zbyszek73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Uwarzyłem pierwsze piwko Dunkel-Weizen naprawdę zacieranie jest proste piwko jest na fermentacji burzliwej czy po zakończeniu tej fermentacji można pominąć cichą fermentacje i rozlać piwko do butelek ?. brak drugiego fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Tak można, zwłaszcza, że ten styl to wybaczy Jak widzę nie masz innej możliwości, więc tylko upewnij się areometrem do jakiego poziomu odfermentowało piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Uwarzyłem pierwsze piwko Dunkel-Weizen naprawdę zacieranie jest proste piwko jest na fermentacji burzliwej czy po zakończeniu tej fermentacji można pominąć cichą fermentacje i rozlać piwko do butelek ?. brak drugiego fermentatora można ale lepiej przelać na cichą brak drugiego fermentatora to mały problem ja w przeciągu miesiąca pozyskałem dwa ze sklepu rybnego normalnie śledzie w nich sprzedawano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) ZBYSZEK 73 Wszystko można, ale czy warto. Pokombinuj, żeby piwo zlać do innych naczyń oczywiście zdezynfekowanych, a potem zlej spowrotem do fermentatora. Przetrzymaj to 14 dni. W ciągu tych 14 dni załatw Sobie inny fermentator bo to jest konieczne. Jak będziesz rozlewał do butelek to do drugiego fermentatora zdekantujesz piwo wlejesz rozpuszczony cukier, glukozę, składnik potrzebny do refermentacji i wlewasz do butelek. Potem troche odczekasz te głupie 3 tygodnie i będzie super. Edytowane 11 Listopada 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Potrzymaj to piwo w fermentacji conajmniej 2-3 tygodnie, a pozniej przy rozlewaniu uwazaj, aby nie ruszyc osadu na dnie. Ja wszystkie moje Ales trzymam tylko w jednej fermentacji przez 3-4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 czekam na drugi fermentator a piwo kończy fermentacje burzliwą jak coś znajdę to przeleje a jak nie to poleci do butelek pytanko jakie będzie w butelkach rozlane bezpośrednio po burzliwej .. na pewno będzie mentne czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Do weizena cichą możesz pominąć. Ale drugi fermentor/pojemnik jest niezbędny - choćby dla ułatwienia rozlewu; dekantujesz piwo z burzliwej, bez osadu, dodajesz roztwór cukru do refermentacji, i rozlewasz. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Może być mniej klarowne, ale jak dłużej potrzymasz w butelkach to się wyklaruje. Bedzie tylko dużo większy osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 re fermentacje już tak robiłem przy piwku z brew kita jak pisałem czekam na fermentator z BA za późno zamówiłem no ale jeszcze trochę czasu jest mam nadzieje ze coś znajdę bo następne piwko czeka ciągłość musi być ja dodaje zamiast cukru ekstrakt słodowy do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 dodaje zamiast cukru ekstrakt słodowy do refermentacji ja nie widze różnicy to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 nie pytałem o cukier czy ekstrakt słodowy a o fermentacje cichą czy mozna z niej zrezygnować i jakie będzie piwo POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 nie pytałem o cukier czy ekstrakt słodowy a o fermentacje cichą czy mozna z niej zrezygnować i jakie będzie piwoPOZDRAWIAM kilka osób juz Tobie odpowiedziało , ja myśle że w pszenicy mżna sobie darować ps. przepraszam że zasugerowałem zmianę ekstraktu na cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 NIEMA SPRAWY NIE PRZEPRASZAJ DOBRZE WIEDZIEC ZE CUKIER TERZ DOBRY POZDRAWIAM :):beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 NIEMA SPRAWY NIE PRZEPRASZAJ DOBRZE WIEDZIEC ZE CUKIER TERZ DOBRY POZDRAWIAM :):beer: nie musisz tak krzyczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się