trzciała Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 witamwraz z kolegą przymierzamy się do uwarzenia kolejnego piwa po 3 warkach z ekstraktów słodowych i stwierdzeniu, że ekstrakty nas niezadowalają, przyszedł czas na pierwsze prawdziwe warzenie ze słodówwybór padł na polskie produkty tj. słody Strzegom i polskie chmiele (wybór ekonomiczny z racji pierwszego zacierania:)) i tu dylemat jeśli chodzi o chmielenie Marynką, bo wyczytałem, że polskie chmiele mają tendencję do wprowadzania zalegającej goryczki, a tego jednak chcemy uniknąćPIPA:około 16 BLG wybicie ok. 20 Lcel goryczkowy - średnia/wysoka SŁODY (Strzegom):pale ale - 5kgpszeniczny - 0,5kgkarmelowy 150 - 150g drożdże US-05 chmielenie:marynka 30g na 60' marynka 20g na 30' sybilla 10g na koniec gotowania lub whirpoolna zimno około tygodnia:40g sybillaJak to widzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) zasyp bardzo ładny, ale chmielu to minimum 2 x więcej jeśli to ma być IPA. Podpatrz inne przepisy bo tego było setki i policz w kalkulatorze tak aby goryczka była coś kole 50 IBU (będzie i tak większa bo pewnie będziesz chłodził w wannie). Edytowane 29 Marca 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Ja lubię do podobnego zasypu dać torebkę żytnich płatków błyskawicznych, chmielu rzeczywiście daj śmiało więcej. Można rozważyć, czy nie więcej marynki na goryczkę a sybillę możesz dać już na smak (30'). Ale na pewno wyjdzie coś pijalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 zeby miec 16 blg musielibyscie miec 82% wydajnosci takze ja bym wyskalowal na troszke wieksze ilosci dla pewnosci, zawsze lepiej za duzo niz za malo osobiscie bym dal Iunge+marynke na goryczke i lubelski + sybille na aromat, oczywiscie jak chcecie mozecie tez oktawii uzyc. duzo duzo wiecej chmielu na aromat. 120 gram mniej wiecej bym dal na cicha. tak jak kolega wyzej miezyl bym cos kolo 60 ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 w brewtargecie wychodzi prawie 50 IBU, przy takim zasypie i nachmieleniu brzeczka będzie chłodzona chłodnicą zanurzeniową (nowy nabytek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Nie będzie dobre, ale to twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChybaBrowar Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 50g na 60' i 50 na 30 min najlepiej sybilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 50g na 60' i 50 na 30 min najlepiej sybilli. A ta sybilla to na co? Bo ani na aromat ani na goryczkę zwłaszcza, że alfa to to ma malutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 W smaku jest lepsza od Marynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 W smaku jest lepsza od Marynki. W to nie wątpię. Tylko chodzi mi o czas wrzucenia tej Sybilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie będzie dobre, ale to twoja sprawa. konstruktywna krytyka, to lubię toteż po to spłodziłem wątek, żeby doświadczeni piwowarzy napisali co ewentualnie zmienić, Twój post nie wnosi nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 i tu dylemat jeśli chodzi o chmielenie Marynką, bo wyczytałem, że polskie chmiele mają tendencję do wprowadzania zalegającej goryczki, a tego jednak chcemy uniknąć To zależy, od kogo kupujesz chmiel (tzn. w jakich warunkach był przechowywany, kto był producentem, etc.). Przez długi czas uznawałem Marynkę i Lubelski za paskudne chmiele, aż nie dostałem szyszek od plantatora. Po co chmielić na 30 min? Generalnie - mało chmielu jak na IPA. Jak chcesz goryczkowe, to 50g na wczesne chmielenie, i daj ze 100g na późne. 40g na cichą może być ok, ale tu też zwiększyłbym doznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie będzie dobre, ale to twoja sprawa. konstruktywna krytyka, to lubię toteż po to spłodziłem wątek, żeby doświadczeni piwowarzy napisali co ewentualnie zmienić, Twój post nie wnosi nic A co konkretnie byś chciał wiedzieć? Będzie smakowało trawą i będzie miało gównianą goryczkę, od której tylko będziesz chciał pluć. Tak lepiej? Konstruktywne propozycje - wyrzuć polski chmiel albo zjedź z ibu w okolice 35. Wtedy się da wypić. A jakbyś był trochę bardziej rozgarnięty, to byś użył wyszukiwarki i byś od razu wiedział, co "doświadczeni piwowarzy" sądzą na temat pomysłu pt "polskie IPA". Bez zadawania tych samych pytań co pół roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie jestem doświadczonym piwowarem, nie znam się na polskim chmielu ale wiem, że Iunga na goryczkę 35+ się nadaje i to bardzo. Mocne chmielenie marynką chyba faktycznie mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie będzie dobre, ale to twoja sprawa. konstruktywna krytyka, to lubię toteż po to spłodziłem wątek, żeby doświadczeni piwowarzy napisali co ewentualnie zmienić, Twój post nie wnosi nic A co konkretnie byś chciał wiedzieć? Będzie smakowało trawą i będzie miało gównianą goryczkę, od której tylko będziesz chciał pluć. Tak lepiej? Konstruktywne propozycje - wyrzuć polski chmiel albo zjedź z ibu w okolice 35. Wtedy się da wypić. A jakbyś był trochę bardziej rozgarnięty, to byś użył wyszukiwarki i byś od razu wiedział, co "doświadczeni piwowarzy" sądzą na temat pomysłu pt "polskie IPA". Bez zadawania tych samych pytań co pół roku. ehh starasz się mnie obrazić ale Ci to nie wyjdzie niby dlaczego pytam o marynkę? bo własnie widziałem wątki na temat polskiej ipy i do nazewnictwa też widzę uszczypliwość toteż Ci sprostuję, że pisałem w pośpiechu i niestety po publikacji wątku, nie miałem już możliwości poprawić na "polskie IPA", także luzuj stary a skoro polskie IPA to nijak ameryka Panie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Niby pytasz o opinię "doświadczonych piwowarów", ale jak ci mówię gdzie to znajdziesz, to strzelasz focha. Od kilku lat temat jest grillowany, zarówno amatorsko jak i komercyjnie, i wszystko co cię interesuje znajdziesz przy użyciu wyszukiwarki. Także to, że wszystkie były nieudane. Jak bardzo "konstruktywnie" mam ci przedstawić to, że ten pomysł jest poroniony? crosis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zgoda chyba wyczerpał temat. Po pierwsze: było wałkowane, po drugie: nikomu to jeszcze jakieś super nie wyszło. Ale jak zjedziesz z goryczki do 35 IBU i pokombinujesz między Iungą, Sybillą i Lubelskim, to wyjdzie fajne piwo. Wyszukiwarka nie boli, temat był wałkowany "setki" razy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Niby pytasz o opinię "doświadczonych piwowarów", ale jak ci mówię gdzie to znajdziesz, to strzelasz focha. Od kilku lat temat jest grillowany, zarówno amatorsko jak i komercyjnie, i wszystko co cię interesuje znajdziesz przy użyciu wyszukiwarki. Także to, że wszystkie były nieudane. Nie jestem obiektywny w tym temacie, ale Noc Kupały jako Polish BIPA nie uznaję jako "nieudaną". Ba, w domu zrobiłem Polish Triple IPA i było całkiem dobre. Może z Twoimi wymaganiami to piwo zasiliłoby zlew, ale początkujący piwowarzy nie są aż tak wysublimowani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ja parę całkiem przyzwoitych bitterków zrobiłem na Marynce, trochę nie pokrywają się moje doświadczenia z tymi negatywnymi opiniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Po pierwsze: Noc Kupały to Polish FES. IBU 45. Wg opisu ze strony polskie chmiele poszły tam "na zimno". I nie powiedziałbym, żeby to piwo jakkolwiek zachwyciło, a już na pewno nie stało w okolicy "IPA". Kantor: jasne, takie też piłem. Ale ile wykręcałeś IBU w takich bitterkach? Bo ja nie spotkałem się z dobrymi piwami na Marynce powyżej powiedzmy 30-35 IBU. W niektórych przypadkach nawet 20 g tego chmielu na 60' wnosiło koszmarnie łodygowe posmaki. Ogólnie wiadomo o tym od dawna, po co więc się męczyć i na siłę sypać tę Marynkę? Nie lepiej dać 10g Iungi na FWH i potem podsypać Iungą, Lubelski i Sybillą - i zrobić ładne, aromatyczne pale ale na polskich chmielach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Udało mi się zrobić pijalne esb z 40 IBU z Marynki, ale była na fwh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Heh... ja już nie pamiętam kiedy dawałem chmiel na 60'... Ale też wspomniałem poprzednio, że czy Marynkę czy Iungę - raczej FWH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Dziwne, bo kiedyś robiłem głównie na Marynce i bardzo dobrze te piwa wspominam. Żadnej łodygowości itp, charakterystycza dla Marynki goryczka i smak. Owszem dawno to było i zawsze miałem świeżą szyszkę. Może to jest warunek dobrego piwa na Marynce, świeżość chmielu. Nie były to jednak piwa chmielone na zimno, raczej późne chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się