Skocz do zawartości

Scotch Ale


profik

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, posiadam (ześrutowany już) zestaw surowców na marcowe (nie pamiętam z jakiego sklepu) w skład którego wchodzi:

 

- pilzneński - 3kg
- monachijski I Strzegom - 2kg
- karmelowy 30 Strzegom - 1kg

 

Chciałbym go jakoś zutylizować i wpadłem na pomysł wykorzystania tego zestawu do Scotch Ale.

Wiem, karmelowego trochę dużo...

 

Warkę planuję na około 30-32 BLG. Jak do tego dorzucę:

6 kg pilzneńskiego

0,1 kg palonego jęczmienia

ciut czegoś ciemniejszego 

 

Ogolnie ujdzie jakoś? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wee to wytrawne piwo.

Idealny zasyp na wh to 97% pale ale brytyjskiego i do 3% jęczmienia palonego na mashout lub wysadzanie.

Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wee to wytrawne piwo.

 

Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełne

Te stwierdzenia sugerują, że wee heavy wg Ciebie nie ma być słodkim, a to chyba nie do końca tak z nim jest?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre Wee Heavy mam być przede wszystkim słodowe, ma nie być wyklejające i syropowate.

 

Jak dla mnie 30-32°Blg i kilo karmelu 20EBC, to raczej trochę za dużo tego, dużo zależy od drożdży czy dobrze to dofermentują i będzie odpowiedni balans.

Zrobić możesz, jakiś to eksperyment, najwyżej będziesz miał mocne "piwo kobiece", bo widziałem w zapiskach że w takie też się bawisz :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wee to wytrawne piwo.

Może lepiej barleywine ? Ono jest słodkie i pełne

Te stwierdzenia sugerują, że wee heavy wg Ciebie nie ma być słodkim, a to chyba nie do końca tak z nim jest?

Zbyt duży skrót myślowy popełniłem. Dzięki za zwrócenie uwagi!

 

Wee nie jest silnie karmelowe, BW raczej tak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydawało mi się ze wee właśnie jest bardziej karmelowe niz słodkie... 

Ok wrzucę te słody do zasypu BW i będzie git :)

 

 

 

Zrobić możesz, jakiś to eksperyment, najwyżej będziesz miał mocne "piwo kobiece", bo widziałem w zapiskach że w takie też się bawisz  

A robię, kobiety lubią kosztować, później mnie bardziej w kuchni tolerują. :)

 

Eksperyment z duża ilością karmelu i tak musze zrobić ale może innym razem. Jak będę warzył wee bardziej zrobię w styl by go poznać...

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment z duża ilością karmelu i tak musze zrobić ale może innym razem. Jak będę warzył wee bardziej zrobię w styl by go poznać...

Najlepiej kupić piwo w tym stylu najszybciej poznasz, z Dark Horse był dobry, z łatwiej dostępnego Bellhaven też jest ok

 

A robię, kobiety lubią kosztować, później mnie bardziej w kuchni tolerują. :)

off-top

Tak z mojego doświadczenia to większości kobiet najbardziej smakują wity albo niskogoryczkowe APA ale widzę że Ty inną drogą idziesz ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.