Nathandrel Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 7 godzin temu, smerf08365 napisał: Reklamacja na pewno trochę potrwa. Na GFa czekałem pół miesiąca i przez ten czas nic nie warzyłem bo myślałem, że zaraz przyjdzie ? Chyba zrobię tak jak napisałeś bo te oryginalne gumy wydają się tandetne ? Ja na swój komplet gumek (też dostałem z podartymi) czekam od listopada 2020. Powodzenia w walce z supportem, który jest mocno ułomny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 4 godziny temu, Nathandrel napisał: Ja na swój komplet gumek (też dostałem z podartymi) czekam od listopada 2020. Powodzenia w walce z supportem, który jest mocno ułomny. Reklamowałeś w TB czy bezpośrednio do producenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 22 godziny temu, Nathandrel napisał: Ja na swój komplet gumek (też dostałem z podartymi) czekam od listopada 2020. Powodzenia w walce z supportem, który jest mocno ułomny. Założyłem wężyk i opaski zaciskowe tak jak radził kolega i wszystko działa. Zadzwoniłem do TB, mam im wysłać zdjęcie tej części a oni mają mi ją wysłać. Ile to będzie trwało to się jeszcze okaże. Ważne, że grainfather naprawiony i można zacząć warzenie. Ciekawi mnie ile szybciej będzie trwał cały proces w porównaniu do zwykłego gara. Dodam że na garach schodziło mi około 6,5h. Bez chłodnicy (ale ze śniegiem ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Stelmaszczyk Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 U mnie na początku aż takiej wielkiej różnicy w czasie nie było po przejściu na gfa, ale zdecydowanie są uniwersalne plusy-mogę nawet w trakcie pracy sobie coś prostego uwarzyć Natomiast idzie coraz szybciej i ostatnio 20l IRA 12blg zrobiłem w jakieś 4 godziny+mycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Ja przy zwyklej warce zazwyczaj zamykam się ze wszystkim w 4 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olko Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Dzień dobry. Od kilku warek w tym miejscu, jak na zdjęciu (żółta strzałka), w okolicach złącza przedostaje się mi zimna woda i powolutku ścieka mi po chłodnicy na stół. Przy chłodzeniu brzeczki może nakapać powiedzmy 300ml.. Jak mam to naprawić by nie zepsuć? Może macie jakiś film lub zdjęcia lub stronę www jak uszczelnić? Podejrzewam iż przecieka mi łącze zimnej wody do chłodnicy. Czysta, woda, nie brzeczka.. I po wewnętrznej stronie sucho - cieknie tylko po zewnętrznej.. Będę wdzięczny za podpowiedź.. Edytowane 11 Marca 2021 przez olko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Jestem po pierwszej warce na g30, a ogólnie to dopiero 16. Zestaw NEIPA 16BLG z TB z płatkami pszenicznymi i owsianymi. Wszystko przebiegało zgodnie z planem, wysladzanie poszło szybko, może nawet za szybko. Potem standardowo wykipiało mi przy gotowaniu, schładzanie przebiegło bardzo sprawnie. Zmierzyłem ballingomierzem i wychodzi mi 12 ?? Pytanie: skąd taka słaba wydajność? Przepływ pompy? Mieszanie zacieru zrobiłem przez pierwsze 10 minut, później założyłem górne sito i tylko pompa tak na 2/3, żeby nie przelewało się przez środek. Szczerze powiem, że po takim sprzęcie spodziewałem się trochę lepszego wyniku ? Jak Wy, sobie z tym radzicie, żeby uzyskać lepszy wynik? Poniżej kilka fotek wraz z recepturą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 4 godziny temu, smerf08365 napisał: Jestem po pierwszej warce na g30, a ogólnie to dopiero 16. Zestaw NEIPA 16BLG z TB z płatkami pszenicznymi i owsianymi. Wszystko przebiegało zgodnie z planem, wysladzanie poszło szybko, może nawet za szybko. Potem standardowo wykipiało mi przy gotowaniu, schładzanie przebiegło bardzo sprawnie. Zmierzyłem ballingomierzem i wychodzi mi 12 ?? Pytanie: skąd taka słaba wydajność? Przepływ pompy? Mieszanie zacieru zrobiłem przez pierwsze 10 minut, później założyłem górne sito i tylko pompa tak na 2/3, żeby nie przelewało się przez środek. Szczerze powiem, że po takim sprzęcie spodziewałem się trochę lepszego wyniku ? Jak Wy, sobie z tym radzicie, żeby uzyskać lepszy wynik? Poniżej kilka fotek wraz z recepturą. Pozdrawiam Więcej wody do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 2 godziny temu, anteks napisał: Więcej wody do zacierania Dałem 18,5 litra. Ile wg Ciebie powinienen dać, żeby uzyskać te 16 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Stelmaszczyk Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 29 minut temu, smerf08365 napisał: Dałem 18,5 litra. Ile wg Ciebie powinienen dać, żeby uzyskać te 16 BLG? Teoretycznie wg apki grainfathera móglbyś mieć te 16blg gdybyś zacierał w 17,8L wody i wysładzał 10. Powinno wyjść 20 litrów brzeczki 16BLG, ale przy 80% wydajności i bez strat (co przy tej ilości chmielu chyba jest nieosiągalne). Dziwna receptura imo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 16 minut temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał: Teoretycznie wg apki grainfathera móglbyś mieć te 16blg gdybyś zacierał w 17,8L wody i wysładzał 10. Powinno wyjść 20 litrów brzeczki 16BLG, ale przy 80% wydajności i bez strat (co przy tej ilości chmielu chyba jest nieosiągalne). Dziwna receptura imo. Wysladzalem 16litrami wody. Przed gotowaniem było jakieś 28l w kociołku. Pytanie, czy mieszacie złożę w trakcie zacierania? Ja zamieszałem tylko na początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Kolego @smerf08365 prawie cały ten wątek poświęcony jest poprawieniu wydajności w GF. Ta receptura z TB daje 15 BLG dla warki 20 litrów i wydajności 75% wg BS, a wg aplikacji GF daje 13,87 brix przy tych samych założeniach. Jeśli więc uzyskałeś 12 BLG to wg aplikacji GF masz wydajność ok 70%. Aplikacja też podaje 17,8 litra wody do zacierania i 11,4 do wysładzania. Wg BS 16 BLG z tej receptury można uzyskać mając 80% wydajności więc dość sporo. Żeby zwiększyć wydajność dla tego kociołka musisz mieć możliwość śrutowania słodu odpowiednio drobno i dobrze jest mieć dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowolni wysładzanie. Wystarczy poczytać ten wątek, wszystko już jest napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 56 minut temu, nike21 napisał: Kolego @smerf08365 prawie cały ten wątek poświęcony jest poprawieniu wydajności w GF. Ta receptura z TB daje 15 BLG dla warki 20 litrów i wydajności 75% wg BS, a wg aplikacji GF daje 13,87 brix przy tych samych założeniach. Jeśli więc uzyskałeś 12 BLG to wg aplikacji GF masz wydajność ok 70%. Aplikacja też podaje 17,8 litra wody do zacierania i 11,4 do wysładzania. Wg BS 16 BLG z tej receptury można uzyskać mając 80% wydajności więc dość sporo. Żeby zwiększyć wydajność dla tego kociołka musisz mieć możliwość śrutowania słodu odpowiednio drobno i dobrze jest mieć dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowolni wysładzanie. Wystarczy poczytać ten wątek, wszystko już jest napisane. Rozumiem. Siatka i hopstopper od lewatywy zamontowane od razu ? Ok, dzięki za info. Ciekawe, czy jeśli bym mieszał podczas zacierania, byłoby lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Raczej nie. Brzeczka cyrkuluje przez cały etap zacierania i dodatkowo się klaruje. Mieszając miałbyś mętną brzeczkę. Rób warkę z ilością wody jaką podaje GF i drobniejszą śrutą. smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 W dniu 11.03.2021 o 15:47, olko napisał: Dzień dobry. Od kilku warek w tym miejscu, jak na zdjęciu (żółta strzałka), w okolicach złącza przedostaje się mi zimna woda i powolutku ścieka mi po chłodnicy na stół. Przy chłodzeniu brzeczki może nakapać powiedzmy 300ml.. Jak mam to naprawić by nie zepsuć? Może macie jakiś film lub zdjęcia lub stronę www jak uszczelnić? Podejrzewam iż przecieka mi łącze zimnej wody do chłodnicy. Czysta, woda, nie brzeczka.. I po wewnętrznej stronie sucho - cieknie tylko po zewnętrznej.. Będę wdzięczny za podpowiedź.. Hej kolego, mam identyczny problem, aktualnie podstawiam ściereczkę i jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, ścierka zbiera całą wodę. Ważne żebym nie musiał ścierać wody z podłogi Udało ci się jakoś to naprawić ? Zastanawiam się nad oddaniem na gwarancji, ale to zastopuje mnie nie na jakiś czas. Może w wakacje się zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Stelmaszczyk Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 5 godzin temu, smerf08365 napisał: Wysladzalem 16litrami wody. Przed gotowaniem było jakieś 28l w kociołku. Pytanie, czy mieszacie złożę w trakcie zacierania? Ja zamieszałem tylko na początku A ile miałeś litrów w fermentorze na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 14 godzin temu, smerf08365 napisał: Dałem 18,5 litra. Ile wg Ciebie powinienen dać, żeby uzyskać te 16 BLG? Ja bym zacierał w w jaki 23-25l. Zestaw jest bardzo wyżyłowany i dodał bym dla spokojności 0,5 kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 15 godzin temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał: A ile miałeś litrów w fermentorze na koniec? 22litry. Podejrzewam że z pół litra albo lepiej mogło wykipieć ? 7 godzin temu, anteks napisał: Ja bym zacierał w w jaki 23-25l. Zestaw jest bardzo wyżyłowany i dodał bym dla spokojności 0,5 kg słodu Oki, pewnie będę powtarzał tą warkę więc zrobię jak mówisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olko Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 W dniu 13.03.2021 o 16:31, goldi_WRO napisał: Hej kolego, mam identyczny problem, aktualnie podstawiam ściereczkę i jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, ścierka zbiera całą wodę. Ważne żebym nie musiał ścierać wody z podłogi Udało ci się jakoś to naprawić ? Zastanawiam się nad oddaniem na gwarancji, ale to zastopuje mnie nie na jakiś czas. Może w wakacje się zdecyduje. Dopiero dziś warzyłem kolejny raz.. Dokręciłem niebieski kabel mocniej, co wcześniej bałem się robić by nie uszkodzić. I przestało kapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cpu Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 20:10, morgus napisał: Reklamowałeś w TB czy bezpośrednio do producenta? Lepiej reklamowac u producenta - ja akurat pracuje w Nowej Zelandii wiec tam sie odezwalem zeby pomoc uzytkowniowi forum i na swoj koszt doslali z Holandii PCB ktore zostalo zalane woda - w tym czasie TB udawal ze nigdy nie sprzedawal GF i nic nie wie o sprawie... Bedziesz mial problem to daj znac pomoge, akurat moj zmiennik jest teraz w New Plymouth to zadzwoni do nich tam na miejscu. Muchor, Seven i morgus 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Jaki największy ekstrakt / litr udało wam się osiągnąć ? Ja wczoraj bardzo nie miłe zaskoczenie 15BLG / 23l / 7kg zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Bez esktraktów u mnie najlepszy wynik to chyba 21 brix i 19l Doppelbock. 8.55kg l, 65% wydajności Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Próbował ktoś przenieść kosz z młotem do wiadra z karanikiem i tam prowadzić wysładzanie ? Może to w jakimś stopniu poprawi wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 8 minut temu, witur napisał: Próbował ktoś przenieść kosz z młotem do wiadra z karanikiem i tam prowadzić wysładzanie ? Może to w jakimś stopniu poprawi wydajność ? Niby jak wysładzanie do wiadra z kranikiem miałoby podnieść wydajność? Co za różnica czy wysładzasz do kotła warzelnego, czy do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 9 minut temu, skazi napisał: Niby jak wysładzanie do wiadra z kranikiem miałoby podnieść wydajność? Co za różnica czy wysładzasz do kotła warzelnego, czy do wiadra? Większa kontrola prędkości wysladzania (kranik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się