Lhunbleidd Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Dokonałem Koelscha w ten weekend. Całe 10,5 blg (zakładane było 11). Generalnie z przepisu ale pozmieniałem nieco chmielenie - jungę wrzuciłem 10 g na 60 min zamiast rozbijać na 5g na 60 min i 5g na 45 min. Filtracja przebiegła ładnie, zawróciłem 3l a przefiltrowana brzeczka wyglądała na bardzo klarowną. Dlatego zdziwiło mnie, że w trakcie gotowania (faaaakt, że po wrzuceniu tych 10g jungi) w gotowanej brzeczce pokazały sie płaty całe jakiś farfocli. Wątpię, zęby to był chmiel, bo zwyczajnie tego było za wiele. Dołączam filmik (nagrany pionowo - sorry) z tą brzeczką na którym wyraźnie widać (4k na pełnym ekranie ) o co mi chodzi. Co to jest? Czy coś może wytrącić się z klarownej brzeczki podczas gotowania? A może to jednak to ta podgotowana junga tak się rozlazła? NIe widać tego dokładnie, ale farfocle były białe (jasne w każdym razie a nie zielonkawe jak chmiel). Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Lhunbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Moim zdaniem to jest przełom http://www.wiki.piwo.org/Prze%C5%82om Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Wszystko ok. To tak zwany przełom. http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Prze.C5.82om.2C_osad_gor.C4.85cy_i_zimny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Bardzo ładny zresztą, nic tylko się cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Dziękuję, za szybkie zaspokojenie ciekawości i uspokojenie nerwów. Widzę, że muszę się wiele dowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Przełom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 @@GB..., Mała Fatra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Widok z Sokolicy na przełom Dunajca. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 O na filmiku z pierwszego posta ktoś w heroes 3 grał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ja to gram w BF3 jak robię piwko ale heroes 3 też dobre bo długo się gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Tak, to Heroes 3 WOG. Właśnie szwagier kończył swoją turę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Widok z Sokolicy na przełom Dunajca. Fajnie piwko się pije na ławeczkach . Wstęp jest płatny a z racji, że wchodzenie dla górskiego 'laika' jest wyczynem więc zapytałem obsługę : 'jak się tu dostaliście?'. Odp.: 'tak samo jak Wy!'. Życzyłem miłego dnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ale nie da się ukryć, że autor wątku słabo się przyłożył do przygotowania przed warzeniem;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale nie da się ukryć, że autor wątku słabo się przyłożył do przygotowania przed warzeniem;-) Ja przed warzeniem czytałem dostępne strony chyba ze 2 miechy, a i tak trochę zawaliłem. Zawsze to przecież duże przeżycie, robić coś pierwszy raz Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez wojtekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Nie ma co oczekiwać od 'zielonego' piwowara, że od razu bedzie wszystko wiedział. Fakt, przełom jest dla nas oczywisty, ale w końcu trochę się go naogladaliśmy Inna inszość że jest wiki: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Prze.C5.82om.2C_osad_gor.C4.85cy_i_zimny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się