Jump to content

Milk Stout - laktoza


cieplyl

Recommended Posts

Właśnie kończę fermentować Stouta i tak zastanawiam się jakby odlać po cichej kilka litrów i dodać przed butelkowaniem laktozy. I tu pytania:

1. Będzie to pijalne i porównywalne ze stylem?

2. Nie eksplodują butelki przez np. częściowe odfermentowanie laktozy lub innych cukrów które mogą być domieszane?

3. Warto :) ?

Link to comment
Share on other sites

1. Mona dodawać na cichej, oczywiście sterylne, to i przed butelkowaniem.

2. Laktoza nie fermentuje.

3.Eksperymenty zawsze czegoś uczą.

No właśnie chciałbym poznać ten styl ale nie chce robić osobnej warki. Dzięki za rzeczowe odpowiedzi :D

 

Zrób tak i wyślij do Żywca - zobaczymy czy będzie stylowe* wink

Gdyby nie konkurs w Żywcu to bym się nad tym nie zastanawiał, zawsze to jakieś wyjście jak nie posmakuje :)

Link to comment
Share on other sites

Swego czasu fermentowałem długo i namiętnie Brown Ale. Odfermentował do tego stopnia, że wydał mi się zbyt wytrawny. Przed butelkowaniem dodałem więc do połowy warki ok. 4 g laktozy na butelkę, do drugiej ok. 9 g. Poza tym glukozę do refermentacji w ilościach umiarkowanych (nie pamiętam dokładnie ile, a zapisków nie mam przy sobie ale ok. 3..3,3g/butelkę). W pierwszym przypadku piwo było porządnie nagazowane (przegazowane), w drugim po otwarciu fontanna. Laktoza z apteki. Powinna być czysta jak łza. A jaka droga była, uuu!

Nie wiadomo co z tego wyszło. Brown Ale z taką ilością laktozy. Może pierwszy przypadek był w miarę ok.

Możesz dodać laktozy ale proponowałbym po dodaniu jeszcze min. tydzień cichej. Wyjdzie jakiś milk ale nie lepiej uwarzyć "od początku"?

Link to comment
Share on other sites

Tego się właśnie obawiałem. Dodam rzeczywiście na cichej i poczekam kilka dni.

Chciałbym na początku spróbować jak to w ogóle smakuje. Wole eksperymenty na małą skale żeby później nie musieć czegoś wylewać.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Odkopuje stary temat,żeby nie robić bałaganu. Też zebrało mi się na dodanie laktozy dzień przed rozlewem. Co radzicie? Zagotować wodę z laktozą i glukozą i dodać przed butelkowaniem, czy zagotować z samą glukozą, ostudzić i dodać do cichej na 2-3 dni? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.