Erwin1991 Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Proszę o konsultację w kwestii receptury mojego wita. Ekstrakt - 11,5 Blg Warka 25 L Słody: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 1 kg Płatki pszenne - 2 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Chmiele: Boadicea lub East Kent Goldings - 18 g (granulat) lub Oktawia - 30 g (szyszka) Drożdże: Wyeast 3942 Belgian Wheat Dodatki: Świeżo starta skórka pomarańczy - 100 g Świeżo starta skórka cytryny - 40 g Curacao - 18 g Kolendra indyjska - 18 g Zacieranie 1. Płatki kleikować w 13 l wrzącej wody przez 30 minut. 2. Dodać ok. 4 l ciepłej wody. 3. Ustalić temperaturę na poziomie 69oC i dodać słody. 4. Zacierać 100 minut w temperaturze 65-66oC. 5. Podnieść temperaturę do 72oC i utrzymywać przez 20 minut. Chmielenie 1. Po zawrzeniu wody dodać cały chmiel. 2. W 45 minucie gotowania dodać 10 g kolendry, 10 g curacao, 20 g skórki cytryny i 50 g skórki pomarańczy. 3. W 55 minucie gotowania dodać 8 g kolendry, 8 g curacao, 20 g skórki cytryny i 50 g skórki pomarańczy. Fermentacja W przedziale 19-22oC. Tydzień fermentacji burzliwej i dwa tygodnie cichej. Edytowane 20 Maja 2015 przez Erwin1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Skład właściwie jest OK. Na mój gust jednak dałbym mniej kolendry (1/2) i zdecydowanie mniej skórki z cytryny bo cytryna dominuje smaki i aromaty, a ponadto jest o wiele trwalsza od pomarańczy. Jednak zrób jak uważasz bo to Ty te piwo będziesz pił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Pomarańcza słodka 40-50 g, do tego z 20 g Curacao Cytryna 15 g Kolendra 6-8 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Tak naprawdę do świetnego efektu wystarczy tylko kolendra i curacao (w tych proporcjach), reszta jest zbędna. Te drożdże mocno zbijąją się w butelce, a witek ma być mętny, lepsze będą Wyeast 3944 Belgian Witbier (albo po prostu S-33). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Na mój gust jednak dałbym mniej kolendry (1/2) i zdecydowanie mniej skórki z cytryny bo cytryna dominuje smaki i aromaty, a ponadto jest o wiele trwalsza od pomarańczy. Czytałem, że ludzie używają oprócz kolendry i curacao także świeżą skórkę z pomarańczy i cytryny, ale nie wiedziałem w jakich proporcjach je dodać. Czyli mogę przyjąć, że propozycja szejka jest w porządku? Te drożdże mocno zbijąją się w butelce, a witek ma być mętny, lepsze będą Wyeast 3944 Belgian Witbier (albo po prostu S-33). Niestety, kiedy zamawiałem surowce do witka żaden sklep internetowy nie miał na stanie Wyeast 3944, więc uznałem, że 3942 będą najbardziej zbliżone. S-33 nie znam w ogóle i jeszcze ich nie używałem, ale mam nadzieję, że z tego co mam też osiągnę zbliżony efekt, a piwko będzie mętne chociaż białkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Kolendry za dużo! Daj połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Czyli mogę przyjąć, że propozycja szejka jest w porządku? Na takie pytanie nikt chyba nie powinien jednoznacznie odpowiedzieć bo każdy ma inni gust, sprzęt, technologię itd. Dla mnie mogło by być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Ewentualnie zrezygnuj ze skórki cytrynowej i daj trochę trawy cytrynowej. Też niezbyt dużo, żeby nie zdominowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 W porządku. Jeśli coś mi się przypomni to napiszę. Dzięki wielkie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Na mój gust jednak dałbym mniej kolendry (1/2) i zdecydowanie mniej skórki z cytryny bo cytryna dominuje smaki i aromaty, a ponadto jest o wiele trwalsza od pomarańczy. Czytałem, że ludzie używają oprócz kolendry i curacao także świeżą skórkę z pomarańczy i cytryny, ale nie wiedziałem w jakich proporcjach je dodać. Czyli mogę przyjąć, że propozycja szejka jest w porządku? Te drożdże mocno zbijąją się w butelce, a witek ma być mętny, lepsze będą Wyeast 3944 Belgian Witbier (albo po prostu S-33). Niestety, kiedy zamawiałem surowce do witka żaden sklep internetowy nie miał na stanie Wyeast 3944, więc uznałem, że 3942 będą najbardziej zbliżone. S-33 nie znam w ogóle i jeszcze ich nie używałem, ale mam nadzieję, że z tego co mam też osiągnę zbliżony efekt, a piwko będzie mętne chociaż białkowo. Chyba jak se białka wsypiesz albo źle zatrzesz, każde drożdże się wyklarują, no chyba, ze złapiesz infekcje wtedy jest szansa na mętne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Chyba jak se białka wsypiesz albo źle zatrzesz, każde drożdże się wyklarują, no chyba, ze złapiesz infekcje wtedy jest szansa na mętne piwo. Nie pracowałem jeszcze ze słodem pszenicznym, ani z płatkami pszenicznymi/owsianymi. Fakt, moje pierwsze trzy warki wyszły mi bardzo klarowne i to zwykle już w momencie przelewania na cichą. Parę razy spotkałem się z terminem "osad białkowy w piwie", także myślałem, że weizeny czy wity swoją mętność biorą i z pracy drożdży i z zasypu. Mogłem się mylić. Najwyżej będę miał klarownego wita, a następnym razem użyję już innych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Jakiego tam klarownego, zamieszasz osad z dna drożdżowy i będzie mętny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Albo i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Ekstrakt - 11,5 Blg Warka 25 L Słody: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 1 kg Płatki pszenne - 2 kg Płatki owsiane - 0,5 kg A nie za dużo tego? Ja wiem, że sporo niesłodowanych surowców, ale mnie wyszłoby chyba 14Blg, czyli raczej imperialny Wit. A kolendry wedle uznania - ja np. bardzo lubię i daję ok. 20g/20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) A nie za dużo tego? Ja wiem, że sporo niesłodowanych surowców, ale mnie wyszłoby chyba 14Blg, czyli raczej imperialny Wit. Możliwe, że masz rację. Tak wyliczył mi Brewtarget, ale spodziewam się, że ten program nie radzi sobie specjalnie z surowcami niesłodowanymi, które jednak podbijają ekstrakt. Jeżeli przy wysładzaniu zauważę, że mam za duże Blg to po prosu przedłużę całą procedurę tak, żeby uzyskać te 10-11 balingów przed gotowaniem. No, i oczywiście zmodyfikuję trochę ilość surowców do gotowania. Edytowane 26 Maja 2015 przez Erwin1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się