Jump to content

filtrowanie z szyszkami chmielu

Recommended Posts

Czytałem, że w przypadku trudnych do filtracji zasypów (np. słód bez łuski) można dodać szyszki chmielu.

Pytanie dotyczy tego jak je dodać? Po prostu całe szyszki wrzucić do młóta? Czy je rozdrobnić? Czy w ogóle jakąś warstwę na dnie wyłożyć? No i ile takich szyszek da jakiś zadowalający efekt w przypadku standardowego zasypu na 4-5kg?

Jak dla mnie to szkoda chmielu. Zwłaszcza że z takiego "chmielenia" jeżeli cos, to tylko gorzycz przetrwa.

Może już lepiej kupić sobie otręby i ułożyc z nich złoże filtracyjne? (tylko fantazjuję)

Jeśli nie planujesz wyciągać dodatkowych walorów chmielu, tylko poprawić filtrację, to tak jak wyżej - użyj łuski. Tak będzie taniej i możesz być bardziej pewny efektu. No i nie wniesiesz do piwa dodatkowego smaku chmielowego który nie zawsze jest pożądany.

W sumie jak chmielu jest pod dostatkiem to ..... Ja kilka ostatnich warek eksperymentowałem z dodawaniem szyszki do zacierania .  Może i ułatwiało to zacieranie , ale dla takiego efektu trzeba naprawdę dużo tego dać . I tu mogą powstawać drobne problemy , npr. w jednym piwie była wyczuwalna trawiastość  . Fakt że w smaku przybyło i to sporo  .

Jeżeli już zależy tylko i wyłącznie na ułatwieniu filtracji to myślę że zużyte do normalnego chmielenia szyszki po wypłukaniu i wysuszeniu mogli by spełnić takie zadanie , ale czy nie łatwiej zrobić normalny filtrator i dobrać granulacje słodu pod kątem łatwiejszej filtracji ?

Czytałem w jakieś książce że w szyszki wrzucało się na kadzi filtracyjnej a na nią młóto, chodziło o oddzielenie młóta od dziurek. Dawniej w procesie technologicznym piwa grodziskie wykorzystywali tą metodę cytuje: W kadzi filtracyjnej formuje się warstwa filtracyjna przez 30’ (dawniej na dno kadzi wykładano szyszkę chmielową by wspomagać filtrację).

link: http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/grodziskie-redivivus-raport-2.pdf