jakos Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Czytałem, że w przypadku trudnych do filtracji zasypów (np. słód bez łuski) można dodać szyszki chmielu. Pytanie dotyczy tego jak je dodać? Po prostu całe szyszki wrzucić do młóta? Czy je rozdrobnić? Czy w ogóle jakąś warstwę na dnie wyłożyć? No i ile takich szyszek da jakiś zadowalający efekt w przypadku standardowego zasypu na 4-5kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Wg mnie to mit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jak dla mnie to szkoda chmielu. Zwłaszcza że z takiego "chmielenia" jeżeli cos, to tylko gorzycz przetrwa. Może już lepiej kupić sobie otręby i ułożyc z nich złoże filtracyjne? (tylko fantazjuję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Gdybyś poczytał to byś wiedział że chmielenie zacieru daje głównie smak, a nie gorycz. Lub co gorsza gorzycz Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 co nie zmienia faktu że: Jak dla mnie to szkoda chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jeśli się boisz o filtrację to nie używaj szyszek chmielu, użyj łuski gryczanej i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jeśli nie planujesz wyciągać dodatkowych walorów chmielu, tylko poprawić filtrację, to tak jak wyżej - użyj łuski. Tak będzie taniej i możesz być bardziej pewny efektu. No i nie wniesiesz do piwa dodatkowego smaku chmielowego który nie zawsze jest pożądany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ale jakoś Scooby'iemu szyszki uratowały wczoraj filtrację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 W sumie jak chmielu jest pod dostatkiem to ..... Ja kilka ostatnich warek eksperymentowałem z dodawaniem szyszki do zacierania . Może i ułatwiało to zacieranie , ale dla takiego efektu trzeba naprawdę dużo tego dać . I tu mogą powstawać drobne problemy , npr. w jednym piwie była wyczuwalna trawiastość . Fakt że w smaku przybyło i to sporo . Jeżeli już zależy tylko i wyłącznie na ułatwieniu filtracji to myślę że zużyte do normalnego chmielenia szyszki po wypłukaniu i wysuszeniu mogli by spełnić takie zadanie , ale czy nie łatwiej zrobić normalny filtrator i dobrać granulacje słodu pod kątem łatwiejszej filtracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Czytałem w jakieś książce że w szyszki wrzucało się na kadzi filtracyjnej a na nią młóto, chodziło o oddzielenie młóta od dziurek. Dawniej w procesie technologicznym piwa grodziskie wykorzystywali tą metodę cytuje: W kadzi filtracyjnej formuje się warstwa filtracyjna przez 30’ (dawniej na dno kadzi wykładano szyszkę chmielową by wspomagać filtrację). link: http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/grodziskie-redivivus-raport-2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się