mietekii Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Dostałem 20 l soku jabłkowego, tłoczony, nie koncentrat, w workach z kranikiem . Bliski termin ważności. No i co teraz? Z drożdży mam s-04 i us-05 i ewentualnie gęstwę s-33 (za kilka dni) Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł co zrobić z tym fantem? Dodam że mam za sobą już eksperyment z Cydrem z Gozdawy i wyszło kiepskie tanie wino jabłkowe. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Za kilka dni możesz też mieć drożdże do cydru, wiec po co kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Za kilka dni możesz też mieć drożdże do cydru, wiec po co kombinować? Np. jakie , masz jakieś sprawdzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Np. jakie sprawdzone to http://www.gozdawa.org/drozdze-fcg1 BTW, nie wszystko co ta firma sprzedaje jest dobre, jak i nie wszystko ca mają jest złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zdecydowanie zrób na s-04, leprze drożdże niż cydrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Oj daleko s04 do cydrowych, polecam spiritferm aromatic cider, gozdawy też całkiem dobrze mi wyszły. Czesław robił cydr i polecał, jak dobrze pamiętam, enartis aroma white. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Zdecydowanie zrób na s-04, leprze drożdże niż cydrowe. +1 spójrz tutaj http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=83060... dla mnie S-04 także "are my favourite" Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 polecam spiritferm aromatic cider używałem,mimo że sok był kwaśny cydr wcale taki nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ponoć drożdże do cydru potrafią mieć w sobie (od razu w saszetce dodany do drożdży) słodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) jaki to by musiał być słodzik że by w 6 czy 7 g były drożdże i do tego dał słodkość w 20l wiem że dwa razy zrobiłem na próbę po 5l raz na pszeniczny nie pamiętam jakich i na US-05 i ten na cydrowych to dwa światy ale kto co lubi,ja za cydrem nie przepada,a na pewno nie za wytrawnym Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Wiadomo ze nie wszystkie mają ten słodzik. Ale ponoć czasem potrafi być, napisałem o tym bo może ktoś zwróci na to uwagę przy zakupie. Osobna sprawa ze do cydru warto tak czy siak dać słodzik lub ksylitol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Z powodzeniem przerobiłem na s-04 przy cydrze wzmocnionym miodem w temperaturze 20 stopni. Cydr wyszedł naprawdę dobry, alkohol niewyczuwalny, lekka kwaśność, odrobina estrów. Nie mam wielkich doświadczeń z cydrami, ale to był udany eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Gozdawowskie są ok, inne które polecam to winne tokay na s04 nie robiłem więc nie wiem. Ktoś robił na pszenicznych i był zadowolony kwestia co się chce osiągnąć. Dla mnie tokay i gozdawa są super do cydru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ja robiłem cydr na US05 i wyszedł całkiem dobry. Alkohol nie wyczuwalny w ogóle (zeszło z 9 blg do -1?? ). Czyli cukrów nic nie pozostało. A drożdże do cydrów nie przefermentowują wszystkich cukrów (skoro twierdzicie, że cydr nie jest tak wytrawny na nich)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ja z braku laku używałem winiarskich drożdży i też było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Robiłem z soku niepasteryzowanego na gęstwie z Nottinghamów - bez szału, w cydrze czuć posmak drożdży i piwa. Gęstwa była płukana 3x wodą.. Także skłaniam się jednak ku opinii, że lepiej użyć drożdże dedykowane do cydrów lub jakieś winiarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A drożdże do cydrów nie przefermentowują wszystkich cukrów (skoro twierdzicie, że cydr nie jest tak wytrawny na nich)? wydaje mi się że coś raczej przerabiają jakość część kwasu ale połowa sukcesu to mieszanka jabłek "cydrowych" kiedyś czytałem jakie to są,było też napisane jakich nie używać też zależy kto jaki lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Robiłem cydr na takim soku i powiem Ci że jeśli jest mętny jeszcze w worku to po przerobieniu przez drożdże też będzie mętny. Ogólnie więcej problemu niż przyjemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się