cieplyl Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Właśnie kończę fermentować Stouta i tak zastanawiam się jakby odlać po cichej kilka litrów i dodać przed butelkowaniem laktozy. I tu pytania: 1. Będzie to pijalne i porównywalne ze stylem? 2. Nie eksplodują butelki przez np. częściowe odfermentowanie laktozy lub innych cukrów które mogą być domieszane? 3. Warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 1. Mona dodawać na cichej, oczywiście sterylne, to i przed butelkowaniem. 2. Laktoza nie fermentuje. 3.Eksperymenty zawsze czegoś uczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Zrób tak i wyślij do Żywca - zobaczymy czy będzie stylowe* *- wg jurorów Konkursu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 1. Mona dodawać na cichej, oczywiście sterylne, to i przed butelkowaniem.2. Laktoza nie fermentuje. 3.Eksperymenty zawsze czegoś uczą. No właśnie chciałbym poznać ten styl ale nie chce robić osobnej warki. Dzięki za rzeczowe odpowiedzi Zrób tak i wyślij do Żywca - zobaczymy czy będzie stylowe* wink Gdyby nie konkurs w Żywcu to bym się nad tym nie zastanawiał, zawsze to jakieś wyjście jak nie posmakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Swego czasu fermentowałem długo i namiętnie Brown Ale. Odfermentował do tego stopnia, że wydał mi się zbyt wytrawny. Przed butelkowaniem dodałem więc do połowy warki ok. 4 g laktozy na butelkę, do drugiej ok. 9 g. Poza tym glukozę do refermentacji w ilościach umiarkowanych (nie pamiętam dokładnie ile, a zapisków nie mam przy sobie ale ok. 3..3,3g/butelkę). W pierwszym przypadku piwo było porządnie nagazowane (przegazowane), w drugim po otwarciu fontanna. Laktoza z apteki. Powinna być czysta jak łza. A jaka droga była, uuu! Nie wiadomo co z tego wyszło. Brown Ale z taką ilością laktozy. Może pierwszy przypadek był w miarę ok. Możesz dodać laktozy ale proponowałbym po dodaniu jeszcze min. tydzień cichej. Wyjdzie jakiś milk ale nie lepiej uwarzyć "od początku"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Tego się właśnie obawiałem. Dodam rzeczywiście na cichej i poczekam kilka dni. Chciałbym na początku spróbować jak to w ogóle smakuje. Wole eksperymenty na małą skale żeby później nie musieć czegoś wylewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Odkopuje stary temat,żeby nie robić bałaganu. Też zebrało mi się na dodanie laktozy dzień przed rozlewem. Co radzicie? Zagotować wodę z laktozą i glukozą i dodać przed butelkowaniem, czy zagotować z samą glukozą, ostudzić i dodać do cichej na 2-3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ja ostatnio dodawałem bezpośrednio przy rozlewie. Po ok. 2 miesiącach nie ma oznak przegazowania. Robiłem syrop laktozowy z cukrem do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 A jak odczucia smakowe? Dorównuje chociaż trochę wersji w której laktoza dodana została do warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jak dla mnie jest bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się