Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma, że lato trzeba warzyć ! :) :)

Warka 60 Dubbel "Czerwcowa burza"

 

5,0kg pilzneński 65,36 %

0,7kg monachijski ciemny 9,80 %

0,5kg pszeniczny 6,54 %

0,4kg carabelge 5,23 %

0,3kg cara crystal 3,92 %

0,2kg Special B 2,61 %

25g Styrian Goldings [?%] (60 min)

10g Styrian Goldings [?%] (15 min)

20g Lublin [2,70 %] (15 min)

mech irlandzki

drożdże Trappist High Gravity

Zacieranie

40 min 62°C

20 min 72°C

10 min 74°C

 

gęstwa THG

 

24l,16,5°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

;Warka nr 61

 

Ta warka będzie podstawą dla 2 piw: Oud Bruin i Kriek.

 

2,0kg pale ale 25,54 %

2,0kg pilzneński 25,54 %

2,0kg wiedeński 25,54 %

0,5kg płatki owsiane 6,39 %

0,5kg pszeniczny 6,39 %

0,25kg Caraaroma 3,19 %

0,28kg Caracrystal 120 3,58 %

0,20kg Carabelge 2,55 %

0,10kg Carafa I 1,28 %

40g Styrian Goldings [?%] (60 min)

 

Zacieranie

60 min 68°C

10 min 76°C

 

gęstwa THG

13,5°Blg, 35l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61 została przelana na cichą:

 

1) Kriek - balon 20l; 4kg wiśni, gęstwa Wyeast 3763 Roeselare od codera (dzięki)

2) Oud Bruin - 15l warki 61 + 10l warki nr 59 + 10g płatków dębowych + 30g ekstraktu barwiącego + gęstwa Roeselare

 

teraz pozostaje czekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 62 Extra Witbier

 

3,0kg pilzneński 32,61 %

2,5kg pszeniczny 27,17 %

2,0kg płatki pszeniczne 21,74 %

0,5kg kasza jęczmienna gruba 5,44 %

0,2kg carabelge 2,17 %

1,0kg cukier 10,87 %

30g Styrian Goldings [? %] (60 min)

10g Lublin [2,7%] (20min)

20g suszona skórka pomarańczowa (1/2 -15min; 1/2-5min)

10g kolendra (1/2 -15min; 1/2-5min)

4 cytryny - skórka (1/2 -15min; 1/2-5min), sok cytryn do zacierania i wysładzania

drożdże Trappist High Gravity

 

 

Zacieranie

66°C - 1h

gęstwa THG

 

34l, 15°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

ile warek zrobiłeś? tam mają straszne maleństwo niektórzy tyle mogą sobie w domu uwarzyć :D

 

jak Ci się podoba dreher? nie było problemu przy filtracji tak gęstego piwa?

Edytowane przez Wiktor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile warek zrobiłeś? tam mają straszne maleństwo niektórzy tyle mogą sobie w domu uwarzyć :D

 

jak Ci się podoba dreher? nie było problemu przy filtracji tak gęstego piwa?

W sumie uwarzone 4 warki. Z braku czasu byłem przy 1,5 warki.

 

Faktycznie system jest mały, podobał mi się, szczególnie sito filtracyjne.

Mógłbym mieć coś podobnego w domu tylko na 100l :D

Z filtracją nie było problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 63 Jasne Ale

 

5,2kg słód pale ale 49,52 %

2,8kg słód pilzneński 26,67 %

2,0kg słód wiedeński 19,05 %

0,5kg słód pszeniczny 4,76 %

50g Pearle [6,00 %] (60 min)

30g Pearle [6,00 %] (20 min)

20g Pearle [6,00 %] (5 min)

mech irlandzki (15min)

drożdże German Ale

 

Zacieranie

60min 68°C

10min 76°C

45l, 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Notatki z wczorajszego warzenia.

 

Warka 65 Barleywine

10,0kg słód pale ale 78,13 %

1,0kg słód Amber (65EBC) 7,81 %

1,0kg słód Cara 30 7,81 %

0,5kg jęczmień prażony 3,91 %

0,3kg słód Cara 200 2,34 %

50g Chinook [11,60 %] (60 min)

50g Goldings, East Kent [5,00 %] (30 min)

50g Williamette [5,50 %] (15 min)

50g Fuggles [4,50 %] (5 min)

drożdże Wyeast 1098 British Ale

Zacieranie

60 min 67°C

15 min 76°C

20l, 23°Blg

Słabo, chyba popracuję nad tym piwem z ekstraktem słodowym. Jak na razie to jest raczej Imperial IPA ;)

Za to piany dzisiaj jest naprawdę dużo. Pokrywa uniosła się gdzieś na ~20cm i drożdże się rozchodzą po piwnicy.

 

 

Warka 66 American Amber Ale

cienkusz z warki 65

0,6kg cukier

0,2kg beer head improver

20g Simcoe [11,6%] (60min)

15g Simcoe [11,6%] (15min)

15g Simcoe [11,6%] (0min)

15l. 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 67 Bitter

 

5,0kg słód pale ale 90,09 %

0,5kg Crystal (145,0 EBC) 9,01 %

0,05kg Carafa I 0,90 %

25g Marynka [9,10 %] (60 min)

25g Fuggles [4,50 %] (20 min)

25g Fuggles [4,50 %] (10 min)

mech irlandzki (10,0 min)

starter London Ale (Wyeast Labs #1028)

Zacieranie

80 min 67°C

10 min 76°C

 

26l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 63 + Warka 66 ostatecznie wylądowały na wspólnej cichej fermentacji.

Mimo dość długiego (około miesiąca) przebywania na cichej piwo cały czas mętne.

Podjąłem też próby klarowania piwa zolem krzemowym i żelatyną - całkowicie nieudane.

Na przyszłość chyba nie będę kombinował :D. Tym bardziej, że taka sytuacja nigdy mi się nie zdarzyła.

 

Dzisiaj zostało zabeczkowane - 2 kegi i zabutelkowane - 2 skrzynki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 68 Blond

 

4,0kg słód pilzneński 66,67 %

1,0kg słód wiedeński 16,67 %

0,3kg carapils 5,00 %

0,2kg słód Aroma 3,33 %

30g Styrian Goldings [?%] (60 min)

20g Styrian Goldings [?%] (20 min)

10g Lublin [2,70 %] (5 min)

mech irlandzki (15min)

drożdze Wyeast Belgian Ardennes 3522

Zacieranie

40 min 64°C

20 min 72°C

10 min 76°C

25l, 12°Blg

 

drożdże bezpośrednio z aktywatora

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i się doigrałem. Chyba pierwszy raz startera nie zrobiłem i drożdże jeszcze nie wystartowały. Schłodziłem elegancko do 20°C.

Zadałem z saszetki i rano coś lekko bulgotało, ale teraz spokój całkowity.

Fatalnie to miała być rozgrzewka pod quadrupla. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i się doigrałem. Chyba pierwszy raz startera nie zrobiłem i drożdże jeszcze nie wystartowały. Schłodziłem elegancko do 20°C.

Zadałem z saszetki i rano coś lekko bulgotało, ale teraz spokój całkowity.

Fatalnie to miała być rozgrzewka pod quadrupla. :)

Ty bulgacz nie stresuj się, jeszcze zastartują :);)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 69 Quadrupel

8,5kg słód pilzneński 65,39 %

1,5kg słód monachijski 11,54 %

0,5kg Carared 3,85 %

0,5kg Special B Malt 3,85 %

0,3kg Crystal (145EBC) 2,31 %

0,2kg Karmelowy ciemny Strzegom(700EBC) 1,54 %

40g Magnum [14,00 %](60 min)

30g Lublin [2,70 %](20 min)

mech irlandzki

Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) - gęstwa 300ml

Zacieranie

40 min 64°C

20 min 72°C

10 min 76°C

23l, 21°Blg

Warka 70 Cienkusz po quadruplu

22 l cienkusza 8°Blg

0,5kg cukru

0,1kg maltodekstryny

10g Citra 60min

10g Cita 15min

15g Citra 5min

mech irlandzki

drożdze MauriBrew LAGER - Y497

20l, 12°C

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 65 została zabutelkowana 23l +110g cukru, łyzeczka uwodnionych drożdży Lalvin EC-1118

Burzliwa fermentacja trwała 18dni, odfermentowanie 9°Blg.

Fermentacja cicha miesiąc czasu + drożdże szampańskie Lalvin EC-1118, odfermentowanie 7°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.