Jakub M Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Liczyłem IBU przy pomocy http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/Tam trzeba podać Boil Size i Batch Size. Jak rozumiem, to Boil Size to ilość brzeczki ma początku chmielenia (np 25L), a Batch Size to ilość... no właśnie. Czy to jest brzeczka która poszła do fermentacji (np 20L), czy to jest brzeczka w garze po skończonym chmieleniu (np 20L + 2.5L chmielin)?Jak brałem jedną bądź drugą wartość, to wychodziły mi IBU 26 lub 30. Jak liczyć to liczyć dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) IBU się nie da wyliczyć dokładnie - każde formuły to większe lub mniejsze przybliżenie - zobacz chociażby różnice przy metodach Ragera i Tinsetha... Wracając co tematu: myślę że w przypadku tych obliczeń dla "batch size" należy przyjąc tzw "wybicie" czyli ilość brzeczki po gotowaniu przed oddzieleniem osadów. Edytowane 11 Maja 2015 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Edytowane 10 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Mam podobne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Poprawiłem - oczywiście mialem na myśli "batch" "Boil" to sprawa jasna - przed gotowaniem - tu pytanie było o "batch" i czy z chmielinami czy w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Poprawiłem - oczywiście mialem na myśli "batch" "Boil" to sprawa jasna - przed gotowaniem - tu pytanie było o "batch" i czy z chmielinami czy w fermentorze.Do wyliczenia IBU to z chmielinami. W przeciwnym wypadku zawyżalibyśmy IBU. Poza tym każdy ma inne straty i podawanie docelowej ilości piwa mijałoby się z celem. Edytowane 11 Maja 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Oczywiście że łącznie z chmielinami, one też zawierają rozpuszczone alfa-kwasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się