Dagome Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Odczyn sprawdzasz ph metrem? Dobrze się sprawdza? Zastanawiam się, czy wkrótce nie zainwestować. Tylko drogo trochę dori - temat jako ciekawy wydzieliłam z wątku http://www.piwo.org/forum/t1017-Dominus-Tecum-mikrobrowar-codera.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Odczyn sprawdzasz ph metrem?Dobrze się sprawdza? Zastanawiam się, czy wkrótce nie zainwestować. Tylko drogo trochę. Do normalnego warzenia odradzam, chyba że tak jak ja lubisz się bawić mierzeniem wszystkiego co się rusza. Rozsądny pH metr kosztuje ~200 zł z osprzętem, a min. co 2 lata trzeba wydać 100 zł na nowa sondę, baterie i roztwory kalibrujące. Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 co do kosztów początkowych to się zgodzę fakt drogo ale sprzęt jest dokładny a roztwór buforujący kupuje na litry tak jest taniej a sonda wcale tak szybko się nie zużywa aktualnie drugi rok robi 1den pomiar dziennie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne. 12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. Jak już ustalisz swój warsztat, to zużywasz jeden na warkę. Dla oszczędności można je jeszcze przeciąć wzdłuż na dwa. @szamankfc: jak długo działa taki roztwór kalibracyjny? Liczy się czas, czy ilość wykonanych kalibracji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. ułamek bo każdy pasek można po ciąć jak długo wystarcza bufor to mogę teraz przywołać danych. ja jutro odpowiedzieć jak zajrzę w zapiski zakładowe. ale już ci mogę powiedzieć że bufor jak dobrze poszukasz to ktoś ci załatwi. najgorsze to sam czujnik bo choć ten co mam aktualnie hasa aż miło to przezd tym miałem 2 inne które się źle sprawowały to zostały wymienione na gwarancji. ogulnie jestem z tego sprzętu zadowolony ale jak się wysypie czujnik to się trochę wkur... bo u mnie w pracy pomyłka o 0\1 to oznacza około 1000zł w plecy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Fakt. Na cięcie nie wpadłem. Następnym razem już będę przecinał Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 ok bufor jest potrzebny tylko do kalibracji nowej końcówki i chyba jeszcze przy wymianie baterii więc zużywa się mało i rzadko Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 ok bufor jest potrzebny tylko do kalibracji nowej końcówki i chyba jeszcze przy wymianie baterii więc zużywa się mało i rzadko Właśnie po wymianie baterii musiałem skalibrowac pH metr, a roztwory miałem dwuletnie, pływają w nich jakieś glonowate farfocje Tak czy inaczej skalibrowałem, i chyba mierzy dobrze, bo porównuję z paskami i wychodzi podobnie. Sonda mam nadzieję podziała mi jeszcze trzeci rok, u mnie nie ma wielkiej tragedii jak się pomyli o 0.1. Nie wiesz jakie sa objawy zużywania sondy? Szybciej sie rozkalibrowuje czy daje mniej dokładne wyniki niezależnie od kalibracji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 tu mamy ciekawy temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic173902.html co do zużycia elektrody to większość ph-metrów sama kontroluje poziom zajeżdżania niestety robi to tylko w czasie kalibracji jak coś nie jest ok to sygnalizuje. natomiast bardzo ważna rzeczą jest co jakiś czas dokładnie oczyścić elektrodę i przeprowadzić kalibracje Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 (edited) co do zużycia elektrody to większość ph-metrów sama kontroluje poziom zajeżdżania niestety robi to tylko w czasie kalibracji jak coś nie jest ok to sygnalizuje. To w moim (kalibracja dwupunktowa) pewnie braknie po prostu zakresu kalibracji na jednym z potencjometrów, już to raz przerabiałem. PS. Mój miernik to UP5 http://www.żarówki.biz.pl/u40s40p34_kieszonkowy_miernik_ph_z_kablem_bnc.html Edited November 7, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 my pracujemy na cp-102 http://www.andy.com.pl/firmy/elmetron/pdf/CP-101_102_103_104.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 (edited) Odświerzę temat. Pojawiło się trochę tanich kwasomierzy elektonicznych np: http://allegro.pl/pehametr-kwasomierz-0-14-ph-z-kalibracja-plyny-i3920638905.html http://allegro.pl/miernik-ph-kwasomierz-do-pracy-ciaglej-nowosc-i3946719221.html http://allegro.pl/zw32-miernik-tester-ph-wody-test-kwasomierz-wodny-i3898953987.html Czy ktoś używa któregoś z nich? Ciekawi jesteśmy opinii. Edited February 18, 2014 by anmar yarrro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 (edited) ... Edited January 19, 2015 by PiwoLab Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Kupowałeś tamże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 (edited) ... Edited January 19, 2015 by PiwoLab Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Voltcraft jest bardziej dokładny 0,01 pH, ten z aliexpress 0,2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Voltcraft jest bardziej dokładny 0,01 pH, ten z aliexpress 0,2 Bez przesady browar to nie apteka, moim zadaniem na potrzeby piwowarstwa wystarczą zwykłe papierki lakmusowe za kilka złotych, lepiej zainwestować w dobry termometr z sondą lub np refraktometr. Przy pomiarze pH ważne jest, aby nie było większe od 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 pHmetr nie jest niezbędny ale lepiej go mieć niż nie mieć i jak już jest to lepiej żeby był bardziej dokładny niż mniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 jak już jest to lepiej żeby był bardziej dokładny niż mniej idąc tym tropem zgadzam się z kolegą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Ok, mam pytanie techniczne. W kranie leci twarda woda a w planach są jasne piwa. Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? Macie jakieś sprawdzone metody obliczania ile kwasu trzeba zużyć do zakwaszania wody (kupiłem kwas fosforowy)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 (edited) Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? przedział pH 5,4 - pH 5,8, generalnie teoria jest taka, że powinno się zakwaszać zacier jeżeli jego pH jest 6 i powyżej 6. Wodę do wysładzania zakwaszamy też poniżej pH 6 tylko tutaj należy uważać z ilością kwasu, bo można łatwo przedobrzyć, ponieważ woda w przeciwieństwie do zacieru nie ma właściwości buforujących i w przypadku wody zwykle wystarczy 1-2ml kwasu. Co do zacieru to pH sprawdzamy dopiero jakieś 10 minut od czasu kiedy wrzuciliśmy słody aby zaszły wszystkie reakcje zakwaszające, zaleca się również wrzucanie słodu zakwaszającego już przy podgrzewaniu wody. Po sprawdzeniu pH i po wlaniu pierwszej porcji kwasu czekasz chwilę i dokonujesz następnego pomiaru i tak aż osiągniesz żądaną wartość. Generalnie zakłada się, że jeżeli do zbicia pH z 5,8 do 5,7 potrzebowałeś 2ml kwasu do, aby zejść z 5,7 do 5,6 też będziesz potrzebował 2ml kwasu. Siła buforująca zacieru jest również uzależniona od zasypu im większy, tym więcej będziesz potrzebował użyć kwasu. Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce. Edited February 23, 2014 by Bzdzionek Lary and ZZZabioreCiButy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exar_Kun Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 A ja korzystam z pH-metru do pomiaru gleby dla ogrodników. Nie jest super hiper dokładny, ale zgadza się z papierkami, ma metalową szpryckę i jest wygodny w użyciu. No i kosztował kilkanaście złociszy w sklepie ogrodniczym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZZZabioreCiButy Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce. Wystudzonej do jakiej temperatury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now