xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 WItam!Posiadam następujące surowce:2,65kg Pilsner 1,6kg pszeniczny jasny 1,65kg wiedeński 0.28kg caraaroma 0.28kg carahell 0,15kg zakwaszjący 0.2kg jęczmień palony chmiele: simcoe, el dorado po 100g, troche: saaz, marynki, challenger. i pytanko co można z tego zrobić, docelowo myślałem nad 20l barley wine ale chyba za cienki z tego wyjdzie - 18-19blg. mógłbym go bardziej odparować, ale grzałki w BK mam na wysokośći 23litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jęczmień palony i barley wine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wrzuć to wszystko (no, poza chmielami oczywiście) i zrób ciemne mocne piwo, stylami się nie przejmując, zawsze możesz użyć belgijskich drożdży i będzie belgijskie specjalne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Barley Wine to praktycznie w 95% Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Śmieciowe najlepsze wychodzą Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Od dłuższego czasu sadzę się na Barley Wine, Black Barley na palonym, mocno chmielone hmmm.. Odpuszczę temat i zasypię co mam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przeglądałem swoje receptury i robiłem na podobnym zestawie Saisona. Ciekaw byłem czy z tymi surowcami możnaby zbliżyć się do jakiegoś konkretnego stylu, a to moje pierwsze z resztek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jak nie barlejłajn, to old ale wyjdzie. Z pół kilo cukru/inwerta dobrze by mu zrobiło na wytrawność i będziesz miał ok. 20* Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 zdejm jęczmień i zakwaszający (chyba że trzeba), kiedyś się przyda, dodaj cukru na wprost i BW jak malowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) kurczę zapomniałem o cukrze rzeczywiście można podbić ekstrakt tym sposobem, odparuje ile się da i zobaczymy co wyjdzie. A jak polecacie go chmielić ? A i jeszcze laktozy mam z 0.5kg po milk stoucie, może na słodko? Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez xjaniux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi