bobobotak Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam. Zasyp: 4kg. pilzneński 1kg. monachijski 1kg. karmelowy 600 Miałem zamiar zrobić z tego ok 15l. piwa w okolicach 20 blg i na cichą dodać 1,5 kg. świeżych lub mrożonych wiśni + płatki dębowe mocno opiekane na jakieś 2 tyg. Jednak gęstwa z us -05 się skisiła.. Zrobiłem więc 23l. 13blg i zadałem nową saszetką us-05. Pytanie i problem jest taki, że chciałbym podbić blg dodając 1kg. cukru i nie wiem czy przy takiej podbudowie słodowej ma to w ogóle sens. Następnie czy drożdże mi ten cukier zjedzą? Zakładam, że tak skoro się już rozbujały w fermentorze. Wiśnie i płatki oczywiście dalej w planach i dlatego chciałbym zrobić coś mocniejszego co by się coś nie zagnieździło Piwo miało by leżeć co najmniej pół roku w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Karmelowy 600EBC jest dość wytrawny, jak dodasz jeszcze cukier, całość będzie bardzo wytrawna, poza tym wiśnie podbiją Ci kwaśność, tego oczekujesz? US-05 to do 9,5% alk. bez najmniejszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Tak. Chciałem żeby było kwaśne. Jedyne czego się obawiam to, że cukier wniesie za dużo "bimbru" przy takiej podbudowie słodowej.. Co mam nadzieje przy długim leżakowaniu zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Żadnego bimbru nie będzie tylko utrzymuj stałą niską temp fermentacji, najważniejszy start w niskiej temp. Dla US-05 ja bym nawet wystartował w 14-15stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 W piwniczce mam mniej więcej stałą temperaturę 14 st. I tam od poniedziałku to piwo stoi. Pytanie jedzcze jedno.. Kiedy najlepiej dodać ten syrop cukrowy? Coś czytałem, że najlepiej w 3/4 burzliwej czyli wychodziło by, że w 5-6 dniu? Ma ktoś dośqiadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 A czemu cukru nie zadałeś podczas chmielenia/gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Bo takiego balingu paczka sucharów uwodniona raczej by nie dała rady zjeść. Dlatego rozruszałem je na słabszej brzeczce i w sobotę wlałem syrop z 1kg. brązowego cukru. Wcinały jak szalone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się