udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Hej Mam pewną swobodę w wyborze tematu pracy inżynierskiej to naturalnie padło na tematykę piwną bo i studia związane z żywnościówką. Praca ma charakter badawczy a nie opisowy także docelowo mam działać w laboratorium z próbką własnego piwa i prawdopodobnie porównać ją z jakimś koncerniakiem. Szukam osoby, która mogłaby mi coś podpowiedzieć w kilku sprawach. Głównie chodzi o stosowane metody do oznaczania związków chemicznych w piwie. Czyli w jaki sposób możemy oznaczyć np. diacetyl, dms, kwas cytrynowy, siarkowodór itd - generalnie wszystko co się da oznaczyć i w jaki sposób można to zrobić jak najniższym kosztem bo niestety uczelnia na to nie wykłada pieniędzy ale mamy pewne zaplecze sprzętowe typu spektrofotometry, chromatografy itd. Szperam na bieżąco w zagranicznych artykułach tylko problem w tym, że większość z nich jest płatna po $40 więc każdy strzępek informacji wysoce ceniony. Także byłbym wdzięczny za odzew ewentualnie podlinkowanie usera, do którego mógłbym się odezwać Dzięki i pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Takie rzeczy raczej chromatograficznie się oznacza ale nie siedzę w tym więc dokładnie nie pomogę. Nie macie na uczelni dostępu do płatnych baz? Z jakich czasopism potrzebujesz artykuły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Jestem chemikiem i mam dostęp do większości czasopism z listy filadelfijskiej. Chętnie pomogę, chociaż czarno widzę oznaczanie niektórych substancji w piwie bez chociażby wzorców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli w jaki sposób możemy oznaczyć np. diacetyl, dms, kwas cytrynowy, siarkowodór itd Wymienione związki, poza kwasem cytrynowym przy pomocy GC, poza tym przydatne może być HPLC-MS, ale jak już kolega wspomniał w bez wzorców może być kłopot. Inne metody analityczne, nawet jeśli użyteczne, to oznaczają duuużo więcej zabawy. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Veteran5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Fajnie, dzięki za odzew. Ja generalnie słaby jestem w te klocki, dopiero w tym kierunku zaczynam działać. Jutro się dowiem czy na uczelni mamy jakiekolwiek wzorce jednak wstępnie już wiem, że jest z tym ciężko a na kupno nie ma budżetu. Póki co chciałbym wstępnie wiedzieć co mogę oznaczyć, jak to zrobić i potem z tej grupy promotor wybierze to co będzie można rzeczywiście oznaczać w ramach sprzętu, który mamy. To z czym będzie największy kłopot pod kątem wymaganych wzorców, co powinno być do ogarnięcia? Możecie póki co w ten sposób mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Przede wszystkim wg. polskich norm - Normy PN i Analityca EBC. Na stronie drugiej organizacji mozesz trafic na zarys metodyki, ale poza tym jest platna. + jak koledzy powyzej HPLC ze wzorcami - narzedzie. Ew. ulubiony sprzet o wdziecznej nazwie termohydronapawarka z przyczłapem do turbobulbulatora - typu Anton Paar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Proponuję żebyś podał sprzęt jaki masz w labie i związki, które chcesz oznaczać. Będzie nam wtedy łatwiej Ci pomóc. Teraz trochę czuję, że unosimy się w pustce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Diacetyl, dms raczej odpada dla studenta zbyt duże koszty, proste badania z polskiej normy najciekawsze to goryczka w JG, polecam też zawartość związków fenolowych i do tego potencjał redukcyjny a no i oczywiście sensoryka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Prosto da się zrobić oznaczenie IBU oraz kwasowości. Fenole, potencjał redukcyjny - też można zrobić niskim kosztem w labolatorium. A oznaczenie konkretnych związków to trzeba robić wg normy, żeby zachować metodykę i porównać z innymi danymi. Koniecznie chcesz się bawić w analitykę ilościową? W sumie, dla mnie najciekawszym zagadnieniem jest butelkowanie (z pasteryzacją lub bez) i związana z tym zmiana walorów sensorycznych. Myślę, że jak zagadasz do Wiktora z Olbrachta to podpowie Ci kilka ciekawych zagadnień do zbadania przez inżyniera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Co do sprzętu to mam do dyspozycji HPLC z detektorem UV/VIS, RI oraz fluorescencyjny. Do tego sprktrofotometr i nawet refraktometr heh I tak jak mówiliście - nie będzie problemu z oznaczeniem fenoli, potencjału redukcyjnego do tego kwasowość i metanol. Muszę się dowiedzieć jakie konkretnie wzorce potrzebuję do oznaczania innych związków wtedy promotorka się dowie czy to jest do załatwienia bo właśnie rozpisują jakiś przetarg na sprzęt tego typu. A i jeszcze azot Kiejdahalem. Ponad to sensoryka, czyli mam nadzieję, że uda się rozwieźć piwo po kilku chętnych osobach z Wrocławia tak by otrzymać jakąś ocenę, najlepiej zgodnie z zasadami PSPD. Co do pytania wyżej to wolę analitykę ilościową bo szybko się z tym uwinę w laboratorium i będę mieć już cały materiał do pisania pracy. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Możesz też spróbować się skontaktować z Jackiem Kocurkiem. Pracuje na Politechnice Śląskiej i IBU na pewno badał, ale nie wiem jakie jeszcze badania robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 U mnie też miało być tak piękne pan se znajdzie metodykę i będziemy kupować odczynniki bo zamówienia robimy, a wyszło jak wyszło że trzeba było robić z tego co jest na szczęście izooctan był zwykłe oznaczanie goryczki trzeba głównie spektrofotometr w zakresie UV i izooctan natomiast IBU na hplc będzie wiązało się z bardziej skomplikowanym przygotowaniem próbki oraz posiadaniem wzorca (chyba jakiś r-r alfakwasów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 A co to znaczy zwykłe oznaczanie goryczki? Jak to się ma do IBU? Myślałem, że IBU jest taką zwykłą miarę goryczki. To może przy okazji jakiś pomysł na piwo? Myślałem, żeby zrobić coś nieskomplikowanego i pijalnego, bez wykrzywiającej goryczy, tak żeby amatorzy również mogli spróbować piwa bo od nich też będę zbierać oceny. Czyli jakieś Pale Ale, zapewne z amerykańcami, niewielki dodatek pszenicznego, raczej wytrawne. W sumie coś takiego właśnie u mnie fermentuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) zwykłe oznaczenie goryczy to z polskiej normy ekstrakcja izooktanem i pomiar absorbancji(UV) i wsio, metoda prosta, ale bodajże nie wychwytuje niektórych akwasów składających się na goryczkę i daje inne wyniki jak pomiar na hplc (tutaj też będzie różnie w zależności od detektora) ale z tego co zauważyłem jakieś porównanie z ibu jest piwo jak najlepiej sklarowane aby zmniejszyć problemy z nieprawidłowymi wynikami(próbka do spektrofotometru musi być klarowna aby nie było cudów) czyli z górniaków wybrałbym s04 i chmielenie na zimno odpada Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Trafne spostrzeżenia co do tego piwa, dzięki wielkie. To trzeba będzie uwarzyć jakiegoś anglika chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Trochę odświeżę temat. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób należy odgazować próbkę piwa, która powędruje na chromatograf? Mogą być ultradźwięki czy wskazana jest inna metoda? Jeszcze nie szperałem w normach, może ktoś mi tego oszczędzi edit: Może ktoś ma jeszcze pomysł do czego mogę pobrać próbki 10-20ml tak by je bezpiecznie przetransportować i nie zanieczyścić? edit2: Już mam, probówki do wirówek falcon 50ml będą okej. Edytowane 10 Lipca 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 ultradźwięki lub wytrząsarka (jakieś 30-40min) potem filtrujesz przez sączek (pierwsze krople przesączu zawracasz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się