vpatyk Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 (edited) Witam jako, iż powoli kończy się sezon na warzenie, a ostatnio trafiła w moje ręce duża ilość pustych butelek- chciałbym uwarzyć ok 50-56 l warkę- będzie to najprawdopodobniej jakaś apa z blg ok 13 (z bs wychodzi mi,że zasyp wyniesie ok 14-14,5 kg) Problem jest jedynie w sprzęcie, albowiem do tej pory warzyłem warki maks 25 l. Posiadam gar 50l (także zacieranie udźwignę, mam nadzieję, że kuchenka ceramiczna też...), gotowanie prawdopodobnie pójdzie na dwa razy (żeby przetestować różne chmiele, więc tu oprócz dużej straty czasu też nie powinno być problemu)- problem pojawia się jedynie z filtracją i wysładzaniem, bo filtruje w fermentorze 30l + oplot (a wiadomo, że tu całego zacieru nie zmieszczę. W tym miejscu nasuwa się pytanie- jak to zrobić, żeby wyszło najlepiej czasowo i ekonomicznie? Mam kilka pomysłów, ale pewnie mnie zaskoczycie czymś prostszym -dokupić drugi fermentor z oplotem, po zacieraniu przełożyć równomiernie zacier do obu fermentorów i filtrować/wysładzać na raz (niby opcja oczywista, ale powoli nie mam już gdzie trzymać sprzętu, a poza tym szkoda mi kupować kolejnego wiadra z kranikiem i oplotu do jednorazowego użytku -po mashoucie przełożyć zacier do pełna, przefiltrować, wysłodzić, zrobić ponowny mashout i przefiltrować/wysłodzić resztę (potem "zamieszać" obie brzeczki, by wyrównać blg P.S. Jaki obecnie jest koszt pojemnika filtracyjnego 50 l+filtra rurkowego, bo też zastanawia mnie ta opcja, ale trochę przeraża wykonanie go, bo znając moje skromne możliwości techniczne, to raczej wolałbym się na to nie porywać... PS2 Tak przy okazji- jak wyliczyć objętość zacieru przy założeniu że np: dodaje do 10 kg zasypu wody w stosunku np.3:1 czyli 30 l (ile słody wypiją i jaka będzie objętość?) Edited May 18, 2015 by vpatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Co do filtracji to mnie przypadło do gustu poniższe rozwiązanie i kiedy będę myślał o zwiększeniu wybicia to pewnie zastosuję u siebie: http://www.piwo.org/topic/9061-pojemnik-do-filtracji-prosba-o-rade-ktory-wybrac/?p=194054 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 10kg powinno Ci się zmieścić w jednym wiadrze 30l. Po prostu wkładasz część zacieru "pod korek", kiedy złoże się ułoży przefiltrowujesz a zamiast wody do wysładzania dodajesz resztkę zacieru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) -dokupić drugi fermentor z oplotem, po zacieraniu przełożyć równomiernie zacier do obu fermentorów i filtrować/wysładzać na raz To dobry sposób, sam tak robię przy większych zasypach, albo przy wysładzaniu żytniego. W jednym wiadrze mieści się bez problemów nie tylko 10, ale nawet 12 kg. Więcej nie próbowałem, ale myślę, że i 13 nie sprawi kłopotu. Edited May 19, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) Spokojnie wchodzi 13kg słodu i 26L wody to raz. Bartek pisał już o dodawaniu reszty młóta i sprawdza się w praktyce to dwa. W casto pojemnik dragonbox 55L kosztuje 35pln tylko to cienki plastik i warto usztywnić konstrukcję i przy okazji zaizolowac (czyt. obić deskami i styropianem z resztek z pobliskiej budowy), rurki, kolanka etc. z pvc to drugie tyle to trzy. Co do wody to ktoś tam kiedyś liczył, że kilo słodu wypije ok. 1,3L wody i mi się to mniej więcej sprawdza. Uwarz ile udźwignie sprzęt z teoretycznych obliczeń i jak będzie mało dodaj ekstraktu słodowego i wody. Edited May 19, 2015 by jaras Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) W poniższym linku możesz wyliczyć objętość potrzebnego gara. http://www.rackers.org/calcs.shtml Edited May 19, 2015 by Wojen Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Moim zdaniem najlepiej zrobić filtrator z rurki (miedź, PCV-C) i filtrować prosto z gara zaciernego. Przeniesienie takiej ilości zacieru do fermentora o średnicy 30cm da bardzo wysokie złoże, co może stwarzać problemy przy filtracji, a na pewno znacznie pogorszy skuteczność wysładzania (obniży wydajność). Jeżeli gar 50l to emalia o fi 45cm to złoże jest w nim ponad 2x niższe niż w fermentorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Przeniesienie takiej ilości zacieru do fermentora o średnicy 30cm da bardzo wysokie złoże, co może stwarzać problemy przy filtracji, a na pewno znacznie pogorszy skuteczność wysładzania (obniży wydajność). Problemów przy filtracji nie ma więcej. Wydajność się zmniejsza, to prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Z tego co zauważyłem-w ten sposób ludzie raczej robią piwa z dużym zasypem żeby uzyskać większy balling (ris itp.) a nie większe wybicie. A przy piwach o dużym blg wydajność zawsze spada. ale zaznaczam - nie mam doświadczenia, w ten sposób nie filtrowalem zasypów większych niż 7 kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Moim zdaniem najlepiej zrobić filtrator z rurki (miedź, PCV-C) i filtrować prosto z gara zaciernego. Przeniesienie takiej ilości zacieru do fermentora o średnicy 30cm da bardzo wysokie złoże, co może stwarzać problemy przy filtracji, a na pewno znacznie pogorszy skuteczność wysładzania (obniży wydajność). Jeżeli gar 50l to emalia o fi 45cm to złoże jest w nim ponad 2x niższe niż w fermentorze. To teoretycznie byłoby najciekawsze rozwiązanie- pytanie tylko jak to zrobić-w garze dziury nie wywiercę, a chyba technika jak przy dekantacji nie wychodzi w grę (podejrzewam, że jedyna możliwość to keg przerobiony na gar zacierny, a to u mnie nie wchodzi w grę...) Co do wydajności zacierania przy dużym blg, to ostatnio chciałem zrobić warkę 25 l IIRA (19 blg) i na ok 10 kg słodu dodałem 20 l wody (choć po przełożeniu zacieru mogło wejść więcej wody)- efekt był taki, że nie dość, że wysładzanie non stop się zacinało i trwało ok 3 godzin,a wydajność liczona w bs wyszła mi ok 50% - także był dramat. Także kolejne warki o dużym blg na moim sprzęcie będą już max 20 l, bo inaczej nie ma to sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 wysładzanie non stop się zacinało Bo miałeś m.in. dużo wyższe blg brzeczki przedniej - gęstsza brzeczka - większa lepkość - trudniej się przeciska przez szczeliny;) Efekt podobny jak przy życie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Będzie gorsza wydajność, bo w tak grubym młócie tworzą się kanały, którymi płynie woda. Pomoże nacinanie złoże nożem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 To teoretycznie byłoby najciekawsze rozwiązanie- pytanie tylko jak to zrobić-w garze dziury nie wywiercę, a chyba technika jak przy dekantacji nie wychodzi w grę (podejrzewam, że jedyna możliwość to keg przerobiony na gar zacierny, a to u mnie nie wchodzi w grę...) Da się lewarować przez krawędź gara. trzeba tylko uważać na początku, zasysając, żeby sie nie poparzyć. Zasysanie ustami raczej odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Będzie gorsza wydajność, bo w tak grubym młócie tworzą się kanały, którymi płynie woda. Pomoże nacinanie złoże nożem. O co chodzi z tym nacinaniem nożem (przecież nacinając będę tworzył te kanaliki... To teoretycznie byłoby najciekawsze rozwiązanie- pytanie tylko jak to zrobić-w garze dziury nie wywiercę, a chyba technika jak przy dekantacji nie wychodzi w grę (podejrzewam, że jedyna możliwość to keg przerobiony na gar zacierny, a to u mnie nie wchodzi w grę...) Da się lewarować przez krawędź gara. trzeba tylko uważać na początku, zasysając, żeby sie nie poparzyć. Zasysanie ustami raczej odpada Zasysam przez strzykawkę, więc raczej nie powinno być problemu, zdziwiło mnie że jak to fachowo nazwałeś "lewarowanie" da radę...myślałe, że nie ma szans. Rozumiem, że wykonanie podobnie jak w temacie: http://www.piwo.org/topic/58-filtrator-rurkowy-troche-praktyki/ Przy okazji zapytam: -filtr rurkowy wkładam do gara zaciernego po skończeniu zacierania? -z czego lepiej robić filtr miedź czy PCV-C (czy nadaje się do kontaktu z brzeczką), z czego taniej i prościej zrobić? -jaki może być obecnie koszt takie filtratora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) Nacinając nożem zmieniasz strukturę całego złoża. Głównym zadaniem nacinania jest faktycznie ułatwienie przepływu cieczy przy wysładzaniu ale przy okazji trochę tez miesza się złoże. Filtr włożyć najlepiej po zakończeniu zacierania i dac kilka minut na ułożenie się złoża. Łatwiej i taniej go wykonać z PVC-C, jest odporne na gorącą wodę i ma atest do wody pitnej więc brzeczka tez może być. Elementy armatury (trójniki, kolanka) kosztują ok. 1-1,5zł/sztukę (trochę ich trzeba) no i jeden 3m kawałek rurki to koszt ok 12zł. Trochę jest zabawy z nacinaniem szczelin. Lepiej jest, gdy szczeliny są od spodu. Całości nie trzeba kleić (nieklejone można rozebrać i łatwo wyczyścić) poza częścią wchodząca z gara (lewar nie lubi fałszywego powietrza) Na układ kwadratowy z dwoma dodatkowymi rurkami w środku potrzeba 5-6 kolanek (zależy, czy cały lewar - 2 kolanka - wykonany z PVC, czy tylko jedno kolanko a dalej już wężyk) i 5 trójników. Edited May 19, 2015 by JacekKocurek vpatyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 To teoretycznie byłoby najciekawsze rozwiązanie- pytanie tylko jak to zrobić-w garze dziury nie wywiercę, a chyba technika jak przy dekantacji nie wychodzi w grę (podejrzewam, że jedyna możliwość to keg przerobiony na gar zacierny, a to u mnie nie wchodzi w grę...)Da się lewarować przez krawędź gara. trzeba tylko uważać na początku, zasysając, żeby sie nie poparzyć. Zasysanie ustami raczej odpada Jak dla mnie post roku. Najprostsze rzeczy najtrudniej wymyślić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Czy chodzi Wam o ułożenie np. filtratora rurkowego na dnia gara zaciernego i wyprowadzenie z tegoż filtratora na zewnątrz gara przez jego górną krawędź? Jeśli tak to rewelacyjny pomysł. Ktoś to stosuje? Rozumiem, że z filtratora najlepiej będzie wyjść w górę kolejną rurą a jak z tej rury przejść potem na rurkę silikonową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Na koniec rurki wkleić przejściówkę z plastiku na gwint 1/2 cala, a do niej wkręcić króciec do podłączenia węża (np taki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 No ja tam bym raczej podłączał kranik dla dławienia przepływu. I zaś robota na weekend Link to comment Share on other sites More sharing options...
pakman Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Jako absolutnie zielony w temacie podepnę się pod temat .Mam gar 15l ,czy na takim sprzęcie jestem skazany na male warki ? Jest jakiś sposób na przeskoczenie ograniczenia sprzętowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 (edited) No ja tam bym raczej podłączał kranik dla dławienia przepływu. I zaś robota na weekend Kranik jak najbardziej można zastosować jednak nie montowałbym go powyżej poziomu cieczy w garze, bo można zlikwidować słup cieczy odpowiedzialny za lewarowanie. Przepływ można łatwo regulować na wężyku za pomocą zacisku. Najlepiej, żeby zaworek był nawet poniżej dna gara, bo tylko wtedy jest gwarancja występowania siły ssącej nawet przy niskim poziomie cieczy w młócie. Taki szybki szkic w załączniku. Przepraszam za jakość, ale mam nadzieję, że czytelny. Uzupełnienie: kolanko powyżej zaworu można zamienić na trójnik, powyżej zamontować drugi zaworek. Przez górny zaworek można wlać wodę do zewnętrznej, pionowej rurki (przy zamkniętym dolnym zaworku). Po zamknięciu zaworka górnego i otwarciu dolnego powinno ładnie zastartować lewarowanie. Edited May 20, 2015 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 nie nie, spoko - to są rzeczy dość oczywiste. jak mówiłem - wpaść na sam (ogólny) pomysł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 (edited) Jako absolutnie zielony w temacie podepnę się pod temat .Mam gar 15l ,czy na takim sprzęcie jestem skazany na male warki ? Jest jakiś sposób na przeskoczenie ograniczenia sprzętowego? W garze 15l da się zatrzeć w miarę komfortowo góra 4 kg słodu, co przy dobrych wiatrach da 20l piwa ok 11-12°Blg jednak warzyć można tylko 14 litrów brzeczki. Możesz spróbować metody 1/2 HGB: gotujesz 14litrów, a po zlaniu do fermentora dopełniasz wodą. Prawdopodobnie nie zmieszczą się całe wody wysłodkowe w garze. Nadmiarem można uzupełniać ubytki odparowania podczas warzenia. Edited May 20, 2015 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 pakman, dnia 19 maj 2015 - 22:51, napisał: Jako absolutnie zielony w temacie podepnę się pod temat .Mam gar 15l ,czy na takim sprzęcie jestem skazany na male warki ? Jest jakiś sposób na przeskoczenie ograniczenia sprzętowego? W garze 15l da się zatrzeć w miarę komfortowo góra 4 kg słodu, co przy dobrych wiatrach da 20l piwa ok 11-12°Blg jednak warzyć można tylko 14 litrów brzeczki. Możesz spróbować metody 1/2 HGB: gotujesz 14litrów, a po zlaniu do fermentora dopełniasz wodą. Prawdopodobnie nie zmieszczą się całe wody wysłodkowe w garze. Nadmiarem można uzupełniać ubytki odparowania podczas warzenia. Albo zacieraj normalnie 2-2,5kg słodu, wyjdzie ci pół zwyczajowej warkiResztę uzupełnisz suchym lub płynnym ekstraktem. Drożej, ale chyba mniej kombinowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Jako absolutnie zielony w temacie podepnę się pod temat .Mam gar 15l ,czy na takim sprzęcie jestem skazany na male warki ? Jest jakiś sposób na przeskoczenie ograniczenia sprzętowego? Możesz dokupić drugi garnek 10-15l i gotować/chmielić na dwa garnki. Trochę upierdliwe, ale daje się - wiem co mówię, bo sam tak robię (płyta ceramiczna i bałem się postawić duży garnek). W garnku 18l zacierałem bezproblemowo 5,5kg słodu (ok 20l 17blg). Raz zrobiłem też warkę z 6,1kg ale stosunek wody do słodu 2,3:1 jest już pewnym wyzwaniem dla mieszającego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now