monachijski ciemny 9,80 % 0,5kg pszeniczny 6,54 % 0,4kg carabelge 5,23 % 0,3kg cara crystal 3,92 % 0,2kg Special B 2,61 % 25g Styrian Goldings [?%] (60 min) 10g Styrian Goldings [?%] (15 min) 20g Lublin [2,70 %] (15 min) mech irlandzki drożdże Trappist High Gravity Zacieranie 40 min 62°C 20 min 72°C 10 min 74°C gęstwa THG 24l,16,5°Blg Edytowane 22 Czerwca 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 do fermentującej warki nr 60 dolałem ~2l syropu (0,5kg ciemnego cukru trzcinowego nierafinowanego+2l wody, ~17,5°Blg ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) ;Warka nr 61 Ta warka będzie podstawą dla 2 piw: Oud Bruin i Kriek. 2,0kg pale ale 25,54 % 2,0kg pilzneński 25,54 % 2,0kg wiedeński 25,54 % 0,5kg płatki owsiane 6,39 % 0,5kg pszeniczny 6,39 % 0,25kg Caraaroma 3,19 % 0,28kg Caracrystal 120 3,58 % 0,20kg Carabelge 2,55 % 0,10kg Carafa I 1,28 % 40g Styrian Goldings [?%] (60 min) Zacieranie 60 min 68°C 10 min 76°C gęstwa THG 13,5°Blg, 35l Edytowane 6 Lipca 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Warka 61 została przelana na cichą: 1) Kriek - balon 20l; 4kg wiśni, gęstwa Wyeast 3763 Roeselare od codera (dzięki) 2) Oud Bruin - 15l warki 61 + 10l warki nr 59 + 10g płatków dębowych + 30g ekstraktu barwiącego + gęstwa Roeselare teraz pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Warka 59 - 10l + 2,5kg czerwonych porzeczek + Roeselare Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Warka 62 Extra Witbier 3,0kg pilzneński 32,61 % 2,5kg pszeniczny 27,17 % 2,0kg płatki pszeniczne 21,74 % 0,5kg kasza jęczmienna gruba 5,44 % 0,2kg carabelge 2,17 % 1,0kg cukier 10,87 % 30g Styrian Goldings [? %] (60 min) 10g Lublin [2,7%] (20min) 20g suszona skórka pomarańczowa (1/2 -15min; 1/2-5min) 10g kolendra (1/2 -15min; 1/2-5min) 4 cytryny - skórka (1/2 -15min; 1/2-5min), sok cytryn do zacierania i wysładzania drożdże Trappist High Gravity Zacieranie 66°C - 1h gęstwa THG 34l, 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Warka 60 została zabutelkowana. 24l, 100g glukozy, 50g cukru brązowego. Edytowane 30 Września 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Wczoraj rozpocząłem sezon piwowarski od warzenia portera bałtyckiego w Browarze Czenstochovia . Edytowane 30 Września 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) ile warek zrobiłeś? tam mają straszne maleństwo niektórzy tyle mogą sobie w domu uwarzyć jak Ci się podoba dreher? nie było problemu przy filtracji tak gęstego piwa? Edytowane 30 Września 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 ile warek zrobiłeś? tam mają straszne maleństwo niektórzy tyle mogą sobie w domu uwarzyć jak Ci się podoba dreher? nie było problemu przy filtracji tak gęstego piwa? W sumie uwarzone 4 warki. Z braku czasu byłem przy 1,5 warki. Faktycznie system jest mały, podobał mi się, szczególnie sito filtracyjne. Mógłbym mieć coś podobnego w domu tylko na 100l Z filtracją nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 a wybijaliście tyle co ma kocioł 160 litrów czy mniej? Ten system ma swoje wady i zalety, dla mnie ma więcej wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 a wybijaliście tyle co ma kocioł 160 litrów czy mniej? Ten system ma swoje wady i zalety, dla mnie ma więcej wad. Wybicie 170l, kocioł ma chyba ~200l Trudno mnie się wypowiadać po jednym dniu na temat wad i zalet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Warka 63 Jasne Ale 5,2kg słód pale ale 49,52 % 2,8kg słód pilzneński 26,67 % 2,0kg słód wiedeński 19,05 % 0,5kg słód pszeniczny 4,76 % 50g Pearle [6,00 %] (60 min) 30g Pearle [6,00 %] (20 min) 20g Pearle [6,00 %] (5 min) mech irlandzki (15min) drożdże German Ale Zacieranie 60min 68°C 10min 76°C 45l, 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Notatki z wczorajszego warzenia. Warka 65 Barleywine 10,0kg słód pale ale 78,13 % 1,0kg słód Amber (65EBC) 7,81 % 1,0kg słód Cara 30 7,81 % 0,5kg jęczmień prażony 3,91 % 0,3kg słód Cara 200 2,34 % 50g Chinook [11,60 %] (60 min) 50g Goldings, East Kent [5,00 %] (30 min) 50g Williamette [5,50 %] (15 min) 50g Fuggles [4,50 %] (5 min) drożdże Wyeast 1098 British Ale Zacieranie 60 min 67°C 15 min 76°C 20l, 23°Blg Słabo, chyba popracuję nad tym piwem z ekstraktem słodowym. Jak na razie to jest raczej Imperial IPA Za to piany dzisiaj jest naprawdę dużo. Pokrywa uniosła się gdzieś na ~20cm i drożdże się rozchodzą po piwnicy. Warka 66 American Amber Ale cienkusz z warki 65 0,6kg cukier 0,2kg beer head improver 20g Simcoe [11,6%] (60min) 15g Simcoe [11,6%] (15min) 15g Simcoe [11,6%] (0min) 15l. 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Warka 67 Bitter 5,0kg słód pale ale 90,09 % 0,5kg Crystal (145,0 EBC) 9,01 % 0,05kg Carafa I 0,90 % 25g Marynka [9,10 %] (60 min) 25g Fuggles [4,50 %] (20 min) 25g Fuggles [4,50 %] (10 min) mech irlandzki (10,0 min) starter London Ale (Wyeast Labs #1028) Zacieranie 80 min 67°C 10 min 76°C 26l, 12°Blg Edytowane 8 Listopada 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Warka 63 + Warka 66 ostatecznie wylądowały na wspólnej cichej fermentacji. Mimo dość długiego (około miesiąca) przebywania na cichej piwo cały czas mętne. Podjąłem też próby klarowania piwa zolem krzemowym i żelatyną - całkowicie nieudane. Na przyszłość chyba nie będę kombinował . Tym bardziej, że taka sytuacja nigdy mi się nie zdarzyła. Dzisiaj zostało zabeczkowane - 2 kegi i zabutelkowane - 2 skrzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Warka 67 została zabutelkowana po 5 dniowej cichej fermentacji (a raczej leżakowaniu) w lodówce. 23l, 3,5°Blg, +70gram cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 68 Blond 4,0kg słód pilzneński 66,67 % 1,0kg słód wiedeński 16,67 % 0,3kg carapils 5,00 % 0,2kg słód Aroma 3,33 % 30g Styrian Goldings [?%] (60 min) 20g Styrian Goldings [?%] (20 min) 10g Lublin [2,70 %] (5 min) mech irlandzki (15min) drożdze Wyeast Belgian Ardennes 3522 Zacieranie 40 min 64°C 20 min 72°C 10 min 76°C 25l, 12°Blg drożdże bezpośrednio z aktywatora Edytowane 11 Listopada 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 No i się doigrałem. Chyba pierwszy raz startera nie zrobiłem i drożdże jeszcze nie wystartowały. Schłodziłem elegancko do 20°C. Zadałem z saszetki i rano coś lekko bulgotało, ale teraz spokój całkowity. Fatalnie to miała być rozgrzewka pod quadrupla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 No i się doigrałem. Chyba pierwszy raz startera nie zrobiłem i drożdże jeszcze nie wystartowały. Schłodziłem elegancko do 20°C.Zadałem z saszetki i rano coś lekko bulgotało, ale teraz spokój całkowity. Fatalnie to miała być rozgrzewka pod quadrupla. Ty bulgacz nie stresuj się, jeszcze zastartują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Właśnie się odstresowuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Uff, jest piana! Uratowany! Nienawidzę czekać na pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 A nie mówiłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Warka 69 Quadrupel 8,5kg słód pilzneński 65,39 % 1,5kg słód monachijski 11,54 % 0,5kg Carared 3,85 % 0,5kg Special B Malt 3,85 % 0,3kg Crystal (145EBC) 2,31 % 0,2kg Karmelowy ciemny Strzegom(700EBC) 1,54 % 40g Magnum [14,00 %](60 min) 30g Lublin [2,70 %](20 min) mech irlandzki Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) - gęstwa 300ml Zacieranie 40 min 64°C 20 min 72°C 10 min 76°C 23l, 21°Blg Warka 70 Cienkusz po quadruplu 22 l cienkusza 8°Blg 0,5kg cukru 0,1kg maltodekstryny 10g Citra 60min 10g Cita 15min 15g Citra 5min mech irlandzki drożdze MauriBrew LAGER - Y497 20l, 12°C Edytowane 18 Listopada 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Warka 65 została zabutelkowana 23l +110g cukru, łyzeczka uwodnionych drożdży Lalvin EC-1118 Burzliwa fermentacja trwała 18dni, odfermentowanie 9°Blg. Fermentacja cicha miesiąc czasu + drożdże szampańskie Lalvin EC-1118, odfermentowanie 7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się