jakos Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Czytałem, że w przypadku trudnych do filtracji zasypów (np. słód bez łuski) można dodać szyszki chmielu. Pytanie dotyczy tego jak je dodać? Po prostu całe szyszki wrzucić do młóta? Czy je rozdrobnić? Czy w ogóle jakąś warstwę na dnie wyłożyć? No i ile takich szyszek da jakiś zadowalający efekt w przypadku standardowego zasypu na 4-5kg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Wg mnie to mit Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Jak dla mnie to szkoda chmielu. Zwłaszcza że z takiego "chmielenia" jeżeli cos, to tylko gorzycz przetrwa. Może już lepiej kupić sobie otręby i ułożyc z nich złoże filtracyjne? (tylko fantazjuję) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 (edited) Gdybyś poczytał to byś wiedział że chmielenie zacieru daje głównie smak, a nie gorycz. Lub co gorsza gorzycz Edited April 14, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 co nie zmienia faktu że: Jak dla mnie to szkoda chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Jeśli się boisz o filtrację to nie używaj szyszek chmielu, użyj łuski gryczanej i po sprawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Jeśli nie planujesz wyciągać dodatkowych walorów chmielu, tylko poprawić filtrację, to tak jak wyżej - użyj łuski. Tak będzie taniej i możesz być bardziej pewny efektu. No i nie wniesiesz do piwa dodatkowego smaku chmielowego który nie zawsze jest pożądany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Ale jakoś Scooby'iemu szyszki uratowały wczoraj filtrację Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 W sumie jak chmielu jest pod dostatkiem to ..... Ja kilka ostatnich warek eksperymentowałem z dodawaniem szyszki do zacierania . Może i ułatwiało to zacieranie , ale dla takiego efektu trzeba naprawdę dużo tego dać . I tu mogą powstawać drobne problemy , npr. w jednym piwie była wyczuwalna trawiastość . Fakt że w smaku przybyło i to sporo . Jeżeli już zależy tylko i wyłącznie na ułatwieniu filtracji to myślę że zużyte do normalnego chmielenia szyszki po wypłukaniu i wysuszeniu mogli by spełnić takie zadanie , ale czy nie łatwiej zrobić normalny filtrator i dobrać granulacje słodu pod kątem łatwiejszej filtracji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Czytałem w jakieś książce że w szyszki wrzucało się na kadzi filtracyjnej a na nią młóto, chodziło o oddzielenie młóta od dziurek. Dawniej w procesie technologicznym piwa grodziskie wykorzystywali tą metodę cytuje: W kadzi filtracyjnej formuje się warstwa filtracyjna przez 30’ (dawniej na dno kadzi wykładano szyszkę chmielową by wspomagać filtrację). link: http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/grodziskie-redivivus-raport-2.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now