svieru Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam, pierwszy raz warzę piwo - Coopers Ale. Wczoraj zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, mam jednak parę pytań: 1)Czy powinienem dolać wody do rurki fermentacyjnej gdy będzie jej już mało? O co mi chodzi - taką oto rurkę http://www.stawscy.com.pl/sklep/images/fajki/rurkafermentacyjna0050.jpg należało napełnić do połowy przed włożeniem, zrozumiałem to tak, że wody ma być do połowy tych dwóch większych 'zbiorniczków'. Dziś - po dobie od zamknięcia wieka i rozpoczęcia fermentacji - tej wody jest już o ok. 2/3 mniej niż na początku, stąd moje pytanie, czy rurkę należy uzupełniać wodą. 2)Czy mogę/powinienem na bieżąco wyjmować rurkę fermentacyjną by sprawdzać temperaturę brzeczki i ewentualnie wówczas przesuwać bliżej/dalej grzejnika? Czy raczej powinienem unikać wyciągania rurki fermentacyjnej? Wczoraj sprawdziłem temperaturę i była ok. 25 stopni, czy nie jest to nieco za dużo? 3)Pytanie techniczne, czy te kapsle dołączone do zestawu pasują do standardowych butelek po piwie? Szukałem po forach odpowiedzi na te pytania, ale nie znalazłem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Ad1: Jeżeli jest za mało i nie robi już "bulb" to oczywiście uzupełnij Ad2: Co do używania rurki przy burzliwej fermentacji, to napisano już wiele. Generalnie jej nie używamy na tym etapie, bo po prostu nie ma potrzeby. Zostaw to piwo do końca fermentacji w spokoju i na pewno odsuń w chłodniejsze miejsce. Co do kapsli to musisz wskazać jaki zestaw, bo Coopers nie dodaje standardowo takich akcesorii, więc ktoś to dołożył od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Co do kapsli to musisz wskazać jaki zestaw, bo Coopers nie dodaje standardowo takich akcesorii, więc ktoś to dołożył od siebie. Tak, ktoś dołożył od siebie, bo cały zestaw dostałem w prezencie. Kapsle BIOWIN 26mm. Co do bulgotania, to w instrukcji napisano, że jak po 4-6 dniach powinno przestać bulgotać i to jest sygnał do rozlewania do butelek, no ale jak się ta woda skończy w rurce to siłą rzeczy nie będzie bulgotać, zatem jak będzie mało, to dolać trochę wody do rurki ale bez wyjmowania jej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Tak, kapsle są oczywiście ok. Wody dolej bez wyjmowania rurki, bo.... pewnie wygodniej. A czy aby w tym zestawie nie było też areometru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Tak, kapsle są oczywiście ok. Wody dolej bez wyjmowania rurki, bo.... pewnie wygodniej. A czy aby w tym zestawie nie było też areometru ? No jest cukromierz. Po 4 dniach sprawdzam stężenie, i jeśli jest takie jak zalecane, to rozlewam. Teraz tak pomyślałem, czy eksperymentowaliście i dodawaliście później miód zamiast cukru do kilku butelek? W sumie to też glukoza (i fruktoza). Lepiej nie eksperymentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Możesz dodać miód, ale ja bym zdecydowanie użył do na kanapkę albo do herbaty W końcu listopad A poważnie - szkoda miodu, użyj cukru-glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Przede wszystkim zrezygnuj z cukru na pierwszym etapie, bo coś mi mówi że się nim posłużyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Przede wszystkim zrezygnuj z cukru na pierwszym etapie, bo coś mi mówi że się nim posłużyłeś Owszem - 1kg, jak w instrukcji. Czemu zatem miałbym go nie dawać? (w każdym razie i tak za późno na zrezygnowanie:P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Co do cukru, to jeśli dałeś już kilo wg instrukcji, to 4g na butlę do refermentacji na pewno wiele nie zmieni (śmiało możesz dodawać). Zrobiłem osobiście kilka Coopersów wg receptury i nie tylko i z mojego doświadczenia między 5 a 7 dniem możesz spoko zlewać do butelek( pod warunkiem że zakończyła się fermentacja burzliwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 więcej info na temat Coopersów: http://www.piwo.org/forum/t1103-BREW-KITy--poradnik-smakowy--.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Czemu zatem miałbym go nie dawać? (w każdym razie i tak za późno na zrezygnowanie:P) Jako że jest już późno to odpowiem w skrócie. Ponieważ to nie ma sensu. Cukier do Coopersa to jak picie jaboli. Jeśli chodzi o procenty, to rozumiem, jeśli o coś więcej, to nie tędy droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Czemu zatem miałbym go nie dawać? (w każdym razie i tak za późno na zrezygnowanie:P) Jako że jest już późno to odpowiem w skrócie. Ponieważ to nie ma sensu. Cukier do Coopersa to jak picie jaboli. Jeśli chodzi o procenty' date=' to rozumiem, jeśli o coś więcej, to nie tędy droga.[/quote'] Rzecz w tym, że pierw postąpiłem zgodnie z instrukcją, potem zajrzałem na fora i wyczytałem, że odradzany jest cukier. Mój błąd. Wiadomo, że nie chodzi o procenty, ale tak czy siak czytam, że te coopersy są kiepskie, więc szału się nie spodziewam po tym, no ale dostałem w prezencie, więc wypada zrobić, jak się zajawię tym to następnym razem zrobię coś lepszego i z większym profesjonalizmem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) Nie przejmuj się - za pierwszym razem zrobiłem tak samo jak Ty Piwko wyszło takie w kit. Dopiero teraz przy dziesiątej już warce (od trzeciej warki robiłem już ze słodów) wychodzi mi mniej więcej to co chciałem. Co piwko to lepsze Następnym razem użyj suchego ekstraktu słodowego zamiast cukru i zobaczysz olbrzymią różnicę. To samo daj do refermentacji. Efekt murowany Edytowane 14 Listopada 2009 przez zbylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Trochę się obawiam o temperaturę... dziś sprawdziłem i termometr wskazał coś między 20 a 21, w mieszkaniu grzejniki mi nie grzeją coś, a temperatura w pokoju to 19-21, wiec siłą rzeczy roztworu podobnie. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi... Pytanie z tych głupszych zapewne - jak w probówce sprawdzę zawartość °Blg to piwo z probówki wylewam czy zlewam z powrotem z fermentatora czy wylewam? Jeśli ewentualnie mi nie wystarczy butelek, to lepiej rozlać resztę do słoików czy do plastików np. po wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Pytanie z tych głupszych zapewne - jak w probówce sprawdzę zawartość °Blg to piwo z probówki wylewam czy zlewam z powrotem z fermentatora czy wylewam? Wylać? :o Odpowiedź jest prosta: próbujesz kolego, próbujesz. Do fermentora z powrotem nie ma co wlewać - nie wiadomo czy czegoś "nie złapało" po drodze przez probówkę, ballingomerz itpl.. A przy okazji spróbowania będziesz wiedział czy jakieś cholerstwo się nie przyplątało już na tym etapie... Jeśli ewentualnie mi nie wystarczy butelek, to lepiej rozlać resztę do słoików czy do plastików np. po wodzie? Nie wiem czy słoiki wytrzymają - ja bym w takim przypadku wybrał chyba pety po wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Co to znaczy ewentualnie nie starczy butelek? Nie umiesz policzyć ile masz butelek i ile będziesz potrzebować? Nie kumam wogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Co to znaczy ewentualnie nie starczy butelek? Nie umiesz policzyć ile masz butelek i ile będziesz potrzebować? Nie kumam wogóle. Nie, nie umiem w ogóle policzyć butelek szefie. Mam butelki po różnych zagranicznych piwach i podejrzewam, że te kapsle nie będą pasować do wszystkich z nich, kumasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 podejrzewam, że te kapsle nie będą pasować do wszystkich z nich, kumasz? Nie bardzo. Będziesz rozlewał i testował kapslownicę??? To się kupy nie trzyma. Podziel butle na rodzaje i zrób próbę na wodzie sodowej. Po takiej próbie zrezygnowałem z zakręcanych. Skuteczność 50% Będziesz wiedział ile masz flaszek które potrafisz zakapslować. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Po 4 dobach fermentacji sprawdziłem i cukromierz ok. 4 °Blg wskazał. Jak potrząsłem probówką i ponownie zmierzyłem to już bliżej 3°Blg wskazywał. W smaku troszkę kwaskowe, czuć drożdże. Generalnie z każdym dniem coraz rzadziej bulgocze. Trochę się martwię, że te 20°C to trochę mało, no ale zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Spokojnie 20°C to nie jest za niska temperatura, nawet gdyby było 18°C to drożdże dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Po 4 dobach fermentacji sprawdziłem i cukromierz ok. 4 °Blg wskazał. Jak potrząsłem probówką i ponownie zmierzyłem to już bliżej 3°Blg wskazywał........... Mierząc °Blg po kilku dniach fermentacji najlepiej odgazować pobraną próbkę piwa, po to aby na balingomierzu nie przyklejały się pęcherzyki CO2 które wynoszą go do góry i pomiar jest niedokładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Dzięki. Czyli to 3°Blg to bardziej wiarygodny wynik. Sprawdzać dziś (5 doba) czy poczekać lepiej jeszcze do jutra? Chyba poczekam. Jeszcze bulgocze, ale rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 No i mam dylemat, za 3-4h minie szósta doba, balingomierz wskazuje 2°Blg , ale już nic nie bulgocze. Rozlewać? Poczekać parę godzin jeszcze do wieczora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 No i mam dylemat, za 3-4h minie szósta doba, balingomierz wskazuje 2°Blg , ale już nic nie bulgocze. Rozlewać? Poczekać parę godzin jeszcze do wieczora? Rozlewaj i nie patrz tyle na zegarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Jak już masz 2 i nie bulgocze to nie masz na co czekać. Więcej i tak nie spadnie. 2°Blg to bardzo dobry wynik. EDIT: Pako1 napisaliśmy w tej samej sekundzie nie ma to jak telepatia Edytowane 17 Listopada 2009 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się