xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 WItam!Posiadam następujące surowce:2,65kg Pilsner 1,6kg pszeniczny jasny 1,65kg wiedeński 0.28kg caraaroma 0.28kg carahell 0,15kg zakwaszjący 0.2kg jęczmień palony chmiele: simcoe, el dorado po 100g, troche: saaz, marynki, challenger. i pytanko co można z tego zrobić, docelowo myślałem nad 20l barley wine ale chyba za cienki z tego wyjdzie - 18-19blg. mógłbym go bardziej odparować, ale grzałki w BK mam na wysokośći 23litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jęczmień palony i barley wine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wrzuć to wszystko (no, poza chmielami oczywiście) i zrób ciemne mocne piwo, stylami się nie przejmując, zawsze możesz użyć belgijskich drożdży i będzie belgijskie specjalne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Barley Wine to praktycznie w 95% Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Śmieciowe najlepsze wychodzą Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Od dłuższego czasu sadzę się na Barley Wine, Black Barley na palonym, mocno chmielone hmmm.. Odpuszczę temat i zasypię co mam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przeglądałem swoje receptury i robiłem na podobnym zestawie Saisona. Ciekaw byłem czy z tymi surowcami możnaby zbliżyć się do jakiegoś konkretnego stylu, a to moje pierwsze z resztek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jak nie barlejłajn, to old ale wyjdzie. Z pół kilo cukru/inwerta dobrze by mu zrobiło na wytrawność i będziesz miał ok. 20* Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 zdejm jęczmień i zakwaszający (chyba że trzeba), kiedyś się przyda, dodaj cukru na wprost i BW jak malowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) kurczę zapomniałem o cukrze rzeczywiście można podbić ekstrakt tym sposobem, odparuje ile się da i zobaczymy co wyjdzie. A jak polecacie go chmielić ? A i jeszcze laktozy mam z 0.5kg po milk stoucie, może na słodko? Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez xjaniux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się