maniek88 Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Mam pytanie czy ten śrutownik z tymi wałkami dobrze zgniata słód to autmatu typu coobra 25, czy sie nie zapycha , ew czy nie ma za dużo wzmielonym słodzie "mąki " która może zatrzymać pomkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 @maniek88tak, ten śrutownik nadaje sie do cobry. wszystko zależy jak ustawisz szczelinę i jak grubo ześrutujesz. Sam używam taki i gniotę do GF bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EndrjuB Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Używam gniotownika od Patryka od pewnego czasu i jestem bardzo zadowolony. Działa bez zarzutu, a i wykonanie pierwsza klasa. Paweł Gawrysiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Też nabyłem i chwalę. Co prawda spodziewałem się w zestawie deski z już wyprofilowanym środkiem, ale jak ma się wyrzynarkę to nie problem, w kilka chwil wyciąć otwór w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Hej, dostałem od Patryka swój śrutownik i mam parę pytań. Po pierwsze, zęby na zdjęciu na olx (https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/734827049_6_644x461_srutownik-walcowy-do-slodu-kukurydzy-zboza-na-kolach-zebatych-.jpg) są tak ustawione jakby co drugie w lini, a u mnie te wszystkie zęby są w jednym szeregu, czy zmieniła się koncepcja wykonawcy i np te zęby ustawione w rządku są lepsze? I czy taki rodzaj wałka z zębami jest lepszy od tanich jak w większości tych dostępnych na rynku tzn jak tutaj: https://www.bryggselv.no/Media/Cache/Images/3/3/WEB_Image 333436493.Jpeg ? Trochę mam takie wrażenie że ziarno będzie wchodziło między te zęby i nie będzie zgniatane jak będzie ustawiona za duża szczalina, z drugiej strony jak ustawię mniejszą to tutaj gdzie są zęby będzie zgniatało mi mocniej ziarno. Dodatkowo jest zalecenie aby nie używać wilgotnego słodu a wiem że sporo osób spryskuje słód przed gnieceniem, czy nie ma z tym problemu? Ostatnie pytanie, jak ustawić dobrze szczeline? Jak w ogóle to zmierzyć? Chciałbym śrutować do kociołka automatycznego Klarstein (Cobra itd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Ja nie wiem jaką mam szczelinę. Poświęciłem szklankę słodu i w 5 minut ustawiłem tak jak uważam że jest najlepiej. Jeszcze przez lupę sprawdziłem co i jak. Duuża frajda obserwować pracę tej maszynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Hej, dostałem od Patryka swój śrutownik i mam parę pytań. Po pierwsze, zęby na zdjęciu na olx (https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/734827049_6_644x461_srutownik-walcowy-do-slodu-kukurydzy-zboza-na-kolach-zebatych-.jpg) są tak ustawione jakby co drugie w lini, a u mnie te wszystkie zęby są w jednym szeregu, czy zmieniła się koncepcja wykonawcy i np te zęby ustawione w rządku są lepsze? I czy taki rodzaj wałka z zębami jest lepszy od tanich jak w większości tych dostępnych na rynku tzn jak tutaj: https://www.bryggselv.no/Media/Cache/Images/3/3/WEB_Image 333436493.Jpeg ? Trochę mam takie wrażenie że ziarno będzie wchodziło między te zęby i nie będzie zgniatane jak będzie ustawiona za duża szczalina, z drugiej strony jak ustawię mniejszą to tutaj gdzie są zęby będzie zgniatało mi mocniej ziarno. Dodatkowo jest zalecenie aby nie używać wilgotnego słodu a wiem że sporo osób spryskuje słód przed gnieceniem, czy nie ma z tym problemu? Ostatnie pytanie, jak ustawić dobrze szczeline? Jak w ogóle to zmierzyć? Chciałbym śrutować do kociołka automatycznego Klarstein (Cobra itd). Odpowiem ze swojego doświadczenia. U mnie zbyt duża szczelina powodowała, że jak młóciłem żyto to sporo ziaren było w całości - musiałem zmniejszyć szczelinę aby było wszystko zgniecione. Pomniejszona szczelina miała ok 1mm tak mi się wydaje (nie posiadam szczelinomierza). Po tym zabiegu zrobiłem 2 piwa, pszeniczne i świąteczne ze słodem żytnim. Czy był problem? Wydaje mi się że nie, chociaż bardzo wolno idzie wtedy wysładzanie. Pszeniczne wysładzałem ponad godzinę, zasyp 50/50 jęczmień / pszenica. Świąteczne szło szybciej bo żyta było jakieś 20%. Poza tym do pszenicy szczelina może być troszkę większa, bo jej ziarno jest większe. Jeśli chodzi o piwa na zasypie jęczmiennym to jedyna różnica znów wychodziła przy wysładzaniu, na większej szczelinie woda leciała bardzo szybko, na mniejszej, trochę wolniej. Także do tych zasypów wydaje mi się, że lepiej ustawić mniejszą szczelinę (zyska też na tym zapewne wydajność). Kolejne pytanie o wilgotny słód - jak dobrze pamiętam to rolki są ze zwykłej stali, więc jak opryskasz słód do gniecenia to później musisz dobrze wysuszyć wałki aby nie zardzewiały. edit. Podsumowując do kociołków automatycznych musisz śrutować szczeliną ok 1-1,2mm. Powodzenia. Edytowane 15 Października 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Zwilżam słód 2% wody w stosunku do wagi słodu, szczelina 0,9mm. Zacieranie przebiega bez problemu. Na suchym słodzie musiałem robić szczelinę około 1,5mm, co by złoże nie zbijało się. Po zabiegu śrutowania wystawiam go na zimny teraz a latem parny strych, na razie nic nie rdzewieje. Wałki wykonane są ze stali hardox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Jest jakis prosty sposob na zmierzenie szczeliny? Szczelinomierze to mam to silnikow i sa one duzo mniejsze niz szczeliny miedzy walkami. Czy moze suwmiarka zmierzyc jakis kawalek drewienka czy cos i dopasowac? Czy po prostu na oko walic, mniej wiecej zmierzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Ja wziąłem kilka noży kuchennych, zmierzyłem je suwmiarką i wybrałem ten co ma ok 1,1mm grubości, wsunąłem pomiędzy wałki śrutownika, docisnąłem je i zakręciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Ja kupiłem najtańszy i najzwyklejszy szczelinomierz za 8zł w markecie budowlanym na dziale z narzędziami. Ustawiłem szczelinę 0,8-0,9 mm (wałki nie są idealnie równe) Nie zwilżam słodu. Filtracja idzie dość szybko (około 1L na minute) i wydajność według brewness około 80% na filtratorze rurkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Przy zacieraniu w automacie muszę mieć około 5-6 l/min więc zwilżam słód, wydajność 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Czy mógłby mi ktoś pomóc odnośnie zależności grubości śrutowania? Otóż posiadam gniotownik od Patryka z olx, ustawiłem szczelinomierzem 1mm odstępu między wałkami. Nie wiem czy to też dobrze zrobiłem, po prostu włożyłem szczelinomierz i skręciłem (nie na siłę) ruszając szczelinomierzem kręcą się obydwa wałki, nie ma luzu. Ziaren calych nie bylo. Wydajność mi dość spadła, zacierania na 75 i końcowa 61% według BS. Mam kociołek automatyczny Klarstein. Zacieranie przebiegało bardzo dobrze aż za dobrze przepływ był spory. Najgorzej bylo z wysladzaniem bo tez przelecialo to bardzo szybko bez zatrzymywania jak czasem to mialo miejsce gdzie wysladzalem po 30-40min. I chyba wlasnie to wysladzanie mi schrzanilo troche robote. Czy w takim razie mam zmielic drobniej? Czy drobniejsze mielenie po prostu spowoduje ze bedzie wolniej sie filtrowac przez zloze? Czy sa jeszcze jakies negatywne efekty? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Tak, zmielić drobniej na tyle, żeby bez problemu uzyskać podczas zacierania przepływ ok. 4 l/min. Tyle wystarczy, więcej nie potrzeba. Niestety w tych kociołkach nie ma możliwości regulacji odbioru brzeczki podczas wysładzania. O przepływie tym tutaj decyduje przede wszystkim rodzaj słodu i grubość ześrutowania. Zawsze możemy jednak regulować ilość podawanej wody wysładzającej, a przez zastosowanie deszczownicy powinna zwiększyć się wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Przeczytałem chyba wszystko co na tym forum napisano o uzywaniu śrutownika od Patryka. Też zrobiłem sobie prezent i wczoraj postanowiłem go wyposażyć w silnik od wkrętarki, której mój kolega-geniusz używał do zawodów pt.: "rzucanie wkrętarką do celu". Obudowa i baterie tego nie przeżyły, ale silnik, przekładnia i zacisk, i owszem. (Polecam kolegów z fantazją, jako źródło przydatnych rzeczy za darmo). Ale nie o kolegach miało być. Po latach doświadczeń (ja ich nie mam, dopiero przygotowuję się do pierwszego piwa od podstaw) jaką szczelinę uważacie za najwłaściwszą? Będę zacierał w kegu, filtrował po taniości, czyli rurką ze szczelinami, ew. fałszywym dnem z Ikea. Czy 0,9 mm, o której tu czesto się pisze to szczelina o ugruntowanej reputacji? Czy dobieracie inną szczelinę do słodu pszenicznego, a może inną do jęczmiennego? Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zwróć uwagę na łuskę. Ja ustawiłem "na grubo" aby łuska ne była zmiętoszona. Jest w całości. Po czasie okazało się że mam 1,1 mm. Mimo osiągania dobrej wydajności sądzę że może być nieco mniej. Przetestuj na szklance słodu. I napisz co i jak. Może zmniejszę szparę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Na razie przesypałem przez niego 3 razy kilogram tego samego ryżu, bo szkoda mi było słodu na czyszczenie "poprodukcyjno-przedużytkowe". Jak się sypało powolutku, to nawet się nie blokował, przy szczelinie 1 mm. Mam wersję bez przeniesienia napędu na wałek kontrujący. Inna rzecz, że tymczasowo pod silnik podłączyłem zasilacz impulsowy przez regulator obrotów więc nie trzeba było wiele siły blokującej, żeby silnik przestawał kręcić. Jak podłaczę porzadny zasilacz transformatorowy, to na pewno da się sypać szybciej. Zadaję pytanie, bo chodzi mi bardziej o wydajność w zalezności od grubości śrutowania, w stosunku do łatwości filtrowania brzeczki. Zanim nabiore doświadczenia, i wyciągnę własne wnioski, będę musiał zrobić kilka warek. A to nadal jeszcze przede mną... Więc staram się skorzystać z Waszych doświadczeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 u mnie przy 1-1.1 słaba wydajnośc na kociołku automatycznym ale to głównie przez słabe wysładzanie, jak masz mozliwość regulacji odbioru przy wysładzaniu to nie powinno być problemu raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Również i ja dołączyłem do grona szczęśliwych użytkowników śrutownika od Roller Crusher vel Patryk Jakość wykonania i kontakt z producentem - wzorowy. Śrutowanie jest błyskawiczne i czyste. Szczelinę ustawiłem "na oko" bo ciężko było ją zmierzyć suwmiarką. Pierwsze wrażenia po ostatnim warzeniu: chyba rzeczywiście wydajność mi skoczyła w górę ale na razie jest to trudne do oszacowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmklg Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ja także wyposażyłem się w śrutownik od Pana Patryka - tę lepszą wersję. Wykonanie, jakość działania ale przede wszyskim kontakt z producentem - perfekcyjne. Polecam. Wreszcie nie będę miał zasyfionej całej kuchni przy śrutowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekns1985 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 A ja dorobiłem taką podstawię z sklejki z rowkiem który idealnie pasuje do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 A ja dorobiłem taką podstawię z sklejki z rowkiem który idealnie pasuje do wiadraMozesz powiedziec jak tak rowno wyciales rowek? Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczka Jerzego Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Ja bym stawiał że to na tokarce albo frezarce jest zrobione. Żadna technika nie da tak dokładnego cięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekns1985 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Witam. Zgadza się podstawa wykonana na frezarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 A zrobisz takie cos na zamowienie?I czy moze ktos dac namiary na ten srutownik, bo nie moge znalezc, kiedys widzialem na olx ogloszenie, teraz nie ma chybaWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się