czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Witam! nazywam się Cezary, od jakiegoś czasu (+- 6 miesięcy) zacząłem doszukiwać się czegoś więcej niż same "magiczne" cyferki zakończone symbolem procentu alkoholu na tylnej etykiecie i nie ukrywam, że pochłonęło mnie to niezmiernie. Zaraził mnie tym kolega, częstując mnie ni stąd ni zowąd Jankesem od Lwówka. Pochłonęło mnie to do tego stopnia, że odstawiłem nawet rzeczy zaburzające moją percepcje smaku (cukier, sól, papierosy) przestałem pić piwo na ilość, zacząłem na jakość któregoś razu, przekopując czeluście internetu w poszukiwaniu tego jedynego trafiłem na ambasadora rodem z Polskiej Partii Piwa niejakiego Pana Kopyra który zachęcił mnie do spróbowania zrobienia tego na własną rękę A więc jestem! czytam dużo, aczkolwiek mam tak, ze żeby coś pojąć muszę dotknąć, powąchać, spróbować, sparzyć sie itp itd. Dla tego zapytam krótko, co sądzicie o produktach na moją pierwszą warkę:uwarzyć chcę SIZAR AIPA skład jaki właśnie do mnie jedzie prezentuje się następująco:Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg, sztuk: 2Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Medium (Bursztynowy) - 500 gSłód karmelowy carared® (Weyermann) Barwa 40-60EBC 0,5 kgChmiel Centennial 2014 (USA) --- granulat --- 100 gChmiel Amarillo 2014 (USA) --- granulat --- 100 gChmiel Equinox TM 2014 (USA) --- granulat --- 100 guzyskać chcę 22 litry piwachmielenie wyobrażam sobie następująco:na goryczkę: Centenial 100g 60`na Smak: Equinox:20` - 10g15` - 15g10` - 15g5` - 20g0` - 40g+ chmielenie na zimno (tu mam problem ) myślę o jakiś 2 partiach po 50gCo o tym sądzicie?z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i wszystkie uwagi / sugestie Pozdrawiam SerdecznieCezary Edytowane 7 Maja 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Na moje oko 100g Centenniala na 60 minut to zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak bardzo goryczkowe piwo chcesz uzyskać, ale chyba nie aż tak Liczyłeś IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) 100g Centenniala, czy jakiegokolwiek innego chmielu na goryczkę (na 20l piwa) to pomyłka - łodyga, wykręcenie mordy na drugą stronę gwarantowane. Poczytaj kilka umieszczonych na forum receptur w zapiskach, jeśli chcesz pokopać głębiej to zainstaluj jakiś program albo skorzystaj z arkusza liczącego IBU. Porównaj trochę. Generalnie raczej mało efektywne jest wykorzystywanie 1 chmielu np na smak i innego na zimno. Lepsze efekty daje mieszanie tych chmieli - szczególnie w przypadku amerykanów. Zarówno Centennial jak i Equinox i Amarillo mogą być stosowane na każdym etapie chmielenia. Przy czym Amarillo wnosi sporo nut słodkich, Equinox w moim odczuciu jest trochę Citrą na sterydach, ale bez tego lekkiego mydlanego posmaczku, który pojawił się w sorcie 2014. Centennial to też cytrusy. Oczywiście, na goryczkę zawsze dobrze jest dać to, co ma najwięcej a-k, ale każdy chmiel nadaje też pewien charakter goryczce. Edytowane 7 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) trafiłem na ambasadora rodem z Polskiej Partii Piwa niejakiego Pana Kopyra który zachęcił mnie do spróbowania zrobienia tego na własną rękę Poważnie Tomek kazał zrobić to na własną rękę? Może źle coś zrozumiałeś? ps. Będziesz musiał użyć agresywniejszych środków do dezynfekcji, jakiś starsan czy oxi nie wystarczy Edytowane 7 Maja 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Podał koledze przepisz na Sharka, co chcesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) W stylu Tomka Powiem coś nie koniecznie z sensem, a później ty się martw co autor miał na myśli. Popieram Crosisa, goryczkowy chmiel o wysokich alfa-kwasach na goryczkę w mniejszej ilości. Co to za moda żeby fajne aromatyczne chmiele walić w dużych ilościach na goryczkę? Nie dość, że szkoda chmielu (i pieniędzy) to jeszcze mija się to z celem smakowym... Poczytaj trochę receptur na forum będziesz wiedział o czym mówimy. Edytowane 7 Maja 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem Na moje oko 100g Centenniala na 60 minut to zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak bardzo goryczkowe piwo chcesz uzyskać, ale chyba nie aż tak Liczyłeś IBU? z goryczką nie mam problemu wszystkie dubble, imperiale 100+ "głaszczą" moje podniebienie uważam goryczkę za istotny element piwa oczywiście nie lubię ściągającej i zalegającej. sprawdzałem na Arkuszu to przy Centennialu Alfa są na poziomie 8.5-9.5 w zbiorach z 2014 co daje przy15 blg i 22 litrach piwa jakieś 130 IBU. ale wiem ze odczuwanie goryczki mocno zależny od podbudowy słodowej dlatego pytanie jak z ilością moich słodów, czy jest wystarczająca? dobrze ze chce trochę ekstrakt przełamać słodem karmelowym w technice "steeping"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Uzyskanie więcej niż 120 nie jest możliwe. Dodatkowo, w przypadku chmielu z tak małym a-k trawiastość i ściąganie masz gwarantowane. Lepiej żuć łopian Ale zrobisz jak zechcesz - Twoje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Generalnie raczej mało efektywne jest wykorzystywanie 1 chmielu np na smak i innego na zimno. Lepsze efekty daje mieszanie tych chmieli - szczególnie w przypadku amerykanów. Zarówno Centennial jak i Equinox i Amarillo mogą być stosowane na każdym etapie chmielenia. Przy czym Amarillo wnosi sporo nut słodkich, Equinox w moim odczuciu jest trochę Citrą na sterydach, ale bez tego lekkiego mydlanego posmaczku, który pojawił się w sorcie 2014. Centennial to też cytrusy. Czyli co proponujesz?np: na koncówke mieszanka chmieli z przewagą Amarillo i Equinoxa na goryczke też mieszanka aczkolwiek więcej Centenniala?a co z chmieleniem na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Zmieniłbym schemat tak, żeby uciągnąć mniej więcej 80 IBU, skoro lubisz mocną goryczkę, chmieląc na FWH, nie na 60' (czyli wrzucasz chmiel zanim brzeczka się zagotuje), potem na 30', 25', 20 itd. We wczesnym chmieleniu na goryczkę używałbym chmieli o jak największej zawartości a-k, żeby użyć ich jak najmniej. Na smak i aromat, dawałbym tak: 30' - 10 g 25' - 10 g 20' - 10 g 15' - 15 g 10' - 20 g 5' - 20 g 0' - 30 g dostosowując mieszankę do uzyskania odpowiedniego IBU. Zazwyczaj stosuję po równo każdego chmielu. Czyli np raz duet chmielu X i Y, potem Z i Y, potem X i Z. Decyzja należy ostatecznie do Ciebie, wklep to w program i szukaj rozwiązania. 100g chmielu na FWH czy też 60' to zły pomysł. Nawet w piwach o potężnym IBU staram się nie dać tam więcej niż 20-30 g, bo wtedy goryczka staje się mocno ściągająca i trawiasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Popieram Crosisa, goryczkowy chmiel o wysokich alfa-kwasach na goryczkę w mniejszej ilości. Co to za moda żeby fajne aromatyczne chmiele walić w dużych ilościach na goryczkę? Nie dość, że szkoda chmielu (i pieniędzy) to jeszcze mija się to z celem smakowym... Poczytaj trochę receptur na forum będziesz wiedział o czym mówimy. Dzięki, to bardzo cenna rada. Nie bede przepłacał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Poważnie Tomek kazał zrobić to na własną rękę? Może źle coś zrozumiałeś? ps. Będziesz musiał użyć agresywniejszych środków do dezynfekcji, jakiś starsan czy oxi nie wystarczy Ta jeszcze kazał dodać przy zakupie na browamator "Warzę z Kopyrem" posiadam 250gr. OXI One. sprzęt jest nowy. Nie używać OXI One? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Zmieniłbym schemat tak, żeby uciągnąć mniej więcej 80 IBU, skoro lubisz mocną goryczkę, chmieląc na FWH, nie na 60' (czyli wrzucasz chmiel zanim brzeczka się zagotuje), potem na 30', 25', 20 itd. We wczesnym chmieleniu na goryczkę używałbym chmieli o jak największej zawartości a-k, żeby użyć ich jak najmniej. Na smak i aromat, dawałbym tak: 30' - 10 g 25' - 10 g 20' - 10 g 15' - 15 g 10' - 20 g 5' - 20 g 0' - 30 g dostosowując mieszankę do uzyskania odpowiedniego IBU. Zazwyczaj stosuję po równo każdego chmielu. Czyli np raz duet chmielu X i Y, potem Z i Y, potem X i Z. Decyzja należy ostatecznie do Ciebie, wklep to w program i szukaj rozwiązania. 100g chmielu na FWH czy też 60' to zły pomysł. Nawet w piwach o potężnym IBU staram się nie dać tam więcej niż 20-30 g, bo wtedy goryczka staje się mocno ściągająca i trawiasta. Dzięki bardzo za poświęcony czas.czy IBU w tym arkuszu z forum się sumuje?np. wpisuje chmiel X 60` Y30` Z 10` przy każdym pokazuje mi się wartość IBU czy prawidłowa przybliżona wartość IBU to suma tych trzech wyników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Nie korzystałem z tego arkusza, ale szybko to odkryjesz zerując wszystko, potem wpisując jeden chmiel, kasując, wpisując drugi a potem oba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki bardzo za wszelką pomoc. Crosis, jesteś spoko gość. 5tka! Wracam do lektury, dzięki za polecenie poczytania gotowych receptur, to naprawdę świetna sprawa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 posiadam 250gr. OXI One. sprzęt jest nowy. Nie używać OXI One? A czemu nie używać? Używać, używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Weź też pod uwagę, że ten ekstrakt który masz da tylko ~13,5 Blg na 22 litry. Albo dokup więcej surowca albo zjedź w okolice 19L, bo inaczej wyjdzie ci bardziej APA niż IPA. Tego karmelu jak dla mnie też o wiele za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Weź też pod uwagę, że ten ekstrakt który masz da tylko ~13,5 Blg na 22 litry. Albo dokup więcej surowca albo zjedź w okolice 19L, bo inaczej wyjdzie ci bardziej APA niż IPA. Tego karmelu jak dla mnie też o wiele za dużo. A Słód karmelowy carared® (Weyermann) Barwa 40-60EBC 0,5 kg parzony jakieś 30 min nie podbije Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 A jak chcesz użyć słodu karmelowego,czyli defacto bawisz się w zacieranie ze slodem, to nie lepiej kupić jakieś 2.5 kg bazowego pale ale i nie bawić się w ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 A jak chcesz użyć słodu karmelowego,czyli defacto bawisz się w zacieranie ze slodem, to nie lepiej kupić jakieś 2.5 kg bazowego pale ale i nie bawić się w ekstrakty? Pomyślałem o zabawie w "mini" zacieranie metodą "steeping" (tzw. parzenie) na jakieś 30 min do brzeczki coś koło 200-250 gram. Co do 100% zacierania to może za jakieś 2-3 warki, na razie chce sprawdzić z czym to się je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Szczerze nigdy o czymś takim nie słyszałem, pewnie dlatego, że nie było mi to potrzebne Co prawda mam za sobą dopiero 2 Warki ale robiłem obie ze slodow i wyszły bardzo fajnie. Było kilka momentów zawachania ale ostatecznie wyszło bardzo fajnie. Mimo że trudny styl na poczatek, aipa 17 blg to po 3 tyg fermentacji zeszło do 2.5 bez żadnego problemu. Jak oglądałeś Kopyra uważnie, to te ad slody takie straszne nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Nie warz z ekstraktów. Tak naprawdę zacieranie jest najmniejszym kłopotem w całym procesie i nie ma różnicy między ekstraktami a zacieraniem w zakresie skomplikowania procesu. Trochę tylko wydłuża się czas, ale warto od razu zacząć od normalnego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Dokładnie tak samo myślę, co poprzednik powyżej napisał. Ekstrakty to może pewne ułatwienie - mniej syfu. Poza tym, ze słodami jest więcej frajdy bo jednak masz większą kontrolę nad komponowaniem smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Moje 2grosze: 1. Jak koledzy wyżej napisali: pobaw się od razu ze słodami. 2. Nie oczekuj zejebistego piwa za pierwszym razem... nie inwestuj w nie za dużo. Wyjdzie średnie niestety 3. Na goryczkę bardzo dobry i tani jest chmiel Iunga. Próbowałem kilku i ten jak dla mnie bije nawet klasyki jak Amarillo. Goryczka jest bardzo intensywna i bardzo krótka. 100g nie dawaj na początek. Też lubię mocną gorycz, ale 100g przykryje wszystko inne. 4. Postaraj się o dobrą temperaturę fermentacji. Mam na karku 8 warek i jeszcze nigdy nie udało mi się nad tym zapanować;/ ten aspekt jest najtrudniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Styropianowa skrzynka ułatwia panowanie nad temperaturą. Fermentacja naprawdę jest najważniejsza. Dlatego radzę Ci skupić się na tym, a z zacieraniem poczekać. 1szą warkę uwarz z ekstraktów. To nie prawda że jest niewiele więcej roboty. Mniej więcej połowa. Oni chyba o filtracji i wysladzaniu zapomnieli. Jak poczujesz się pewnie z chmieleniem i fermentacją to wtedy uderzaj w zacieranie. Z ekstraktu piwo też może być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się