LukaszU Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 To + program do obliczania ilości cukru potrzebnego do refermentacji (do pobrania w plikowni) twoim kluczem do sukcesu. Zastanawiam się tylko czy jest jakieś zestawienie parametrów nagazowania dla poszczególnych gatunków piwa, np IPA tyle i tyle. Może ktoś ma, bo ja znalazłem tylko nieznaczną ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Czy ściągnąłeś program że pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) tak jest, plus jeszcze jakiś kalkulator online. zastanawiam się czy to wystarczy, czy są dodatkowe jeszcze jakieś wartości. wybaczcie laickie pytania, ale nie chcę później rozczarowania ps - dzięki za ten odnośnik do plikowni Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez LukaszU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Wybacz ale teraz złośliwość niestety, chyba jesteś ślepy wyraźnie są style opisane z wartościami nagazowania,a i tak stosował b ym dolne wartości gazowania stylów Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Wszystko już obczaiłem, a i złośliwości się nie dopatrzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Zainwestuj 35gr, stłucz butelkę i zmierz : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Kwestię przegazowania wielokrotnie testowałem na imperial porterze. Receptura wymaga dość słabego odfermentowania czyli około 5-6 blg końcowego. Do pierwszej butelki dawałem miarką tyle cukru ile na butelkę ma przypaść, jeśli dodatek cukru powodował, że piwo zaczynało się pienić i uciekać, to był wniosek, że wystarczy dać do następnej połowę i a) piwo się nagazuje tyle ile trzeba b) nie będzie przegazowane. Już parę imperial'i uwarzyliśmy idąc tym tropem i żadnych granatów nie było, to raz, a dwa piwo przy otwarciu również nie wita nas gushing'iem czyli oznak przegazowania też brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Zainwestuj 35gr, stłucz butelkę i zmierz : ) No chyba, że z Ciechana to chyba 70gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się