Skocz do zawartości

Resztki - jaka receptura?


xjaniux

Rekomendowane odpowiedzi

WItam!

Posiadam następujące surowce:

2,65kg Pilsner

1,6kg pszeniczny jasny

1,65kg wiedeński

0.28kg caraaroma

0.28kg carahell

0,15kg zakwaszjący

0.2kg jęczmień palony

chmiele: simcoe, el dorado po 100g, troche: saaz, marynki, challenger.

 

i pytanko co można z tego zrobić, docelowo myślałem nad 20l barley wine ale chyba za cienki z tego wyjdzie - 18-19blg.

mógłbym go bardziej odparować, ale grzałki w BK mam na wysokośći 23litra :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dłuższego czasu sadzę się na Barley Wine, Black Barley na palonym, mocno chmielone hmmm.. Odpuszczę temat i zasypię co mam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przeglądałem swoje receptury i robiłem na podobnym zestawie Saisona. Ciekaw byłem czy z tymi surowcami możnaby zbliżyć się do jakiegoś konkretnego stylu, a to moje pierwsze z resztek :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurczę zapomniałem o cukrze :) rzeczywiście można podbić ekstrakt tym sposobem, odparuje ile się da i zobaczymy co wyjdzie. A jak polecacie go chmielić ?

A i jeszcze laktozy mam z 0.5kg po milk stoucie, może na słodko?:)

Edytowane przez xjaniux
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.