lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 WItam, W niedzielę uwarzyłem swoją 4 warkę. Była to black IPA. Początkowo wyszło 22L 18 blg, ale bałem się, że drożdze tego nie ruszą więc rozcieńczyłem do 25L i 16 blg. Drożdze Gozdawa US west coast. Uwodniłem je na pół godziny przed zadaniem i dodałem do piwa o temp ok 20 stopni. Dziś mija 3 dzień od ich zadania. Na powierzchni piwa zrobiła się obfita piana, lecz rurka fermentacyjna nie daje oznak życia. Miałem pewne wątpliwości co do szczelności fermentora więc pokrywę obkleiłem dookoła taśmą, jednak dalej nic nie bulka. Temperatura na fermentorze 20-21 stopni. Pytanie co z tym począć? Drożdzy było tylko 10g, nie wiem czy nie za mało jak taki ekstrakt i ilość piwa. Wcześniej robiłem piwa na US-05 i po 24h fermentacja pełną parą, aż wodę z rurki wychlapywało. Dokupić drugą paczkę drożdzy i zadać czy zostawić jak jest? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Rurka to nie przyrząd pomiarowy. Jest piana czyli coś się dzieje. Rączki pod kołderkę i wróć do wiadra za dwa tygodnie EDIT NA KOŁDERKĘ, GODDAMMIT Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez alechanted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Znowu z tą rurką... Jest obfita piana, jest fermentacja. Zostaw na dwa, trzy tygodnie i zrób pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Na powierzchni piwa zrobiła się obfita piana I to powinno wystarczyć za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 No ok, uspokoiliście mnie, ale może ktoś wytłumaczyć czemu nie bulka? Czy piwo może fermentować bez wydzielania CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jama_michal Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Fermentor nie jest naczyniem idealnie szczelnym, CO2 uchodzi tam gdzie ma najmniejszy opór do pokonania, a to nie zawsze jest rurka bulkacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Fermentor nie jest w 100% szczelny. Ja sam już wcale nie stosuję bulkadełek od ponad dziesięciu warek i jest ok. Zostawiam tylko niedomknięte wieko. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Tak na przyszłość, dla takiego ekstraktu postaraj się o świeżą gęstwę i zadbaj o niższą temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) gęstwę mam zamiar teraz zebrać, w poprzednim piwie za dużo chmielin miałem. Niższą temperaturę tzn ile? Przeważnie fermentuję w 19 stopniach. Ciężko zejść niżej w mieszkaniu. Lodówki się jeszcze nie dorobiłem, radzę sobię mokrymi szmatami na razie. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez lesiux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jeśli chcesz usłyszeć bulkanie pozostaw w rurce możliwie jak najmniej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się