suthum Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 cydynka, jest tyle ciekawych chmieli na których zrobisz piwa przy których gingers sam się zakopie łopatą. mój sposób na "letniaka", czyli piwo sesyjne którego można wypić ze smakiem 4 butelki przy ognisku i się nie skuć jak wieprz: 4kg słodu pale ale lub pilzneński 6-10g Admiral 14,3% - 60' może być inny dowolny goryczkowy (magnum, marynka) 50g Cascade 7,1% - 5' 50g Citra 13,5% - na 70* po wyłączeniu palników drożdże - S-04 lub us-05 Zacieranie 71* na lenia - wlewasz wodę o temp 75* do wiadra, wsypujesz słód i czekasz 60-90 minut. temperatura wody spadnie jakieś 4-5* po wsypaniu słodów. uzupełniasz pod koniec lub w trakcie zacierania gorącą wodą aż do rantu wiadra i wysładzasz. gwarantuję ci, że efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania, a na dżindżersa nawet nie spojrzysz. jak chcesz piwo o mniejszej zawartości alko, to daj 3kg słodu, ale to już będzie taki napój niskoalko. 6g chmielu goryczkowego zbliży cię wartościami goryczki do poziomu tyskiego.ostatni chmiel wrzuć jakieś 15-30 minut po wyłączeniu palników, to więcej aromatu ci zostanie w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cydynka Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Dzieki wielkie za przepisy.Wczoraj butelkowałam swojego stouta...zobaczymy co z tego wyjdzie;)? Zamiast zwykłego cukru lub glukozy dałam cukier brązowy...może aromat zostanie w butelkach. Zakupiony towar na następne w kolejce browarki...ehh tylko kega brak....oh tak. A w ogóle chłopaki doradźcie jak napisać projekt aby dostać dofinansowanie unijne na stworzenie własnego browaru....takiego w gospodarstwie agroturystycznej....to może być swietny pomysł na interes.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Oj widzę że bakcylik to chycił na piwka na całego Najlepsze w tym jest to, że już mieszając brzeczkę przy chmieleniu, człowiek myśli o następnym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Dzieki wielkie za przepisy.Wczoraj butelkowałam swojego stouta...zobaczymy co z tego wyjdzie;)? Zamiast zwykłego cukru lub glukozy dałam cukier brązowy...może aromat zostanie w butelkach. Zakupiony towar na następne w kolejce browarki...ehh tylko kega brak....oh tak. A w ogóle chłopaki doradźcie jak napisać projekt aby dostać dofinansowanie unijne na stworzenie własnego browaru....takiego w gospodarstwie agroturystycznej....to może być swietny pomysł na interes.... Aż strach pomyśleć co będzie po 100 warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cydynka Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Dzieki wielkie za przepisy.Wczoraj butelkowałam swojego stouta...zobaczymy co z tego wyjdzie;)? Zamiast zwykłego cukru lub glukozy dałam cukier brązowy...może aromat zostanie w butelkach. Zakupiony towar na następne w kolejce browarki...ehh tylko kega brak....oh tak. A w ogóle chłopaki doradźcie jak napisać projekt aby dostać dofinansowanie unijne na stworzenie własnego browaru....takiego w gospodarstwie agroturystycznej....to może być swietny pomysł na interes.... Aż strach pomyśleć co będzie po 100 warce Aż się boje myśleć ...czyżby nałóg? A tak w ogóle warząc piwo czuję się jak w laboratorium chemicznym, w którym zresztą pracuję....fajne uczucie....a jak jeszcze coś z tego wychodzi to w ogóle super. Nie ma to jak satysfakcja z własnej pracy:)) Edytowane 14 Maja 2015 przez cydynka bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cydynka Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Stout już się "pije" i smakuje,a teraz w wiaderku bulgocze piwko robione z przepisu Wojtka, jasny browarek, mam nadzieję,że będzie smakował rodzinie. Następne będzie malinowe dla LP;)) Także z czystym sumieniem mogę wpisać ilość warek=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cydynka Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 No więc tak, zrobiłam piwo imbirowe według przepisu podanego przez Jarasa...wyszło bardzo dobre, i dobrze to ujęłam bo naprawdę już "wyszło" czyli zostało wypite. Zrobiłam piwo malinowe z przepisu podanego na forum.Wczoraj wieczorkiem pierwsza degustacja, bardzo dobre z fajną ,dużą pianką, po schłodzeniu w lodówce na te upały nie ma nic lepszego, no a smak malin....ehh super Ale wracam do stouta, który wszystkim bardzo smakował. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiś przepis na piwko o czerwonym zabarwieniu, coś fajnego w smaku z lekką goryczką. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Byłabym bardzo wdzięczna za jakiś przepis na piwko o czerwonym zabarwieniu, coś fajnego w smaku z lekką goryczką. Poszukaj receptur na Irish Red Ale (IRA). Goryczka tam znikoma, ale może właśnie to oznacza "lekką goryczką". Moja kobita uwielbia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się