Krzys Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy ktoś podpowie jakich słodów użyć i jak zacierać piwko jak w temacie? W sklepie CP jest taki zestaw z ekstraktów, a ja chciałbym zrobić z zacieraniem. Do tej pory bazowałem na gotowych zestawach skomponowanych przez sklep, mam za małe doświadczenie, żeby samemu wymyślić . Może za słabo szukałem, ale nie udało mi się znaleźć nigdzie receptury. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam koleżanki i kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Ja robiłem red ale imbirowe 12blg. Słody to pilzneński 1kg, monachijski 2,5kg, 0,25kg caramel dark. Zacierane w 68C, imbir świeży obrany ze skórki 90g na 20l brzeczki, chmielone 25g Target na 60', drożdże S-04. Imbir wyszedł wyraźny, ale nie dominuje całkowicie piwa. Edytowane 17 Maja 2015 przez rajfurke Krzys 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Robiłem Imbirowe dwa razy jako wysłodziny po porterze, piwa wychodziły bardzo wytrawne (i wyłaziły mi taninki bo za bardzo wysładzałem młóto po porterze ale to szczegóły). Generalnie jakbym miał robić takie to zatarłbym na słodko coś prostego np. Jakiś neutralny szczep US-05 albo American Ale II do tego 4 kg pale ale 0,2 kg black to black 0,1 kg karmelowy 600 10' -64C 50' - 73C potem chmielenie na 25 IBU + Imbir nie więcej niż 80 g na 20 litrów, powyżej tej wartości zdominuje piwo i zrobi je ostre i piekące w smaku. Myślę, że coś takiego by zadowoliło wszystkich, mam piwko w planach ale nie mam gdzie go wcisnąć w plany warzelnicze zobaczymy jeszcze Krzys 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 ten imbir to w której minucie gotowania dajecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 No jak przyprawy czyli na ostatnie 10-5 minut I tak daje bardzo dużo aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 No jak przyprawy czyli na ostatnie 10-5 minut I tak daje bardzo dużo aromatu. Dzięki-będę chciał uwarzyć pszenice ,chyba będzie "imbirowa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się