hunik Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam, Zacierałem ostatnio portera z zestawu BA. Temperaturę zacierania trzymałem w widełach 60kilka stopni przez prawię godzinę. Jednak: - od razu dodałem wszystkie słody (3,6 pilzneński, 0,2 karmelowy, 0,2 barwiący) - drożdże zadałem (po rehydratacji) w temp. około 15 stopni Po 4 dnich burzliwej zeszło mi do 5.5 blg, po 7 dniach burzliwej (w temp 15-16 stopni) zeszło mi z około 11.5 blg do około 4.5 blg i wydaje się że więcej nie zejdzie. Wczoraj zmieszałem porządnie i postawiłem przy kaloryferze. Mam zamiar przetrzymać tak jeszcze ze 3 dni i potem na cichą. Czy któryś z ww czynników mógł mieć wpływ na dość słabe odfermentowanie? Jak można zorientować się, że jednak warka nie odfermentowała jak trzeba i jest groźba "granatów"? darek dori edit - zmiana tematu na bardziej szczegółowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Potrzymaj ze dwa dni jeszcze w trochę wyższej temp. i przelej na cichą na tydzień. Wątpie by dużo spadło ale może uda się jeszcze z 1 °Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) próbę jodową robiłeś? 11,5 na portera trochę mało aha to był angielski ... 12 Edytowane 11 Listopada 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 próbę jodową robiłeś? 11,5 na portera trochę mało A niby czemu? Porter angielski nie musi być mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Skoro zacierałeś w okolicach 60kilku stopni, to coś za słabo odfermentowało. Cicha byłaby mocno wskazana. Powinno jeszcze zejść. Z wsypaniem słodów ciemnych na początku to katastrofy nie będzie. Niedawno piłem tak zatartego Stouta i był smaczny, tylko trochę kwaskowaty. Natomiast błędem było mieszanie zawartości fermentora. Będzie się dłużej klarowało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 To porter angielski - nie bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 hunik: wszystko OK, sam bym robił tak samo. No, jeżeli drożdże to S-04, to bym fermentował koło 20*, porter angielski powinien mieć troche estrów; wyjdzie Ci wersja czystsza, "amerykanizowana". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Coder ma rację. Za zimno było drożdżakom. Powinno być przynajmniej te 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunik Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Dzięki za rady. Dziś kolejne zacieranie tym razem Brown Ale - drożdże te same więc od razu umieszczę fermentor w cieplejszym pokoju. Macie może jakiś pomysł na sprawdzenie czy jest szansa na "granaty"? Rozdaję swoje piwa znajomym i nie chcę zrobić komuś krzywdy (widziałem zdjęcia po wybuchu robione przez któregoś z forumowiczów ... ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Macie może jakiś pomysł na sprawdzenie czy jest szansa na "granaty"? Rozdaję swoje piwa znajomym i nie chcę zrobić komuś krzywdy (widziałem zdjęcia po wybuchu robione przez któregoś z forumowiczów ... ). Nie przesadź z surowcem do refermentacji. Angole w ogóle są słabo nasycone, więc w tej sytuacji dałbym 60-80g glukozy na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Tak jak piszą, przenieś fermentator do ciepłego miejsca i ci do fermentuje, ja zaraz idę po swój bo jest po 4 dniach burzliwej, piana opadała i temp spada 16 °C i wiem że jak spadnie jeszcze, to mi nie dofermentuje i zatrzymie się na 6-5 Blg. Ostatnio tak miałem posiedziało w 2 dni w w pomieszczeniu 24-20 °C i zeszło niżej. Poza tym S-04 nie od fermentowują zbyt głęboko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Witam. Robię piwo na ekstrakcie jasnym WESa. Drożdże safale s-04. Blg początkowe11,5. Po 4 dniach blg=4. Dzisiaj(5 dzień) również 4. Zastanawiam się czy zejdzie niżej czy po prostu te drożdże tak mają. Są to drożdże o wysokiej flokulacji.Czy z tego powodu że szybko sie zbijają na dnie fermentacja nie kończy sie za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 sam ekstrakt czy dodałeś jeszcze cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 sam ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 a jak mierzyłeś temperaturę zacieru? możliwe że to około 60 to mogło być i 68:P zależnie od głębokości i mieszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 z tego powodu nie lubię S-04. Zjedzą prawie wszystko w 3 dni, a potem sam nie wiedzą co dalej ze sobą zrobić, niby opadną niby już nie chcą, ale jak wleje je człowiek w butelki to sobie myślą "a może jeszcze sobie zjem jakąś dekstrynę" i zaczynają wpierdzielać tak że potem człowiek się normalnie piwa z butelki nie napije. Moim zdaniem te drożdże są do piwa lanego z kega, można szybko zrobić fajne treściwe piwo. Poczekaj jeszcze trochę, ew weź odbierz trochę brzeczki i dodaj drożdży piekarnianych, zobacz czy one zejdą niżej. Jak nie, to tylko kontroluj czy piwo wali masłem, jak wali to przenieś do ciepłego i poczekaj aż przestanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 ...że potem człowiek się normalnie piwa z butelki nie napije. Z butelki...? Normalnie...? "Grzeszysz!" Przepraszam za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 a jak mierzyłeś temperaturę zacieru?możliwe że to około 60 to mogło być i 68:P zależnie od głębokości i mieszania Kolega niech nie pije juz dzisiaj Trochę daty sie koledze rozjechały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Z butelki...? Normalnie...? "Grzeszysz!" Przepraszam za OT. chodziło mi o to że "normalnie" mam więcej niż 0,004 sekundy na wycelowanie do szklanki żeby mi się na buty nie polało się teraz odzwyczaiłem od butelkowania, wszystko w kegi idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Co prawda od lat nie warzyłem na S-04, ze względu na ponad przeciętną produkcję dwuacetylu (która zanika poniżej mojego progu wyczuwania dopiero po miesiącu). Ale odpowiednio użyte powinny spełnić swoje zadanie, w końcu te drożdże są powszechnie używane w browarach przemysłowych, a tam problemów z odfermentowaniem nie mają. Do tego co słyszałem ekstrakty słodowe same w sobie słabo odfermentowujące. Tak przynajmniej sugeruje Zainasheff i Palemer w książce Brewing classic styles. Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Witam Podepnę się pod temat,ten sam zestaw co kolega wyżej miał z BA,czyli porter i te same drożdże,ja mam problem odwrotny(chyba problem)w niedz...sprawdzałem °Blg(7 dzień fermentacji) i było 3.5°Blg a drożdże dalej pracują i nie myślą iść na wolne.Nie wiem ile teraz będzie ale nie sprawdzam bo jak fermentuje to po co,czyli już jest 9 dzień fermentacji. Zacierałem w 67°C godz....i wtedy dałem słód ciemny,i zostawiłem na 20min.. filtracja zajeła mi troszku ponad godz...a po gotowaniu wyszło 20l 12.5 °Blg wiec dolałem sobie z litr wody przegotowanej żeby mieć więcej browarka,oczywiście nie musiałem.Fermentacja jest w 18°C na początku trochę było nieciekawie(drożdże zadane po rehydrytacji o 21) rano po zadaniu drożdży ktoś z rodz....zamknął mi lodówkę i było 30°C ale do 3godż... udało mi się zbić temp.. z 30°C na 19°C.Wiec ja tak se myślę że jak tak dalej będzie to zejdą spokojnie do 1°Blg,oczywiście lubie faze po piwie,ale chyba to tak nie powinno zejśc prawda czy jak? Edytowane 18 Października 2011 przez cjhouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Aha teraz właśnie z ciekawości patrzę i BA podniosło ceny zestawów z 42zł na 46zł POGIEŁO ICH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Niestety podnieśli ceny. Twierdzą że to przez to że słód jest teraz droższy. Obecnie wersja nieśrutowana kosztuje praktycznie tyle samo co wersja śrutowana kiedyś. Nie wiem jak to dokładnie jest z tymi drożdżami S-04 ale u mnie odfermentowywały w granicach 2-4 BLG. Czyli drożdże chyba robią co chcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 pamiętajcie że za słody Wyermanna i Castle Malting płaci się w euro, więc sama różnica w kursie od czerwca robi podwyżkę przynajmniej 25 groszy na kg. Poza tym benzyna poszła w górę a jakoś trzeba ten słód z Niemiec czy Belgi dowieźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Do tego w przyszłym roku ok 30-sto procentowa podwyżka prądu. W lipcu podrożał gaz o niecałe 10% i zapowiadane są kolejne podwyżki na 2012. Vat też pewnie pójdzie w górę. Cóż, warzenie będzie coraz droższe i coraz większy udział w kosztach będzie miała energia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się