korzen16 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Hmm cosvmusialem zle szukac, bo nie znajdywalo mi zadnych srutownikow, nie tylko tego, juz mam, dziekiWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam .Zostałem szczęśliwym posiadaczem śrutownika na kołach zębatych od Patryka.Pochwały na forum są zasłużone sprzęt i kontakt ze sprzedawcą perfekcyjny.Z takim sprzętem można wejść na wyższy poziom piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam .Zostałem szczęśliwym posiadaczem śrutownika na kołach zębatych od Patryka.Pochwały na forum są zasłużone sprzęt i kontakt ze sprzedawcą perfekcyjny.Z takim sprzętem można wejść na wyższy poziom piwowarstwa. Potwierdzam, dzisiaj tez do mnie dotarla przesylka. Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 I ja posiadam gniotownik na 2 zębatkach od Patryka. Sprzęt godny polecenia. W mojej CB3 słód zgnieciony tym sprzętem podczas zacierania sprawdził się wzorowo A podpięty do wkrętarki 5 kg, nie wiem chyba w 3 do 5 minut może mniej, śrutował. Marchelli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Burczas ile masz ustawiona szczeline pomiedzy rolkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 11 minut temu, Marchelli napisał: Burczas ile masz ustawiona szczeline pomiedzy rolkami? Około 1,2 mm. piszę około bo szczelinomierz mam do 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 to ja nie wiem, ja mam na mniej niż 1mm i dalej wydaje mi się za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 4 godziny temu, Gwynbleidd napisał: to ja nie wiem, ja mam na mniej niż 1mm i dalej wydaje mi się za dużo Też warzysz w kociołku typu Coobra ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Tak, klarstein dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 W dniu 10.10.2019 o 21:15, burczas napisał: Około 1,2 mm. piszę około bo szczelinomierz mam do 1mm mozesz zlozyc 2 listki ze soba ? burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 2 godziny temu, leonzn napisał: mozesz zlozyc 2 listki ze soba ? Dzięki. Człowiek uczy się całe życie, a umiera głupi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 15 godzin temu, Gwynbleidd napisał: to ja nie wiem, ja mam na mniej niż 1mm i dalej wydaje mi się za dużo Zainspirowałeś mnie,? jutro warzę poniżej 1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 42 minuty temu, burczas napisał: Zainspirowałeś mnie,? jutro warzę poniżej 1 mm. ja z warki na warkę śrutuję drobniej bo mi strasznie szybko przelatuje przy wysładzaniu i w sumie mam duży przepływ podczas zacierania też, na razie żadnych skutków ubocznych drobnego śrutowania nie odczuwam, przed śrutowaniem ze 30 min spryskuję delikatnie słód, zauważyłem że łuska zostaje lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 18 minut temu, Gwynbleidd napisał: przed śrutowaniem ze 30 min spryskuję delikatnie słód Ile tak średnio używasz wody na 5 kg słodu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 bardzo mało, mam taki spryskiwacz ręczny i nawet za bardzo nie widzę żeby z niego coś ubyło, parę razy psiknę, przemieszam, parę razy psiknę i póżniej on już sam nasiąknie trochę, nie ma być mokry ani nawet za bardzo wilgotny, tylko po prostu chyba zmniejsza trochę taką ogólną suchość i zwiększa sprężystość łuski, Jak przedobrzysz z wodą to po prostu będzie Ci ciężko śrutować i może się zlepiać i zalepiać Kaniutek i burczas 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 ok, ok . Namówiłeś mnie robię jutro taki motyw (bezstylowy) choć to jakiś lekkie ALE. ALE PL-USA.bsmx Sesion ALE PL/USA ALE PL/USA Parametry: Początkowe blg: 15.6* (OG 1.0621) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.8% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 100%) 20g Marynka 11.5AA (25.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Lublin (Lubelski) 4AA (1.6IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 66°C 70min Dodano 17l wody 71°C Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 15min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Ja niestety nie poważę bo nie starczy mi podstawowych słodów a miałem w planach też własnie w ten weekend coś pozacierać. Zostaje tylko degustacja już zabutelkowanych niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem śrutownika produkcji Pana Patryka. Obsługa klienta na najwyższym poziomie. Wykonanie świetne. Jestem po pierwszych próbach i regulacjach. Na potrzeby najbliższej warki ustawię prawdopodobnie 1,2mm - uwzględniając wymagania i możliwości Coobry CB3. Rozważałem też spryskiwanie ale w instrukcji zamieszczona jest uwaga sugerująca, iż śrutowanie na mokro nie jest wskazane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie jest wskazane bo Patryk nie wiedział że my nie moczymy słodu tylko delikatnie go zwilżamy co jest w porządku. Ja zwilżam już od 2 lat jak mam śrutownik i nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 27 minut temu, Gwynbleidd napisał: my nie moczymy słodu tylko delikatnie go zwilżamy co jest w porządku mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie jest wskazane bo Patryk nie wiedział że my nie moczymy słodu tylko delikatnie go zwilżamy co jest w porządku. Ja zwilżam już od 2 lat jak mam śrutownik i nie ma problemów.Rozumiem. Dziękuję za podpowiedź. W takim razie będę zwilżał. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ?Chyba gdzieś we wcześniejszych wpisach w tym wątku jest o tym...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 4 godziny temu, leonzn napisał: mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ? Mam spryskiwacz taki ogrodowy, rozkladam go trochę, psikam, mieszam ręką, trochę jeszcze psikam I już, czekam aż trochę "zwilgotnieje" I srutuje. Slod robi się taki trochę elastyczny (nie jets kruchy jak na początku) ale w żadnym wypadku nie jest mokry. Po prostu nie trzeba przesadzać z wodą. On sporo wchlonie I nie będzie tego widać. Kaniutek, leonzn i PiotrST 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wystarczy spryskać, około 8 psiknięć na 2 kg, u mnie takim spryskiwaczem jak do czyszczenia szyb okiennych, wystarczy aby łuska ziarna przyjęła ciut wilgoci, wtedy nie kruszy się podczas mielenia. Jak będzie za dużo wody to słód będzie się przyklejał do walców śrutownika i trudno to oczyścić po mieleniu. U mnie nawilżanie słodu spowodowało że filtracja i wysładzanie przebiega szybciej o około 30 do 40% i jest bardziej klarowna brzeczka przed gotowaniem. PiotrST, leonzn i Kaniutek 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się