Makaron Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Teraz trzeba tylko poczekac az Elroy zrobi nam sonde... No tak' date=' ale w sondzie są opcje a,b,c itd a ja nie wiem co wstawić [/quote'] Losuj z BJCP Zabawiłem się w Marysie i proszę propozycje http://www.wiki.piwo.org/index.php/Southern_English_Brown http://www.wiki.piwo.org/index.php/American_IPA http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Golden_Strong_Ale http://www.wiki.piwo.org/index.php/Vienna_Lager Losowałem z kategorii tak by 4 style nie były podobne do siebie. Edytowane 16 Listopada 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja nie mam nic przeciwko, a nawet mi się podoba. Co Wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) No tak, ale w sondzie są opcje a,b,c itd a ja nie wiem co wstawić Moim zdaniem: nie wiecej nic 4-5 gatunkow piw, zeby nie wyszlo ze po glosowaniu kade piwo ma po jednym glosie. Teraz jest zima wiec conajmniej 2 piwa dolnej fermentacji. Warto by chyba dodac tez Polskie Ale, dla tych w Polsce ktorzy chca brac udzial w zabawie ale jednoczesnie nie maja warunkow na dolna fermentacje i nie chca wydawac kupy pieniedzy na zagraniczne chmiele i drozdze. I moze jakis angielski styl gornej fermentacji? Albo Kolsch? Albo belgijskie ale? Albo... Edytowane 16 Listopada 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Jak damy Polskie Ale, to każdy zagłosuje i będzie "po zabawie" Jestem przekonany, że tak będzie Ale pomysł jest bardzo godny i przygotujemy na to osobą akcję. Z belgijskich Ale jest http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Golden_Strong_Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Zabawiłem się w Marysie i proszę propozycje http://www.wiki.piwo.org/index.php/Southern_English_Brown Losowałem z kategorii tak by 4 style nie były podobne do siebie. Moze jezeli juz Brown to lepiej Polnocne zamiast Poludniowe? Nie wiem czy chce warzyc piwo o gestosci 1.042 i IBU 20? Edytowane 16 Listopada 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Z belgijskich Ale jest http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Golden_Strong_Ale Klopot ze Strong Ale jest dokladnie odwrotny niz ten z Southern Brown: Strong jest za mocny (1.070-1.095), czyli jezeli butelkujesz to to piwo nie bedzie dobre w smaku conajmniej przez 6 miesiecy, moze nawet rok. Pozatym zanim zaczniesz warzyc Strong najlatwiej jest najpierw uwarzyc slabsze Blonde, zeby uzyc drozdze z Blonde jako starter na Strong. W przeciwnym razie powinienes zrobic 4 litry startera.... Edytowane 16 Listopada 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Caly czas nie jestem pewien, czy kategorie powinny byc dokladne z BJCP, czy bardziej ogolne? Chyba jednak moim zdaniem ogolne. Przyklad: powiedzmy ze kategorie do tej zabawy sa "ogolne", np. zamiast "Polnocno-Angielskie Brown Ale" mamy po prostu "Brown Ale". Wtedy mozesz sobie uwazyc Poludniowe Angielskie Brown Ale, Amerykanskie Brown, inne Brown, ktorego nie ma w BJCP (sam wlasie uwarzylem India Brown Ale), albo mozesz tez uwarzyc Brown Ale z latwo dostepnymi w Polsce skladnikami: uzywajac polskich chmieli, drozdy S-04 albo jakis innych. BTW, Elroy, kiedy mozesz zrobic ta sonde? Jezeli nie moesz dzisiaj-jutro to moze ja zrobie po prostu link do takiej strony?: http://www.99polls.com/poll_98719 Czekamy z ta zabawa tylko na ciebie, Elroy! Edytowane 19 Listopada 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Jak już pisałem na PW - dzisiaj wieczorkiem wrzucę temat. Zwlekam bo: 1) nie chcę żeby to byłą tylko akcja na forum 2) nie jestem w ciągu dnia ciągle na sieci i po prostu nie mam kiedy. Czy my się zdecydowaliśmy na określone style, wedle tego co wylosował Makaron ? Scooby - decyduj jakie style mam dać do sondy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Caly czas nie jestem pewien, czy kategorie powinny byc dokladne z BJCP, czy bardziej ogolne? Chyba jednak moim zdaniem ogolne. Przyklad: powiedzmy ze kategorie do tej zabawy sa "ogolne", np. zamiast "Polnocno-Angielskie Brown Ale" mamy po prostu "Brown Ale". Wtedy mozesz sobie uwazyc Poludniowe Angielskie Brown Ale, Amerykanskie Brown, inne Brown, ktorego nie ma w BJCP (sam wlasie uwarzylem India Brown Ale), albo mozesz tez uwarzyc Brown Ale z latwo dostepnymi w Polsce skladnikami: uzywajac polskich chmieli, drozdy S-04 albo jakis innych. BTW, Elroy, kiedy mozesz zrobic ta sonde? Jezeli nie moesz dzisiaj-jutro to moze ja zrobie po prostu link do takiej strony?: http://www.99polls.com/poll_98719 Czekamy z ta zabawa tylko na ciebie, Elroy! No to co byście powiedzieli na coś takiego: Brown Ale - do wyboru SEBA, Norther Brown Ale, klony i wolne interpretacje ciemnego ale`a. Po prostu ma być ciemne lekko goryczkowe i nie zbyt mocne, musi wyróżniać się od stouta. IPA - czyli gorzkie i chmielowe piwo, klony, wolne interpretacje, nawet nowoczesne interpretacje tego piwa, czyli o niższej gęstości początkowej coś od 1.044 czyli 11°Blg (piwo musi się wyróżniać od bittera, powinno być jaśniejsze, mniej karmelowe) Belgijskie - wolna interpretacja na temat piw belgijskich. Lager - czyli to co rozumiemy przez to od Lekkich lagerów w stylu amerykańskim przez czeskie do niemieckich pilsów, wraz z lokalnymi wariacjami jak mocny lager 15°Blg+. A na grudzień po prostu zostawić Polskie Ale, to dało by nam czas na przygotowanie się do piwa, które wyjdzie z głosowania. Edytowane 19 Listopada 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Dobre propozycje Makaron. Ja bym proponowaj cos takiego: 1. Czeski Pilsner (2B. Bohemian Pilsener) 2. Kozlak (3B. Oktoberfest) 3. Polskie Ale (Polskie piwo domowe gornej fermentacji) 4. Brown Ale (11A, 11B, 11C, 10C, lub polska wersja Brown Ale) Edytowane 19 Listopada 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Aby Polskie Ale było odpowiednio zrozumiane przez osoby które sporadycznie bywają na forum, musimy przygotować odpowiedni grunt. To pojęcie jest znane w zasadzie tylko w naszym gronie i może spotkać się z niejasnościami. Dlatego kierowałbym się ku zdaniu Makarona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Dobre propozycje Makaron. Ja bym proponowaj cos takiego: 1. Czeski Pilsner (2B. Bohemian Pilsener) 2. Kozlak (3B. Oktoberfest) 3. Polskie Ale (Polskie piwo domowe gornej fermentacji) 4. Brown Ale (11A, 11B, 11C, 10C, lub polska wersja Brown Ale) Co to za problem jednego miesiąca zaproponować jedno, drugiego drugie. Miną lata póki wyczerpią się nam pomysły. Ty jesteś pomysłodawcą więc masz prawo tworzenia zasad . Co do polskie ale to napisałem coś takiego : http://www.piwo.org/forum/p30404-15-11-2009-17-19-48.html#p30404 Ta definicja zostawia bardzo duże pole do interpretacji. Piwo może być od jasnego do złocistego, fermentowane drożdżami górnej fermentacji, prawie każdymi, ale fermentowane w dolnym zakresie temperatur. Jako surowce proponuje pilzneński, ewentualnie szczypta karmelu, marynka i lubelski jako chmiele ( z możliwością użycia chmieli naszych sąsiadów). Kto chętny do wzięcia udziału w zabawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja sie pisze to juz jest nas trzech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Pierwszym piwem miesiaca, na Styczen 2010, zostal Czeski Pilsner. http://www.piwo.org/forum/t2233-Piwo-miesiaca-Styczen-2010.html Zastanawiam sie teraz nad lista piwa miesiaca na nastepny miesiac. Mysle, ze piwo, ktore wygralo w tym miesiacu jak rowniez piwo ktore zajelo ostatnie miejsce powinny odpasc z listy na jakis czas. Oznacza to, ze Czeski Pilsner i Polskie Ale nie pojawi sie w przyszly miesiac na liscie i potrzebujemy teraz dwa nowe rodzaje piwa. Jak myslicie, jakie piwa dodac w przyszlym miesiacu? Moim zdaniem, poniewaz mamy zime, moze dodac jakies lagery? Mam na mysli np Bock (kozlak) w dowolnym stylu: Doppelbock , Maibock etc. Poza tym moze by dodac polaczana kategorie Marcowy / Wiedenski / Monachijski. A moze by dodac jakis jasny pilsner typu Helles? Co wy na to? Edytowane 2 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) [...]Moim zdaniem, poniewaz mamy zime, moze dodac jakies lagery? Mam na mysli np Bock (kozlak) w dowolnym stylu: Doppelbock , Maibock etc.Poza tym moze by dodac polaczana kategorie Marcowy / Wiedenski / Monachijski. A moze by dodac jakis jasny pilsner typu Helles? Co wy na to? Nie łączmy stylów. Jaki to ma sens? Niech polskie kuchenno-pokojowo-łazienkowe ale pójdzie w niepamięć. Popieram dodanie lagerów. Niemniej jednak mamy marcowe. Może maibock? Albo wersja ciemniejsza? Ewentualnie monachijskie ciemne... edit: 1. KOŹLAK STANDARTOWY 2. MONACHIJSKIE CIEMNE Edytowane 2 Stycznia 2010 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 1. KOŹLAK STANDARTOWY2. MONACHIJSKIE CIEMNE 3.Porter Bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Fajne fajne. Właśnie zamierzam zacząć zabawę w piwa ze słodów. Jeżeli do piwa miesiąca dodacie jakieś sprawdzone receptury to będę mógł się pobawić jak zaawansowani. Okres fajny, niezależnie miesiąc czy dwa. Jeżeli jeszcze jakiś zaprzyjaźniony sklep przygotuje taki zestaw składników to było by super (miałby darmową reklamę) Przy okazji powstanie kolejna książka kucharska Bart Edytowane 2 Stycznia 2010 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) 3.Porter Bałtycki To jest dobry pomysl. Zwlaszcza ze za miesiac wszyscy uczestnicy zabawy "Piwo miesiaca'' beda mieli gestwe drozdzowa nadajaca sie jako starter na "mocniejszy" lager typu Porter Baltycki. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 to już można warzyć czy czekamy na jakiś sygnał (recepturę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Kazdy sam wybiera sobie recepture i warzy wedlug "swojego" sposobu. Wazne jest, zeby twoje piwo bylo w szeroko pojetnych "granicach stylu" piwa konkretnego miesiaca. Tzn. w tym miesiacu warzymy Piwo Pepiczkowe. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Tak się zastanawiam nad tym czy ?piwo miesiąca? jest sukcesem czy też nie? Niewiele ludzi wpisało opis warzenia piwa miesiąca w styczniu. Niektórzy po prostu wpisali to w swoje ?zapisy piwowarów? inni po prostu nie przeczytali dokładnie i myślą że był to konkurs na najleprze piwo. Czy myślicie żeby kontynuować ten pomysł i zacząć wątek ?piwo miesiąca luty 2010? czy też nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Scooby - parę zda na temat 1. IMHO - pierwotny pomysł - czyli wybieramy styl, warzymy, opisujemy recepturę i przebieg a na końcu przedstawiamy ocenę piwa z danego miesiąca odpowiadał najbardziej i jestem za kontynuowaniem idei. 2. niestety na styczeń się nie załapałem, bo nie mam kompletnie warunków na dolniaki (to znaczy teoretycznie mam i mogę kiedyś zaryzykować ). dlatego głosowałem w styczniowej sondzie, ale nie startowałem z opisem warki. 3. nie jestem pewien czy wyrobimy się z pomysłem "piwo miesiąca lutego 2010" - a to dla tego, że większość z nas warzy w weekendy i zanim zrobimy sondę (ustalimy jakie style głosujemy), zanim ludzie zagłosują i ustalisz wyniki to będzie połowa lutego. dodatkowo podejrzewam, że większość chętnych do zabawy ma już zaplanowany luty na warzenie piwek na I-wszy konkurs piwa.org podsumowując, ten przydługi wywód - zacznijmy zbierać pomysły na "piwo miesiąca marca 2010", no chyba, że się uwiniemy z sondą do weekendu - to wtedy lecę po zapasy i warzymy Edytowane 2 Lutego 2010 przez wassyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Mnie też się wydaje, ze miesiąc to za krótko, ja się nie wyrobiłem - a to nie ma drożdzy, a to carapilsa, a to chmielu, a to czasu. Może raz na kwartał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Scooby - mam wrażenie, że sporo piwowarów skupia się obecnie na stylach konkursowych - nawet jeśli nie zamierzają wysyłać na nie swoich piw. Konkursami sypnęło, inspiracji sporo (myślę, że uzbiera się ~ 15 gatunków) to i oddźwięk w ramach akcji "piwo miesiąca" mały... Być może gdyby "piwo miesiąca" pokrywało się ze stylami konkursowymi dyskusja byłaby bardziej ożywiona? Inna sprawa, że miesiąc to często za mało aby do konkretnego gatunku podejść (a już na pewno za mało aby ocenić wyniki) - zmiana na "piwo sezonu" (wiosna / lato / jesień / zima) byłaby OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się