witur Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 W dniu 9.02.2020 o 08:15, dr A. Gun napisał: Czesc, czy macie problem z apka po ostatnie aktualizacji? Przed rozpoczeciem warzenia standardowo wybieram New Brew, recepture i wyskakuje okienko please wait i tak kilka minut? dzisiaj pozostalo sterowanie recznie Wczoraj warzyłem i apka sie wyłącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 A wiec cos jest na rzeczy, pewnie za chwile puszcza kolejna aktualizacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Ja dzisiaj warzyłem i było wszystko ok z aplikacją. Zakupiłem jakiś czas temu nową zabawkę do mojego sprzętu czyli oryginalny grainfather overflow filter. Pomyślicie że to bezsensowny zakup ale na pewno każdy z Was stosuje jakieś sitko np. od herbaty aby słód nie przedostawał się podczas zacierania do brzeczki przez środkowy odpływ kosza zaciernego. Niekiedy miałem taką sytuację że podczas zacierania brzeczka podchodziła bardzo wysoko ponad zastosowane sitko i potrafiło ono mi się zsunąć. Miałem je dosyć lekkie. Oryginalny overflow filter jest solidnie przytwierdzony i zakładam dodatkowo sitko - efekt jest bardzo dobry bo nie wiem dlaczego ale brzeczka od tego momentu idealnie cyrkuluje i nie podchodzi wyżej ponad przelew. Druga sprawa to pozbyłem się kłopotu z wydajnością i dotyczy to także słodów z sklepu Twój browar. Po pierwsze to stosuje już na stałe metodę polecaną przez bodajże Pabllo_Lodz za co dziękuję mu bardzo i po drugie na stałe dodatkowe sito od Lewatywy przy zacieraniu. Miało być 17blg i tak wyszło a dzisiaj miało być 13blg i wyszło 13,5blg. Jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Jeśli piszesz o odczekaniu 10 minut i ponownym przemieszaniem zacieru przed pierwszą przerwą to ja to wyczytałem na grupie facebookowej i napisałem w tym wątku jako pierwszy. Napisz jeszcze jaką wydajność zakładałeś przy tych warkach bo samo BLG nie mówi za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 1 godzinę temu, war3333 napisał: Ja dzisiaj warzyłem i było wszystko ok z aplikacją. Zakupiłem jakiś czas temu nową zabawkę do mojego sprzętu czyli oryginalny grainfather overflow filter. Pomyślicie że to bezsensowny zakup ale na pewno każdy z Was stosuje jakieś sitko np. od herbaty aby słód nie przedostawał się podczas zacierania do brzeczki przez środkowy odpływ kosza zaciernego. Niekiedy miałem taką sytuację że podczas zacierania brzeczka podchodziła bardzo wysoko ponad zastosowane sitko i potrafiło ono mi się zsunąć. Miałem je dosyć lekkie. Oryginalny overflow filter jest solidnie przytwierdzony i zakładam dodatkowo sitko - efekt jest bardzo dobry bo nie wiem dlaczego ale brzeczka od tego momentu idealnie cyrkuluje i nie podchodzi wyżej ponad przelew. Druga sprawa to pozbyłem się kłopotu z wydajnością i dotyczy to także słodów z sklepu Twój browar. Po pierwsze to stosuje już na stałe metodę polecaną przez bodajże Pabllo_Lodz za co dziękuję mu bardzo i po drugie na stałe dodatkowe sito od Lewatywy przy zacieraniu. Miało być 17blg i tak wyszło a dzisiaj miało być 13blg i wyszło 13,5blg. Jest dobrze. ostatnio sie przelewało więc wstawiłem ... https://www.facebook.com/browaranteks/videos/175305306899222/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Oryginalna bazooka ma tu dobre zastosowanie. A przy spaniu słodów nie naleci na dół . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Teraz, x1d napisał: Oryginalna bazooka ma tu dobre zastosowanie. A przy spaniu słodów nie naleci na dół . wkręciłem co trochę przesadziłem z ilością słodów i wody. DO sypania nic nie wkręcam lub oryginalna zaślepkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 W dniu 10.02.2020 o 10:42, witur napisał: Wczoraj warzyłem i apka sie wyłącza wlasnie wjechała aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noeldarek Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 17 godzin temu, war3333 napisał: Ja dzisiaj warzyłem i było wszystko ok z aplikacją. Zakupiłem jakiś czas temu nową zabawkę do mojego sprzętu czyli oryginalny grainfather overflow filter. Pomyślicie że to bezsensowny zakup ale na pewno każdy z Was stosuje jakieś sitko np. od herbaty aby słód nie przedostawał się podczas zacierania do brzeczki przez środkowy odpływ kosza zaciernego. Niekiedy miałem taką sytuację że podczas zacierania brzeczka podchodziła bardzo wysoko ponad zastosowane sitko i potrafiło ono mi się zsunąć. Miałem je dosyć lekkie. Oryginalny overflow filter jest solidnie przytwierdzony i zakładam dodatkowo sitko - efekt jest bardzo dobry bo nie wiem dlaczego ale brzeczka od tego momentu idealnie cyrkuluje i nie podchodzi wyżej ponad przelew. Druga sprawa to pozbyłem się kłopotu z wydajnością i dotyczy to także słodów z sklepu Twój browar. Po pierwsze to stosuje już na stałe metodę polecaną przez bodajże Pabllo_Lodz za co dziękuję mu bardzo i po drugie na stałe dodatkowe sito od Lewatywy przy zacieraniu. Miało być 17blg i tak wyszło a dzisiaj miało być 13blg i wyszło 13,5blg. Jest dobrze. Rozwiniesz o co chodzi w tej metodzie lub dasz link do wątku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Koledzy. Mam takie pytanko. Odkąd zacząłem przygodę z warzeniem piw mam taki mały problem. Ciężko mi zejść z odfermentowaniem poniżej 3 BLG. Wszystkie warki robię na sucharach albo na gęstwie po nich. Często tej gęstwy jest nawet więcej niż trzeba bo nie odmierzam jej tylko po zlaniu piwa do klarowania w fermentor z gęstwą wlewam z drugiego fermentora świeżo odebraną brzeczkę. Gęstwa miesza się z piwem i przelewam ją jeszcze raz do tego pierwszego fermentora. Po dwóch przelaniach ładnie się napowietrza, piana na 10 cm. Kiedyś zacierałem w temp 65 i 72 i myślałem że to przez to. Ostanie warki zacierałem w 63 i 62 i potem tyko mashout. Dwie z nich po pomiarze i po przeliczeniu z brix na Plato znowu miały 3,3P i 3,4P. Czy któryś z szanownych kolegów, którzy warzą na GF mają podobne spostrzeżenia? Refraktometr skalibrowany i na pewno pokazuje dobrze. Mam spławik i chyba następnym razem użyję jego dla testu chociaż nie chce mi się bawić w sprawdzanie temperatury ale chyba się zmuszę bo już nie wiem gdzie robię błąd. Ktoś coś doradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Drożdże i blg początkowe tez maja znaczenie a ty skupiłes się tylko na zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 No bo to jak zacierasz ma wpływ na ilość cukrów fermentowalnych i nierefermentowalnych... Blg początkowe nie ma znaczenia czy jest 12 czy 16 nigdy nie zjechałem poniżej 3. Czyli co? Zacząć robić na płynnych? Bez startera się obejdzie zaczynając od np 12P? Myślałem, że jest coś nie tak ze wskazaniem temp na GF i z tym jak ta temperatura się stabilizuje w takim kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Godzinę temu, nike21 napisał: Kiedyś zacierałem w temp 65 i 72 i myślałem że to przez to. Ostanie warki zacierałem w 63 i 62 i potem tyko mashout. Dwie z nich po pomiarze i po przeliczeniu z brix na Plato znowu miały 3,3P i 3,4P. Sprawdzałeś czy sterownik widzi poprawną temp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Na początku, 30 warek temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 10 minut temu, nike21 napisał: Na początku, 30 warek temu... To zacznij od tego, bo może myślisz że zacierasz w 63. Od 63 do 67 to nie dużo brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Sprawdzę przy następnej warce jaka jest temp na termometrze ze wskazaniem na sterowniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 2 godziny temu, nike21 napisał: Zacząć robić na płynnych? Raczej szczep ma znaczenie niż stan skupienia. Robisz na takich, które powinny odfermentować bardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 A co jest złego w odfermentowaniu do 3 blg? Płynne swoją drogą, mpim zdaniem lepsze od sucharów, jadę na płynnych od 40 warek. A jak napowietrzasz brzeczkę?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Oprócz dedykowanych do Saisona czy Wita używam w zasadzie tylko US05, i W34/70. Do pszenicznych używam Mauribrew weiss. Brzeczkę napowietrzam tak jak napisałem wyżej. Z GF odbieram schłodzoną brzeczkę do fermentora, potem przelewam ją do fermentora z gęstwą starając się jak najbardziej spienić i potem przelewam z powrotem do fermentora do którego odbierałem brzeczkę jeszcze raz ją spieniając. Piana jest zazwyczaj taka że wyłazi z wiadra. Jak nie mam gęstwy tylko zadaję suchary to oczywiście je rehydratyzuje i po podwójnym przelaniu brzeczki dodaję drożdze. Nie ma nic złego w takim odfermentowaniu ale chciałem uzyskać niższe stosując zacieranie w niższej temp i nic z tego nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Używałeś danstarów do saisona? One mają bardzo wysokie odfermentowanie (choć nie lubię ich i nie polecam). Jeżeli to kwestia sprzętowa, to faktycznie zbadaj temperaturę. Zauważyłem u mnie (royal), o czym pisałem gdzieś w wątku o chińskich kotłach, że w zależności od szybkości przepływu brzeczki przez słód podczas zacierania występują różnice rzędu kilku (2-3) stopni między podgrzewanym płynem na dnie i tym w koszu (w obie strony, wolny przepływ - za niska, szybki - za wysoka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Bardziej mi chodzi o to że sterownik pokazuje np 62 stopnie i jestem ciekaw czy brzeczka wtedy też ma 62 stopnie czy może jednak 65. Muszę to sprawdzić swoim termometrem. Mam TFA LT-101 więc myślę że pomiar będzie dokładny... Do saisona używałem akurat Mangrove Jacks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Cytat Rozwiniesz o co chodzi w tej metodzie lub dasz link do wątku ? Moja pomyłka bo o tej metodzie pisał nike21 i to jemu jestem wdzięczny za ten sposób. Niby nic wyjątkowego ale u mnie wydajność znacznie się poprawiła, nigdy nie liczę dokładnie ale zakładam określone blg i jest tak jak powinno być a w przypadku zestawu z Twoj Browar było nawet o pół balinga lepiej. Rewelacji na pewno nie mam ale jest zadowalająco czyli tak jak być powinno. W skrócie polega to na tym że wsypujemy słody dokładnie mieszając, zostawiamy zacier na 10 minut bez cyrkulacji, następnie ponownie dokładnie mieszamy i wtedy uruchamiamy normalne zacieranie. Noeldarek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonek Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Kociołek ponownie dostępny na stronie Twojego Browaru w"promocyjnej" cenie 3329.10zł. Cały czas się łamię nad zakupem, czy naprawdę wart jest swojej ceny w porównaniu do klonów tańszych o połowę lub jeszcze mniej? Im więcej czytam, tym więcej wątpliwości... - 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 8 minut temu, leonek napisał: Kociołek ponownie dostępny na stronie Twojego Browaru w"promocyjnej" cenie 3329.10zł. Cały czas się łamię nad zakupem, czy naprawdę wart jest swojej ceny w porównaniu do klonów tańszych o połowę lub jeszcze mniej? Im więcej czytam, tym więcej wątpliwości... oczekujesz ze ktos podejmie decyzje za Ciebie ? jak masz plusy i minusy to co jeszcze chcesz wiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonek Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Decyzję podejmę sam, bardziej interesowałaby mnie opinia kogoś kto pracował z tańszymi wersjami jak również z GF i mógłby się wypowiedzieć czy warto wydać 2x więcej kasy. Z tego co wiem GF ma chłodnicę przeciwbieżną, nowy programator połączony z aplikacją i z tego co wyczytałem jest wykonany z grubszej blachy i to chyba tyle z innowacji(lub aż tyle) w stosunku do reszty. Nie mam doświadczenia z kociołkami automatycznymi dlatego pytam. Edytowane 10 Marca 2020 przez leonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się