profik Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 WItam, posiadam (ześrutowany już) zestaw surowców na marcowe (nie pamiętam z jakiego sklepu) w skład którego wchodzi: - pilzneński - 3kg- monachijski I Strzegom - 2kg- karmelowy 30 Strzegom - 1kg Chciałbym go jakoś zutylizować i wpadłem na pomysł wykorzystania tego zestawu do Scotch Ale. Wiem, karmelowego trochę dużo... Warkę planuję na około 30-32 BLG. Jak do tego dorzucę: 6 kg pilzneńskiego 0,1 kg palonego jęczmienia ciut czegoś ciemniejszego Ogolnie ujdzie jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Scottish Ale, dobrze rozbujane na przykład w -70/, długa fermentacja w niskim zakresie. KArmele zdejm, bo ten efekt osiąga się przez długie gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 no własnie mam już ześrutowane to cholerstwo... chciałem się tego po prostu pozbyć, czyli ogólnie lepiej nie przesadzac z karmelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Wee to wytrawne piwo. Idealny zasyp na wh to 97% pale ale brytyjskiego i do 3% jęczmienia palonego na mashout lub wysadzanie. Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Wee to wytrawne piwo. Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełne Te stwierdzenia sugerują, że wee heavy wg Ciebie nie ma być słodkim, a to chyba nie do końca tak z nim jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dobre Wee Heavy mam być przede wszystkim słodowe, ma nie być wyklejające i syropowate. Jak dla mnie 30-32°Blg i kilo karmelu 20EBC, to raczej trochę za dużo tego, dużo zależy od drożdży czy dobrze to dofermentują i będzie odpowiedni balans. Zrobić możesz, jakiś to eksperyment, najwyżej będziesz miał mocne "piwo kobiece", bo widziałem w zapiskach że w takie też się bawisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Wee to wytrawne piwo. Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełneTe stwierdzenia sugerują, że wee heavy wg Ciebie nie ma być słodkim, a to chyba nie do końca tak z nim jest? Zbyt duży skrót myślowy popełniłem. Dzięki za zwrócenie uwagi! Wee nie jest silnie karmelowe, BW raczej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) wydawało mi się ze wee właśnie jest bardziej karmelowe niz słodkie... Ok wrzucę te słody do zasypu BW i będzie git Zrobić możesz, jakiś to eksperyment, najwyżej będziesz miał mocne "piwo kobiece", bo widziałem w zapiskach że w takie też się bawisz A robię, kobiety lubią kosztować, później mnie bardziej w kuchni tolerują. Eksperyment z duża ilością karmelu i tak musze zrobić ale może innym razem. Jak będę warzył wee bardziej zrobię w styl by go poznać... Edytowane 27 Maja 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Eksperyment z duża ilością karmelu i tak musze zrobić ale może innym razem. Jak będę warzył wee bardziej zrobię w styl by go poznać... Najlepiej kupić piwo w tym stylu najszybciej poznasz, z Dark Horse był dobry, z łatwiej dostępnego Bellhaven też jest ok A robię, kobiety lubią kosztować, później mnie bardziej w kuchni tolerują. off-top Tak z mojego doświadczenia to większości kobiet najbardziej smakują wity albo niskogoryczkowe APA ale widzę że Ty inną drogą idziesz Edytowane 27 Maja 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się