Porywacz Ciał Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam Po kilku dniach fermentacji w temperaturze ok. 8C z rurki zaczął się wydobywać zapach zgniłych jaj i tak już trzeci dzień. Czy to normalne podczas fermentacji lagerów czy coś nie tak z fermentacją? To nie mój pierwszy lager, ale jakoś nigdy tego nie zauważyłem albo po prostu nie patrzyłem. Robię piwo na konkurs i chcę, żeby wszystko zrobić zgodnie ze sztuką. Brzeczka była zadana jednodniową gęstwą z innego lagera, więc drożdże powinny być raczej dość żywotne. Więc co może być problemem (jeżeli to w ogóle problem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 http://www.wiki.piwo.org/Siarkowodór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porywacz Ciał Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Przyczyny powstania zakażenie bakteryjne nie dokończona fermentacja Możliwości eliminacji zachowanie lepszej higieny w browarze dłuższe leżakowanie piwa użycie innego szczepu drożdży Czyli co zrobiłem nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 To normalne u drożdży dolnej fermentacji. Tak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Mój pils tak śmierdział jajami (fermentowałem w piwnicy) że myślałem czy jakaś rura od ścieków nie poszła, a po tygodniu zapachu już nie było, historia się powtórzyła przy fermantacji portera bałtyckiego na gęstwie z pilsa, piwka wyszły całkiem smaczne więc nie martwił bym się na Twoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Na spokojnie. Podczas fermentacji zawsze wyzwalają się związki siarki. Raz bardziej intensywnie raz mniej. W lagerze to norma. Nie ma się czym przejmować fermentuj według zasady: Nie kończ burzliwej póki nie przestanie śmierdzieć No a potem lagerowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porywacz Ciał Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 No to mnie uspokoiłeś. To czekam w spokoju na zakończenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Być może to zbieg okoliczności i po prostu trafiałem w taki a nie inny moment, ale w moim przypadku zapach zawsze znikał po przelaniu na cichą. Nigdy mi to nie zostało w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Do tej pory nie miałem okazji poczuć siarkowodoru w swoich piwach. Tak podczas fermentacji jak i w gotowych piwach. Raz miałem przez chwilę w winie z Regenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oju Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Miałem to samo przy swoim Hefe-weizenie chmielonym amerykańskim chmielem, ale poczekałem dodatkowe dwa dni z przelaniem na cichą i teraz ani śladu jaj. Został tylko sam grejpfrut od cascada. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez oju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Już się zastanawiałem, czy z moim lagerem wszystko ok. Bo też strasznie wali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się