dzeju Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Na lodówce to kiepski pomysł, bo wibracje mogą zestresować drożdże. @yoshko - słuszna uwagę, obok lodówki mam jeszczę szafkę na tym samym poziomie i chyba tam zmieszczę. Wy tak na serio z tymi drganiami od lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperaczz Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 A co z fermentatorami które celowo stoją w lodówce, ich drgania nie dotyczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Nie, bo im zimno a drgania pobudzają by nie zasnęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Z ekstrymalnych pomysłów. . Może balon tudzież jakąś gumka na rurkę i codziennie wypuszczać nadmiar gazu? A propos chłodzenia, czy ktoś próbował już może z lodówka turystyczną z ogniwem peltiera? Sam się zastanawiam czy z tym w cieplejsze dni nie spróbować. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Z ekstrymalnych pomysłów. . Może balon tudzież jakąś gumka na rurkę i codziennie wypuszczać nadmiar gazu? A propos chłodzenia, czy ktoś próbował już może z lodówka turystyczną z ogniwem peltiera? Sam się zastanawiam czy z tym w cieplejsze dni nie spróbować. . Mam zrobioną lodówkę ze styropianu i zastanawiałem się nad założeniem samej góry od lodówki turystycznej, ale nie wiem czy to wydoli pracować przez kilka tygodni. I trzeba chyba jednak jakiś prosty regulator temperatury, coby te drożdże nie zamarzły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Pudło wykonane, dzięki niemu szafa zostanie tylko dla ubrań . Jedynie drzwiczki frontowe są demontowane, reszta sklejona. Wysoka lokalizacja również jako środek zapobiegawczy przed ciekawskimi małymi dziećmi. Tak to wygląda wraz z lokalizacją. Moja lodówka działa bo po teście z zamrożonym mięsem mielonym temperatura po 30 minutach spadła z 23,5 stopnia do 18,3 Nadszedł czas na warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperaczz Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 O widzisz mięso to dobry sposób. Kupuję dla psa mrożone mięso i mogło by tam robić jako wkład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jeśli to jest kuchnia to będziesz musiał bardziej powalczyć z utrzymaniem niskiej temperatury pod sufitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Pomijam kwestie "bezpieczeństwa" - weź tam wstaw pełny fermentor... ale jak to niektórzy mówią "jest ryzyko, jest zabawa" Obyś nie musiał kuchni mopować po 20 litrach brzeczki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jeśli to jest kuchnia to będziesz musiał bardziej powalczyć z utrzymaniem niskiej temperatury pod sufitem. Myślę, że nie będzie problemów bo po to jest tam te pudło aby obniżać temperaturę wewnątrz. Pomijam kwestie "bezpieczeństwa" - weź tam wstaw pełny fermentor... ale jak to niektórzy mówią "jest ryzyko, jest zabawa" Obyś nie musiał kuchni mopować po 20 litrach brzeczki.. Rozumiem sugerujesz, że wściekła żona może celowo strącić pudło bo innych trzęsień ziemi raczej nie przewiduję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 sugerujesz, że wściekła żona może celowo strącić pudło Czy ja wiem, czy żona potrzebna? Jak patrze na to foto, to już oczami wyobraźni widzę te 20 litrów lecące w dół. Do tego plecy mnie bolą, na myśl o umieszczeniu tam fermentora GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Krawędź pudła wystaje jakieś 15 cm ponad obrys szafki. Wiadro wraz zawartością w pełni "usiądzie" na tej szafce. PET`y chłodzące zajmą tą wystającą krawędź i nie będą stanowiły przeciwwagi dla wiadra . No chyba, że u Was działają inne zasady fizyki? Do tego plecy mnie bolą, na myśl o umieszczeniu tam fermentora Wolę trochę potrenować podnoszenie wiadra niż zostawić je na dole dla moich pociech w celach zabawowych (mam w domu 1,5 i 4 latka) Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 @jsakic Ty to masz u siebie i wiesz najlepiej. Ja się sugeruję tylko 2-wymiarowym zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Rozumiem sugerujesz, że wściekła żona może celowo strącić pudło bo innych trzęsień ziemi raczej nie przewiduję To też - poprawka na żonę zawsze wskazana Ale chodziło mi bardziej o moment wkładania i zdejmowania stamtąd fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 moment wkładania i zdejmowania stamtąd fermentora Jeżeli butelek PET będzie więcej niż dwie to trzeba pisać w liczbie mnogiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 podłóż pod to jakąś deskę ,albo daj do środka jak postawisz czy oprzesz o krawędź wiadro to się wyłamie i robota psu pod ogon jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) podłóż pod to jakąś deskę ,albo daj do środka jak postawisz czy oprzesz o krawędź wiadro to się wyłamie i robota psu pod ogon Dzięki panowie o tym zapomniałem pomyśleć. Mój mózg ostatnio przyjmuje dużo wiedzy z forum o warzeniu, że zapominam o podstawach w innych dziedzinach Jutro jeszcze dotnę sklejkę. Dlatego zawsze uważałem, że wszelkimi konstrukcjami trzeba się dzielić na forum publicznie. Zawsze ktoś cię poprawi Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja swoją skrzynie dodatkowo okleiłem papierem, i folią alu, taka jak za kaloryfery, a na dno daję kawałek blachy alu.Ostatnie dla poślizgu wsuwania, a papier - aby uniknąć miliona kuleczek styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 aby uniknąć miliona kuleczek styropianu dlatego warto zrobić z takiego co jest przeznaczony na posadzki EPS,z niego kuleczki nie odpadają przynajmniej u mnie ,albo jak nie zwraca tak uwagi na cenę to XPS popularnie zwany styrodurem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 W tej sytuacji czyli mięśnie pompki-drugie piętro sugeruję wykonywanie małych warek do 12 litrów co da 20 butelek piw . Czasami jak ktoś ma problem lokalowy warzy piwo u rodziny czy znajomych w domku itp. Życzę powodzenia. Dodam: wolałbym szafę do góry podnieść niż na nią coś wkładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperaczz Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 A widzę że też drożdże na dno opadły. To jest normalne zjawisko? Mam ten sam kit i taki objaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zdjęcie zawiera 'lokowanie produktów' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 @szperacz U mnie jest to samo. Zawsze po wrzuceniu drożdży szybko one opadają, potem ich warstwa robi się grubsza, dużo grubsza niż to co wrzuciłem... i dopiero wtedy wypływają na powierzchnię. Nigdy się nie zastanawiałem czy tak powinno być czy też nie, fermentacja idzie prawidłowo, więc się nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperaczz Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 No poszły do góry i fermentacja w toku. Tylko piana trochę mała, tak ~2 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się