bartek_z Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Mam taki problem. Zlałem 2 dni temu piwo z burzliwej na cichą i pobrałem gęstwę. Piwo w trakcie fermentacji burzliwej dawało trochę siarkowodorem z rurki, ale pod koniec burzliwej przestało a przy zlewaniu na cichą zarówno smak jak i zapach były w normie. Pobrałem gęstwę, nie płukałem jej, po 2 dniach "wylazło" z gęstwy jakieś 2 - 2,5 cm piwa. W zapachu oprócz ostrego aromatu świeżo przefermentowanej brzeczki czuć dość silnie zgniłe jajo. Pytanie do lepiej zorientowanych - czy to normalny objaw pracy drożdży i o ile nie przetrzymam tego za długo mogę po przepłukaniu taką gęstwą zaszczepić kolejną warkę czy takie zapachy kompletnie dyskwalifikują te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja bym drożdży o takim zapachu bał się wrzucać do kolejnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 To jest moje pierwsze podejście ever do zbierania gęstwy, więc kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Pomyślałem, że skoro w trakcie fermentacji wydzielały taki zapach to może i naturalnym jest, że dają takimi rzeczami w słoiku, tym bardziej,że słoim był wyparzony a drożdże stoją w nim raptem 2 dni. Zgłupiałem po prostu, ale po tym co napisałeś to idą w kanał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Z tego co słyszałem, aromaty siarkowe z gęstwy nie są takie złe, gorzej gdyby to był aromat kwaśny/octowy. Taka gęstwa już się nie na da. Aczkolwiek ze względu na moje małe doświadczenie, poczekałbym na opinię kogoś bardziej doświadczonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jak maja tendencje do wytwarzania jajca, to w lodówce (a chyba tam trzymałeś ten słoik) mają większe szanse by ten siarkowodór był mocniejszy. Tka czy tak, jak wylazły ze słoika to bym tego nie dawał do nowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jasne. Wywalam w takim razie. Dzięki za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się